December 2017.

Del 1.

Veckan som gick bjöd endast på ett tillfälle att jobba på huset. Trots att det fortfarande var November så får det arbetspasset vara med i December.

På torsdag kväll är Linda hemma som omväxling. I vanliga fall har hon patienter inne i stan på torsdag kvällar på sin KBT-mottagning. Jag tar tillfället i akt och försöker hitta något som går att göra inomhus då det redan är kolsvart ute. Inne i tvättstugan finns det delar av en vägg som det går att jobba vidare på. Det går ganska fort att montera väggskivorna så efter bara en liten stund är den undre delen klar.

20171130_190802.jpg

Jag hinner göra klar även överdelen av väggen. Orsaken till att det är två skivor är att det var det mest ekonomiska sättet att få ett minimum av spill. Ovanpå dessa ska det som i de andra rummen monteras finare 4 mm plywood så skarvarna i skivorna under kommer aldrig att synas.

20171130_191746

På fredag strax före lunch har jag en körning in till stan. Det passar utmärkt då jag samtidigt kan svänga förbi Lidingö och hämta upp ett sex meter långt L-stål som vi ska montera på lördag.

L-stålet ska svetsas fast längs med den yttre balken i takterrassen och bli ett upplag för golvkonstruktionen. Vi väger av noga och dubbelkollar höjden ordentligt. Vi har bara några millimeter att spela på så det gäller att hela stålet hamnar rätt.

20171202_110509

Vi är ganska nöjda med monteringen.

20171202_110458

Resten av dagen går åt till arbeten som är lite tråkiga att dokumentera och visa upp. Uffe rostskyddsmålar hela L-stålet och jag har några småjobb kvar på baksidan att fixa med innan byggnadsställningen tas ner på tisdag. Uffe hinner även med att måla vattenutkastarna så nu är även dessa grå som huset. Färgen heter som vi tidigare nämnt Nordsjö Professional Metal Facade och är väldigt lättmålad och trevlig att arbeta med. Se mer på http://www.nordsjo.se

20171202_145920

Vi gör som sista insats denna dag ett ryck inne i badrummet. Det ska monteras ångspärr över alla vattenanslutningar så vi kan gå vidare och montera mer våtrumsgips.

20171202_155342

Vi avslutar dagens arbete en timme tidigare än vanligt eftersom vi är bjudna på glögg hos en av vår grannar under eftermiddagen. Det är öppet hus och när vi kommer dit är samtliga grannar som bor närmast redan på plats. Vi stannar längre än vi hade tänkt, både för att vi själva har väldigt trevligt men också för att Signe leker väldigt bra med grannarnas två killar. Det är några år yngre än Signe men hon har alltid gillat att vara hjälpsam mot yngre barn och killarna tycker att det är lite spännande med att någon som är äldre som leker med dom.

På söndag förmiddag har Signe avslutning på sin cirkusskola. Vi åker dit tillsammans och det är jättekul att se hur duktig hon har blivit. Jag har bara varit med en gång under hösten när Linda var bortrest och då fick vi föräldrar vänta utanför och såg inte speciellt mycket av vad de gjorde.

När vi kommer hem är Uffe redan på plats. Han har sköljt av takterrassen och utsidan av containern nedanför. Det har blivit en hel del sliprester från allt kapande med vinkelkap och dessa rester är som metallspån som rostar. Vi ägnar större delen av dagen åt takterrassen och att göra i ordning den inför morgondagen. Då kommer Pierre och hans killar från Effektiv Isolering och sprutar takterrassens golv. Det ska även sprutas ett tätskikt ovanpå isoleringen likadant som vi gjorde på taket i somras. Har vi tur så hinner de jobba hos oss både måndag och tisdag och förhoppningsvis hinner de göra klar all kvarvarande isolering på hela övervåningen.

Vi täcker öppningen i taket med ännu en presenning för att det inte ska kunna regna in. Tidigare har det inte gjort så mycket om det har kommit in lite vatten på takterrassen men det behöver vara torrt när isoleringen ska sprutas. Vi tar ut dieselvärmaren och torkar upp vatten så det ska hinna bli torrt till i morgon bitti.

20171203_171345

Vi hann även med att ta emot två besök under söndagen. Först kommer några vänner förbi för att se hur bygget går. De har besökt julmarknaden på bygdegården som ligger bara några hundra meter från oss och får en rundtur på bygget.

