November/December 2020

God fortsättning! Efter ett långt uppehåll är vi äntligen tillbaks.

November innehöll inte något spännande eller speciellt på husbygget, så det blir ett inlägg för både November och December. I November började säsongen för Grand Designs på TV4. I del 4 följer de vår arkitekt Måns Tham´s projekt i Åre, ett väldigt spännande A-frame hus. Vi var med en liten snutt i inledningen till del 1.

Vi har under hösten övat med Sami i skogarna uppe på norra Värmdö. Vi övar inkallning mm samt njuter av att se honom så lycklig över att få springa lös över stock och sten. I området ligger den gamla försvarslinjen Myttingelinjen som byggdes 1899-1903. Den består av en 2 km lång mur samt 7 utspridda försvaranläggningar. Bland annat 2 stora fort och 5 mindre batterier. På satellitbilden nedan syns Vretafortet som en trekant (den omgärdas av en 10 meter djup vallgrav). Den ljusa rektangeln är grunden till Apteringsverkstaden. Atomlagret är batteriet nedanför Vretafortet, detta användes på 60-talet som tillfällig lagringsplats för atomsopor från experimentanläggningen på KTH.

Barnen njuter av tystnaden och luften när de väl kommit hit. Isak kikar på foton han nyss tog på Sami, som roar sig i mossan och de djupa vattenpölarna. Efter en utflykt i skogen sover han tungt resten av dagen.

Veckan före jul är hela familjen ledig. Vi tar det lugnt och förbereder inför jul. Men på måndag morgon har vi bokat en mobilkran. Nu ska bron äntligen lyftas på plats! Uffe kommer ut och hjälper till. Självklart håller vi ett säkert avstånd med tanke på Corona.

Bron går från övervåningen till bergravinen bakom huset.

Inifrån korridoren på övervåningen. Nu känns helt plötsligt korridoren mycket större och längre, den fortsätter liksom ut genom dörren mot berget.

I december monterar vi äntligen den ena dörren in till barnens rum.

Dörrkarmen får drevning och öppningen ovanför dörren byggs igen.

I år ville Linda ha en ljusstake i metall till Adventsljusen. Det blev en bit överbliven plåt från en containervägg! Fungerar utmärkt.

Under paketöppningen på julafton är Sami väldigt nyfiken och hjälpsam.

På juldagen fyller Linda år. Vi firar med att åka ut i skogen och roa oss i snön. För det blir äntligen en vit jul.

Sami älskar nog nästan snö mer är vatten.

Nyårsafton. Vi har en fantastisk utsikt över den spegelblanka sjön och alla fyrverkerier. Sami är inte ett dugg intresserad, eller rädd tack och lov, och ligger mest och sover framför brasan hela kvällen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s