Del 1.
Det sista arbetspasset i Januari får inleda Februari.
På tisdag kväll har jag tid att jobba vidare i huset. Till helgen har vi planerat att lyfta ner trappen från örnnästet och innan det görs måste väggen bakom väggen till köket fixas. När jag monterade dessa förra året satte jag dom kant i kant. Med tiden så började de röra på sig pga varierande luftfuktighet och de buktade ut från väggen från flera ställen. Vissa saker lär man sig genom att göra fel och sedan rätta till.
Alla 4 mm plywoodskivor på övervåningens del av trappväggen drogs bort. Sedan satte jag tillbaka dom igen, men den här gången med 1-2 mm mellanrum så skivorna kan röra på sig lite. När alla skivor satt på plats var det bara att ta tag i nästa moment, alla skivor ska slipas innan vi kan behandla dessa med Osmo hårdvaxolja. Läs gärna mer om Osmo hårdvaxolja: http://www.welinoco.com/produkter/varum%C3%A4rke/osmo
När slipningen var klar tänkte jag fortsätta med hårdvaxoljan, men klockan hade redan hunnit bli åtta utan att jag hade märkt det. Så det får vänta till ett annat tillfälle.
På fredagen kan jag ta ”semester” från jobbet och istället jobba vidare på huset. Jag får en liten sovmorgon och kör sedan Signe till skolan. Efter det åker jag och handlar byggvaror i lugn och ro, det är inte mycket folk i byggvaruhusen kl 08 en fredag morgon.
Jag satsar på att hinna lägga så mycket golvskivor som möjligt i vardagsrummet. Vi lägger in helt oorganiska skivor för att förhindra möjligheten till fuktproblem i framtiden. Dessa skivor gjuts in under flytspackelgolvet och går ej att nå utan att hela golvet bilas bort. Innan lunch har jag hunnit med halva vardagsrummet.
Efter lunchen tar jag en liten omväg på vägen hem. Jag åker över till området tvärs över sjön, Torsby, och tar en titt på vårt hus därifrån. Tidigare var det lätt att se det på långt håll, men efter att vi tog bort de gröna dörrarna så smälter huset in i omgivningen.
När jag är klar för dagen har jag hunnit med att lägga hela vardagsrummet.
Hela lördagen ägnar Uffe och jag åt att sänka ner trappan från örnnästet. Vi sänker ner den en liten bit i taget och tar det lugnt och försiktigt. Den väger ganska mycket och vi vill inte att den sticker iväg okontrollerat och skadar oss eller huset. Efter många svettiga och nervösa timmar har vi lyckats baxa in den på plats. Nu jobbar vi vidare med att anpassa fästen mm så att den kan svetsas fast på sin plats. Vi jobbar på lite senare än vanligt, men när vi är klara så går det att gå i den.
På söndagen fortsätter vi med att svetsa klart alla fästen. Vi rostskyddsmålar och snyggar till svetsarna lite. Nu kan vi ta bort stegarna och får äntligen se hur det ser ut med en trappa istället för stegar upp till örnnästet.
Man känner verkligen i magen hur högt upp man är. Vi ligger mycket högre upp än alla andra hus runt sjön.
Även ner till vardagsrummet är höjden högst påtaglig.
Under tiden som jag rostskyddsmålade passade Uffe på att lägga isolering i golvet nedanför trappan. När det är klart fortsätter vi att lägga golvskivor även här.
Trappan sedd från vardagsrummets främre del. Den är ganska brant, men funkar bra då det är en trapp som man inte tar sig upp eller ned i särskilt ofta. Att den är brant gör även att den inte tar upp så mycket plats i vardagsrummet. Trappan ska senare målas antingen vit eller grå som huset.
När vi är klara för dagen har vi en ny look genom huset från utsidan. Nu syns trappan och även hålet upp till den översta våningen. Man ser även det bakre fönstret tydligt.
Del 2.
