Del 1.
Efter en lugn nyårsafton vaknar vi utvilade och pigga. När jag går ut ligger dimman tät över isen på sjön och det är helt tyst och stilla.
Hela dagen ägnas helt åt badrummet. Det både slipas och bredspacklas.
När jag är klar på eftermiddagen har jag hunnit slipa hela badrummet samt bredspackla alla skarvar. Nu återstår bara att slipa en sista gång när spacklet har torkat. Men det får bli en annan dag.
Veckan som går blir tung. Jag känner mig inte helt ok sedan kvällen på nyårsafton och orkar med nöd och näppe med att jobba på dagarna. När jag kommer hem är det bara vila som gäller och stillaliggande. Orken är helt bortblåst och ett lätt illamående gör att jag helst bara ligger still och tar det lugnt. Det fortsätter likadant resten av veckan med blir sakta lite bättre varje dag.
På lördagen är jag tack och lov så pass återhämtad att jag orkar ta mig upp på bygget. När Uffe kommer så har vi först ett planeringsmöte där vi drar upp riktlinjer inför kommande arbeten och i vilken ordning dessa ska göras.Vi konstaterar att vi snarast borde göra klar 20-fotaren invändigt. Efter detta kan trappen hissas ner och monteras eftersom detta måste göras innan golvet kan gjutas. Vi kan då även ta bort taket/golvet upp till 20-fotaren.
Efter detta sätter vi fart med ett nödvändigt ont. Det behöver röjas ytterligare inför kommande isoleringsprutning eftersom Pierre på Effektiv Isolering helst vill göra klart både väggar och tak på samma gång. Vi rensar därför mellan bjälklaget (balkarna) på övervåningen där det är fullt med gammal isolering, kapskivor och mängder av sliprester från all kapning i både plåtväggar och golvskivor. Bilden är tagen EFTER städning och dammsugning.
Totalt är det ca 40 kvadratmeter som ska städas.
Efter lunch tar vi kafferast uppe i huset. Vi har ju en mysig hörna med både soffa och mattor på golvet. Granen däremot kastade vi ut tidigare i veckan.
När vi precis har satt oss ner ser vi att havsörnarna åter är på besök. Alla tre sitter på isen nere vid bryggan. Jag springer ner med mobilen i högsta hugg och lyckas få till några bilder när de svävar runt över oss.
Jag kan tyvärr inte jobba längre än till kl 14 då vi är bjudna på fika inne i stan hos Lindas kompis Sara med familj. Det är en årlig tradition som vi gör helgen efter nyår. Uffe däremot stannar kvar ett tag och förbereder inför montering av en gjutkant runt trapphålet så att vi kan gjuta golvet så småningom.
På söndag förmiddag tar vi tag i något som måste göras innan det blir vinter på riktigt och det eventuellt kommer stora snömängder. Taket ovanför vardagsrummet saknar stolpe som förstärkning eftersom den då skulle hamnat mitt i rummet. Därför måste taket ovanför säkras genom att detta fästs i 20-fotaren ovanför och helt sonika ”hänger” i denna. Detta görs genom att två rörbitar svetsas fast mellan den undre containern och den nedre balken på 20-fotaren. Nu kan både vi och arkitekt samt konstruktör andas ut och slippa oro över detta om det blir vinter så småningom.
Jag jobbar även vidare i 20-fotaren. Fönsterpartierna ska tätas ordentligt så inte den varma luften letar sig ut den vägen. Den gör det på några ställen och det märks nu när det är minusgrader genom att det blir kondens och på utsidan bildas det is när den varma luften letar sig ut förbi fönsterramen i kall metall.
Jag njuter faktiskt av den höga höjden och utsikten, i alla fall när man står säkert inomhus och omöjligt kan ramla ner.
När fönstertätningen är klar hjälps vi åt att montera gjutramen runt trapphålet.
Den är till för att flytspacklet ska kunna gjutas utan att rinna iväg ner för trappen. Det svarta strecket visar var färdigt golv hamnar minus en centimeter. Innan golvet kan gjutas ska även isolering läggas mellan balkarna samt golvskivor ovanpå dessa. Därefter kan golvvärmerören dras och slutligen kan golvet gjutas.