På tisdag kväll jobbar jag vidare med golvet på övervåningen. Jag hinner med att lägga isolering mellan balkarna i golvet och även skivor ovanpå. Det enda som är kvar att täcka är där vatten och avlopp kommer upp från undervåningen, men det kan vi inte göra förrän avloppsdragningen är gjord.
Det är lugnt på jobbet så jag kan ta semester igen även denna fredag. Uffe har också möjlighet att komma ut så vi hoppas på att få mycket gjort. Vi ägnar förmiddagen åt att bygga en form runt det blivande tvättnedkastet. Även om vi inte bygger själva nedkastet nu så måste Weber ha något att gjuta golvet emot. Nu kan vi i lugn och ro koncentrera oss på övriga förberedelser inför kommande golvgjutning och ta arbetet med tvättnedkastet när det passar framöver.
Innan vi bygger gjutformen så bygger vi upp det tänkta tvättnedkastet. Det består till största delen av ett spirorör i dimension 250 mm. På bilden är det bra mycket högre än det färdiga nedkastet då det ska sänkas ner i öppningen i golvet som inte är gjord ännu. Det färdiga nedkastet hamnar ungefär halvvägs ner där röret står nu.
Uffe har lyckats komma över en tjusig lucka till nedkastet.
Formen är klar och vi har även lagt golvskivor runt det.
Vår arkitekt Måns Tham kommer ut på senare på förmiddagen och vi går igenom lite saker som vi behöver bestämma innan vi går vidare. Även Linda dyker upp då hon har lunch och var i närheten. Bland annat diskuterar vi om olika lösningar för fallskydd från vardagsrummet mot trappan. Till slut har vi enats om en lösning som känns bra på alla sätt. Nöjda med det vi har bestämt åker vi upp till centrum och äter lunch tillsammans.
Den omväxlande temperaturen på mellan dagar och nätter gör att isen på berget växer sig större varje dag.
Efter lunch spånar vi lite på hur avloppet ska dras För att göra det lättare mäter vi upp var väggar mm kommer att hamna. Det känns lite ovant att se hur rummen kommer hamna och att gå runt i de blivande rummen.
Vi kommer på att det vore bra om vår rörmokare kommer förbi snart för att kika på rördragningen. Jag ringer honom vid halv tre och hade väl hoppats att han har tid nästa vecka. Men han kommer direkt när han är klar med jobbet han håller på med och är hos oss mindre än en timme senare. Mathias på HSF Installation har direkt bra lösningar på hur vi ska göra och löser bland annat problemet med avloppet till toaletten som blev lite knepigt då en stålbalk hamnade direkt under den tänkta placeringen. Istället för att kapa balken så vrider vi bara toaletten 90 grader. Då hamnar den mitt emellan balkarna och avloppet kan dras rakt fram från uppdragningen genom golvet. Placeringen i badrummet blev faktiskt bättre än den tänkta.
På lördag morgon börjar vi att montera ytterväggar på övervåningen. Det ser nu nästan färdigt ut jämfört med innan. Vardagsrumsväggen klar.
Vi fortsätter med väggen i Isaks rum. Vi monterar bara skivor där det kan monteras hela skivor eftersom vi bara har fyra hela skivor hemma. Sedan har vi lite mindre bitar över sedan tidigare som vi kan använda på de mindre ytorna.
Vi fortsätter med en hel skiva inne i Signes rum.
På söndagen är Uffe upptagen med annat, men vi har ju redan hunnit med två högproduktiva arbetsdagar. Jag börjar med att åka och handla fler skivor till väggarna.
När jag kommer hem fortsätter jag att sätta upp ytterväggsskivor. Det behöver mätas och passas in ordentligt.
Till slut är alla väggar klara. I alla fall de väggar som har sprutad isolering. Vi har fortfarande kvar bägge långsideväggarna. Dessa kan vi inte göra innan golvet är gjutet eftersom de inre isoleringsskivorna måste monteras efter golvgjutningen.
Del 3.