Uffe avslutar dagen med att måtta var trappen från örnnästet hamnar i bredd jämfört med trapphålet. Trappen är något bredare än hålet och kommer passa utmärkt. Uffe har även bra förslag på hur vi ska bygga räcket runt trapphålet på övervåningen och vi ska diskutera denna lösning med vår arkitekt Måns Tham.
Del 2.
Veckans inlägg blir kort. Den senaste tiden har jag känt mig lite trött och hängig, vilket inte är speciellt konstigt med tanke på hur mycket jag har jobbat de senaste två åren. Julledigheten kom därför som ett välkommet avbrott i arbetet och erbjöd en hel del vila.
Men efter nyår så har det bara blivit värre. Jag har känt mig helt slutkörd både på jobbet och hemma. Till slut kände jag att även annat påverkades, jag kände mig genast andfådd och fick lätt yrsel. När jag om hem ville jag bara vila och orkade inte med någonting annat.
Till slut påmindes jag om att jag för ca 10 år sedan hade exakt likadana symptom. Den gången var det B12-brist som var orsaken. Det låter inte så farligt men kan ge svåra skador på nervsystemet om man inte behandlar med medicin snarast. Googla för mer information.
I torsdags kväll kände jag mig helt utslagen. Genom min syster fick jag tips om att kontakta läkare genom hennes nya jobb på KRY. Det är en app där man snabbt kan få kontakt med läkare via telefon. Jag bokade in en tid på fredag morgon. Efter att ha blivit uppringd på utsatt tid fick jag remiss till provtagning redan samma dag. En timme efter samtalet svängde jag förbi ett provtagningslabb i Hammarby Sjöstad och lämnade blodprov.
På lördagen blev det inget gjort på bygget. Uffe var upptagen med en skyttetävling på Lidingö och själv låg jag mest och sov hela dagen. På sena eftermiddagen blir jag uppringd av läkaren från KRY. Det var inte B12-brist som tidigare utan D-vitaminbrist. Det ger ungefär samma symptom som B12 och kännetecknas av en stor trötthetskänsla. Läkaren skrev ut ett recept som jag mindre än en timme senare kunde hämta ut på apoteket innan de stängde. Så nu ska jag äta medicin i tre månader och borde känna skillnad inom tio dagar.
På söndagen känner jag mig redan lite piggare. Jag tar det lugnt efter frukost men känner sedan att jag vill få nånting gjort på huset. Det finns lite småfix att ta hand om innan det ska sprutas isolering på tisdag. Jag ställer även in materialet lite bättre som jag hämtade efter jobbet i fredags, det är 4 mm plywood som ska monteras i 20-fotaren.
Utanför badrummet har det blivit ett litet isvattenfall.
Jag rensar upp lite mer på övervåningen och kastar ut en hel del virke och träreglar som har blivit stående sedan tidigare. Efter det tar jag en liten promenad upp på vår tomt. Längst upp gränsar vår tomt till en stor allmänning och när jag kommer upp möts jag av flera rådjur som tittar lite nyfiket på mig. Tyvärr hann de springa bort innan jag fick upp kameran.
Ser man åt andra hållet från den övre delen på vår tomt så ser det ut så här. Vårt hus skymtar mellan träden och det är en fin utsikt över nästan hela sjön.
Jag passar på att ta några bilder på huset från det här hållet innan jag går in och fortsätter jobba.
Jag fortsätter att röja inför isoleringssprutningen. Jag går sedan upp i 20-fotaren och tar bort överbliven isolering runt det främre fönstret. Jag kan även konstatera att tätningen som jag och Uffe gjorde runt det andra fönstret förra helgen fungerar. Nu smiter det inte ut någon varm luft genom fönsterramen och kondensproblemet är därmed borta.
Efter det gör jag klart tätningen som är kvar runt alla fönster på övervåningen. Linda och Signe kommer upp och sitter och myser i soffan en stund. Jag avslutar dagens arbete mycket tidigare än vanligt då jag känner att orken inte räcker till mycket längre.
För ungefär ett år sedan var Mathias på HSF INstallation här och drog avloppet i badrummet.
För två år sedan höll gjutformen för stödmuren på att byggas.
Det ser konstigt ut att idag titta på bilder där vår tomt är helt tom.
Ett år senare. Fortfarande saknas den sista containern. 20-fotaren står kvar på marken och lyfts inte upp förrän den är så färdig som möjligt.
Del 3.
Vi börjar med att presentera vår senaste sponsor: Nivell System. Utdrag från deras hemsida: ”Nivell är ett enkelt och smidigt system för att regla upp golv, vägg, tak och utegolv. Nivell används med fördel både vid nyproduktion och renoveringar vid ojämna underlag, sjuka hus eller då det finns ljudkrav avseende dämpande egenskaper.
Nivell System tillverkas i Sverige (Mariestad) och säljs bland annat via byggfackhandeln, byggföretag, skadehanteringsbolag och återförsäljare.”
Vi ska använda deras produkter på takterrassen för att kunna lägga trädäck trots ett ojämnt underlag. Läs gärna mer på http://www.nivellsystem.se
På tisdag morgon har vi bokat in sprutning av den sista isoleringen på övervåningen. Tyvärr jobbar jag och kan ej medverka men Uffe åker ut för att assistera och övervaka att det blir gjort som vi har tänkt oss.
Pierre och hans kollega på Effektiv Isolering blir tyvärr lite sena då deras truck vägrar att starta, de kan då inte lasta materialet i lastbilen. Till slut löser det sig och de dyker upp strax före halv tio istället för sju som det var tänkt. Men förseningen kompenserar Pierre genom att jobba ännu effektivare. Han släpper inte munstycket förrän både väggar och tak är helt klara. Vid klockan två är de redan klara och har även hunnit städa av all maskering.
Jag hämtar Signe på hemvägen och vi kommer hem strax före halv fem. Uffe är kvar och vi går nyfikna upp på övervåningen. Man känner genast skillnaden på temperaturen inomhus. Trots att de vädrade ur övervåningen rejält efter sprutningen så är det ganska varmt och behagligt inomhus. Då har vi bara en liten byggfläkt som står och surrar på nedervåningen. Och ännu är ej all isolering monterad på övervåningen. Bägge långa ytterväggarna har mer än hälften av sin isolering kvar att montera och det drar in lite kalluft på vissa ställen.
I början på veckan kommer vintern på besök. Det snöar ganska rejält och i slutet på veckan kommer även kylan. Natten till lördag har vi -14 grader.
På morgonen hänger kylan kvar och det är en strålande vacker vinterdag.
Jag klättrar upp i örnnästet och börjar montera plywoodskivor. Det är de finare, kvistfria 4 mm skivorna som monteras på ”råväggen” för en finare yta. Dessa ska sedan slipas och behandlas med Osmo hårdvaxolja. För att kunna lyfta upp de breda skivorna måste jag först kapa upp en bredare öppning i golvet.
Jag hinner montera nästan hela ena väggen innan det blir kväll. Utöver monteringen av skivorna så fixar jag även med lite annat småfix så som tätningar runt fönster och isolering vid containerskarvar där vi behöver få bort köldbryggor.
Natten till söndag blir ännu bistrare, termometern visar -16 när vi går och lägger oss. Kylan håller i sig hela natten och på morgonen blir det något varmare, bara -14. Vi hör hur fartygen ute på leden mot Stockholm eller Finland tutar i sina mistlurar. Inte så konstigt då det är en kompakt dimma över hela landskapet. Dimman ligger som ett lock några meter över husen på andra sidan sjön.
Jag går upp och startar dieselvärmaren en stund så vi får upp en lite behagligare värme inomhus och strax efter det kommer Uffe. Jag jobbar vidare med att montera väggskivor i örnnästet och Uffe sågar under tiden till skivorna som ska sitta i taket. När jag är klar med väggskivorna hjälps vi åt att montera skivorna i taket. Vi hinner göra halva taket innan det är dags för lunch. Signe följer med upp till vårt stamställe uppe i centrum och äter och när vi kommer hem fikar vi uppe i huset tillsammans med Linda och barnen.
Vi fortsätter där vi slutade innan lunch och är strax klara med taket.
Efter en stund kommer Signe upp och håller oss sällskap. Hon är otroligt pysslig och kreativ och det tar inte lång stund innan hon har tillverkat djur nog till ett litet zoo. På bilden syns en katt, ett marsvin och en orm. Detta gjort av byggsopor och överbliven isolering.
Under tiden som jag slipar väggar och tak i 20-fotaren påbörjar Uffe monteringen av golvskivor på övervåningen. Det golvet som inte hänger i luften har inomhusklimat och är inte sprutat med isolering. Innan vi kan gjuta flytspackelgolvet måste vi först fylla utrymmet mellan balkarna med isolering (för ljudsiolering) och därefter lägga någon slags golvskivor som vi kan lägga golvvärmen på och sedan gjuta golvet.