Måndagar brukar det i regel inte inte bli något gjort på bygget. Tyvärr, eftersom vi behöver komma framåt lite fortare med byggandet. Men efter en hel helgs jobbande så behöver man vila lite, och det är ändå inte mycket tid över när man kommer hem efter skolhämtning och mathandling. Men på tisdag kväll finns både tid och ork. Som omväxling jobbar jag på lite på nedervåningen, det var ett tag sedan sist.
Jag slipar spackel på väggen i allrummet. Det måste göras innan jag kan montera de yttre, finare plywoodskivorna. Jobbet går fort med giraffslipen och när väggen är jämn och fin kan jag montera finskivorna.
På onsdagar har Signe yoga kl 17, så det blir inget gjort hemma den dagen. Torsdagar jobbar Linda sent med sin mottagning inne i stan och fredagar brukar tröttheten efter en arbetsvecka ta ut sig.
På lördag jobbar vi dock vidare. När Uffe kommer jobbar vi vidare med att kapa bort plåten som är kvar under örnnästet. Det är ett tungt och skitigt jobb, så vi är glada att det är bland den sista plåten som är kvar att ta bort. Balkarna som syns ska sparas och kommer att vara synliga underifrån.
Efter många slitsamma timmar är nästan all plåt borta. Den uppmärksamme ser här ett rör som sitter fast i en av balkarna.
Röret har vi svetsat fast uppe i en balk och nere i golvet. Den utgör fäste för nätet som ska sitta som fallskydd mot trapphålet. Vi monterar även en tunnare underliggare som också svetsas fast i golvet 5o mm ovanför färdigt golv. Den är det undre fästet för nätet. När all svetsning är klar monterar vi de sista golvskivorna som är kvar där vi nyss har svetsat.Vi har ångan uppe ordentligt och jobbar på senare än vanligt. Det har redan blivit så mycket ljusare ute på eftermiddagarna så när vi avbryter för dagen är klockan redan över 18.
På söndag morgon tar jag en liten promenad ut på sjön. Isen ligger tjock nu efter den senaste tidens kyla och under helgen har det varit fullt med folk ute på isen som både åkt skridskor och pimplat.
Sedan fortsätter vi att täta skarvarna vid golvskivorna vi monterade på lördagen. Det finns även lite plåt kvar att kapa på örnnästets andra sida, mot bergssidan. På bilden nedan är plåten borta och endast en balk är kvar att ta bort.
Vi fortsätter sedan med att lägga markduk och armeringsnät inför golvvärmedragningen.
Det är ett jobb som går fort och ger synbart resultat omedelbart. Där golvbrunnen är placerad kommer duschen i övre badrummet att hamna.
Vi jobbar oss vidare in i sovrummen och lägger ut så många armeringsnät vi har hemma.
När vi är klara för dagen har vi lagt nästan hela övervåningen. Om vi jobbar på ordentligt och lägger golvvärmen snart kan vi kanske hoppas på gjutning av flytspackelgolvet inom några veckor. Då har vi äntligen ett ordentligt golv även på övervåningen och kan börja bygga innerväggar.
Del 4.
Vi har haft tur, Signe har hållit sig frisk i flera månader nu. Men det kallas inte vabruari utan anledning. På söndag kväll kommer snorigheten och huvudvärken. Eftersom jag har jättelugnt för tillfället på jobbet och Linda har fullt upp beslutar vi oss för att jag tar vabbandet den här gången. På onsdagen blir även jag dålig, får huvudvärk och ont i halsen. Så det slutar med att vi två blir hemma hela veckan. Vi får en mysig vecka tillsammans, och det känns bra att få vara mycket med Signe och ta igen lite av allt jag missar när jag jobbar på huset så mycket.
Som tur är så blir jag bättre redan till fredagen och helgens jobb är räddat.
Nu har vintern kommit ordentligt och vi har neråt -15 nästan varenda natt. På dagarna klättrar det upp mot några enstaka minusgrader, men på eftermiddagarna droppar temperaturen från 3-4 minusgrader till 12-13 på bara nån timme.