Jag hinner slipa färdigt både väggar och tak innan vi ger upp för dagen. Det är bara lite slipning kvar för hand där giraffslipen inte kommer åt. Sedan är det bara Osmo hårdvaxolja som ska på innan vi kan avsluta med montering av lister.
Nästa helg siktar vi på att kapa bort golvet/taket upp till 20-fotaren och därefter sänka ner trappen.
Just ja. Jag mår mycket bättre sedan sist. Medicinen har sakta gett mig orken tillbaks under veckan och nu under helgen har jag kunnat jobba på nästan som vanligt utan att känna mig helt slutkörd.
Del 4.
Veckan som gått har erbjudit fler jobbtillfällen än vanligt. Jag kunde jobba sent på bygget både måndag och tisdag. På måndag kväll passar jag på att jobba vidare i örnnästet. Vi har planerat att kapa upp taket/golvet under helgen och om vi hinner även lyfta ner trappan som ligger där uppe och väntar. Jag hinner stryka på Osmo hårdvaxolja på både taket och ena väggen. Läs gärna mer om Osmo hårdvaxolja på http://www.welinoco.com
Väggen innan strykning.
Vägg och tak efter en strykning med Osmo hårdvaxolja.
Det ser ganska blankt och vitt ut precis efter strykning, men det kommer att bli en mer matt yta när det har torkat.
På tisdag kväll gör jag klar den andra väggen. Jag hinner även med att montera lister. När jag är klar är klockan inte så mycket så jag jobbar vidare med att montera isolering i golvet på övervåningen. Isoleringen är endast till för ljuddämpning under flytspackelgolvet. Vi vill inte riskera att det blir som en kakburk när vi går på golvet.
På lördag morgon kommer vår arkitekt Måns Tham ut på besök. http://www.manstham.com
Vi kikar igenom lite saker samt diskuterar lösningar för trappräcke mm. Måns pappa Staffan är med på besöket för att fotodokumentera bygget. Staffan är professionell fotograf och tar verkligen fantastiska bilder.
Foto: Staffan Andersson
Utsikt från badrummet.
Foto: Staffan Andersson
Det händer inte så mycket före lunch då jag har besiktning på vår bägge bilar samma dag. Jag har bokat en bil före lunch och den andra direkt efter. När detta är avklarat är det dags för dagens fikarast. Min pappa kommer ut på besök lagom till kaffet och har med sig fikabröd. Signes bästa kompis Love är på besök idag och de leker sig dammiga inne i badrummet medan vi fikar på undervåningen.
När vi har fikat klart sätter vi igång med att kapa upp golvet/taket upp till 20-fotaren. Klockan har redan hunnit bli tre men vi jobbar på för fullt de resterande timmarna av arbetsdagen. Vi kapar upp små bitar i taget och jobbar oss sakta fram genom plåten.När vi är klara för dagen är vi helt svarta av slipdamm och metallspån.
Nu börjar vi ana takhöjden från vardagsrummet.
På söndag fortsätter vi med plåtkapandet. Vi jobbar oss fram med både tigersåg och vinkelkap. Det gäller att täcka för fönster och andra ömtåliga ytor för gnistorna som blir när man kapar.
När det är dags för lunch har vi hunnit kapa bort tillräckligt med plåt för att kunna sänka ner trappen.
Efter lunch tar vi tag i den lite nervösa uppgiften att sänka ner trappen. Den är ganska tung och bökig och vi hissar ner den en liten bit i taget. Till slut har vi fått ner den hel vägen. Vilken skillnad i rymd och höjd det blev!
Nerifrån vardagsrummet. Trappan ska justeras mer mot höger, vi behöver svetsa lite och anpassa fästen så att den sitter där den ska.
Vy mot andra hållet från vardagsrummet. Nu ser vi ut mot skogen och har ljusinsläpp från två håll ovanifrån.
Står man längst ner i trappan på nedervåningen och tittar upp får man nästan svindel. Det är nästan 9 meter upp till tak!
Nästa helg fortsätter vi med trappens anpassning så den hamnar på sin rätta plats. Vi ser fram emot att kunna använda den när vi ska upp till örnnästet istället för stege.