På onsdag kommer Mathias från HSF Installation och börjar dra avloppsrör på övervåningen. Dessa måste bli klara innan vi kan lägga golvvärmen eftersom de gjuts in i flytspackelgolvet.
Vi inleder lördagens arbete med att kapa bort den sista plåten mellan övervåningen och örnnästet. Det är plåten som är kvar längst framme vid fönstren mot sjön. Den är inte speciellt stor men är dubbelt så tjock längst fram mot containers ram. Det går åt en hel del kapskivor och när vi är klara är golvet svart av slipdamm från plåt och kapskivor.
Mellan fönstren och det kommande golvet på utkiksplatsen ska en balk tas bort för ljusinsläpp. Vi passar på och tar bort den på en gång när vi ändå håller på. Vi kapar även bort den sista balken som är mot bergsfönstret. Den satt endast kvar för att trappan skulle ha nåt att ligga på innan den sänktes ner. Nu är det helt öppet uppåt på bägge sidorna.
Efter lunch fortsätter vi med montering av fästen till det kommande innertaket och väggskivorna längst ner på örnnästet. För att kunna fästa innertaket och skivorna som ska gå upp mot de redan färdiga väggarna uppe i örnnästet behöver vi montera fästen som det går att skruva fast skivorna i. Dessa utgörs av smala reglar som skruvas fast både upptill och nertill längs med hela öppningen runt örnnästet.
Mellan dessa reglar kan vi sedan spruta isolering och får äntligen bort en köldbrygga som har orsakat kondens och lite vattendropp när vi har värmt upp huset och isen på balkarna har smält. Vi jobbar på till det blir mörkt och då har klockan redan blivit en bra bit över 18.
Natten mot söndag blir lika kall och vi har ner mot -15 igen. När vi börjar jobba är det fortfarande -11 ute och lite småruggigt på övervåningen där vi inte har någon värme på när vi inte är där. Efter ett tag med byggfläkten på och lite värmande arbete så har vi fått upp värmen ordentligt. Vi jobbar vidare med fästena runt örnnästet ända fram till lunch. Vi tar med oss Signe och åker förbi byggvaruhuset innan maten för att köpa en regel till då de vi hade inte räckte hela vägen runt.
Vi monterar de sista fästena och sprutar isolering mellan dessa.
Under tiden som jag sprutar isolering börjar Uffe bygga upp reglar vid kortsidan mot berget. Det ska bli fästen för väggskivor på den lilla väggen som är under fönstret.
Vi provar sedan att montera fästen för innertaket på reglarna vi monterade i somras. Dessa sätts med c/c på 600 millimeter, i dessa ska sedan innertaket skruvas fast. Det har fram till nu varit en teoretisk idé som vi har hoppats ska fungera. Nu när vi har fått upp dessa på var sin sida om örnnästet ser vi att det kommer fungera utmärkt.
Vi avslutar dagen med att klä på oss ordentligt. I veckan som kommer har vi preliminärbokat in elektrikern. Han ska flytta upp elskåpet från byggboden och även montera en elcentral inne i teknikrummet . Det betyder att vi äntligen får in el i huset och kan slippa den tillfälliga byggelcentralen vi har använt hittills.
Innan han kommer måste vi ta upp en genomföring för elkabeln genom ett hål i väggen in i teknikrummet. Det är noga med var hålet hamnar och att vi borrar på rätt ställe. Inne i väggen sitter nämligen hela golvvärmecentralen för nedervåningen och borrar vi hål i ett golvvärmerör så är det katastrof. Vi mäter och kontrollmäter igen för att försäkra oss om att vi borrar på rätt ställe.
Hålet är 29 millimeter stort och ska gå igenom 150 millimeter isolering innan den kommer ut genom väggen inne i teknikrummet. Genomföringen för elen hamnar precis där vi vill ha den.