En stund senare får vi besök av ett annat husbyggarpar. De bygger ett spännande och annorlunda hus en bit ifrån oss och de är intresserade av att kika på isoleringslösningar samt på tätskiktet vi har på taket. Det visar sig att vi har en hel del gemensamt. Sedan tidigare visste jag att vi har samma kontrollansvarig, eftersom det är han som har förmedlat kontakten. Vår arkitekt Måns Tham har tidigare jobbat på Tham & Videgård som de har anlitat för att rita deras hus. Det är även så fantastiskt att vi har samma konstruktör. Egil Bartos på Ramböll har även räknat på konstruktionen för deras husbygge.

Vi avslutar med en bild från förra året. Då hade vi precis tagit upp hålet för fönstret i badrummet och kände nog lite naivt att nu är det inte långt kvar till inflyttning. När vi flyttade in i boden i augusti 2015 trodde vi aldrig att det skulle bli mer än max ett år och inte en jul till i den. Nu går vi mot vår tredje (och sista) jul i boden och vi längtar rejält efter att kunna få flytta in så småningom. Linda har ägnat helgen åt att röja ordentligt i hela boden och tillsammans med Signe har de kastat en hel del grejer som man samlar på sig med tiden. Så nu har vi åter igen gott om plats (nåja) och det känns redan lättare att härda ut den kommande vintern.

20161211_125322

Del 2.

På måndag morgon har vi planerat att spruta isolering på takterrassen. Jag har kunna ta semester och går upp i vanlig tid för att hinna förbereda inför sprutet. Redan före kl 06 är jag uppe på takterrassen och gör i ordning innan Pierre och hans killar från Effektiv Isolering kommer vid 07. Det behöver vara helt torrt innan isoleringen kan sprutas, så jag tar hjälp av både dieselvärmaren och en värmepistol. Inte förrän efter kl 08 har jag fått hela terrassen torr.

Under tiden har det monterats skyddsplast runt hela terrassen. Allt fönster och väggar som ska sparas täcks för att undvika att isoleringen hamnar på fel ställe.

2017-12-04 08.08.51

Sedan sätter arbetet med att spruta isoleringen fart. Det går fort att spruta själva isoleringen men det är en hel del efterarbete då det ska göras fall mot vattenutkastarna.

2017-12-04 09.34.40

Efter lunch är det dags att spruta tätskiktet. Det blir samma lösning som vi har på taket, en beläggning som heter polyurea som sprutas på samma sätt som isoleringen.

2017-12-04 13.54.43

Tätskiktet stelnar på bara några sekunder och man kan gå på den ganska direkt efter detta. Det blir som en tjock och hård hinna på flera millimeter som är nästan omöjlig att ta hål på.

2017-12-04 14.38.46

På måndag kväll blir Linda tyvärr sjuk. Hon får halsont, hög feber och huvudvärk. Febern håller i sig under hela veckan och ligger ofta över 39 trots Alvedon och Ipren. Vissa dagar funkar det för mig att ta mig hem och lämna Signe på skolan innan jag kan fortsätta jobba, men två dagar får hon tyvärr stanna hemma då jag fastnar i trafiken och inte kan ta mig hem i en vettig tid. Linda är alldeles för dålig för att ta sig upp och köra Signe till skolan. Istället hjälper Signe till och pysslar om Linda, hämtar kylklampar och våta kalla handdukar som linda kan ha på pannan. Det blir ingenting gjort på husbygget av förklarliga skäl.

På tisdagen kommer B & V Entreprenad och plockar ner byggnadsställningen. Vi tackar och bockar för ett bra bygge trots svåra förutsättningar med en brant bergsravin.

http://www.bventreprenad.se

På fredag har jag åter tagit ut en av mina sparade semesterdagar. Vi har ett sedan länge planerat byggarbetsplatsbesök av Värmdö kommun kl 10. Vår kontrollansvarige Stefan Ring samt arkitekten Måns Tham kommer ut för att medverka på mötet. Det känns bra att Måns kan medverka då det kan komma frågor om olika tekniska lösningar som han kan svara på. Även Uffe kommer ut eftersom han är nyfiken på kommunens synpunkter.

Under tiden som vi väntar på kommunens bygghandläggare har vi ett litet djurdrama ute på isen. En svanunge har fryst fast i isen under natten och dess föräldrar står bredvid och tittar hjälplöst på. Jag funderar en stund på att ta kanoten och ta mig ut för att hjälpa svanen att ta sig loss. Men då det är fem grader varmt så tänker jag att isen snart kommer gå upp av sig själv.

Det blir ytterligare drama när en havsörn plötsligt börjar sväva på låg höjd över svanfamiljen. Men till slut lyckas ungen ta sig upp på isen och föräldrarna hoppar istället ner i vaken. Efter ett tag tar de sig försiktigt bort mot öppet vatten och en stund senare har de flugit iväg.

2017-12-08 09.19.28

Kommunens besök går över förväntan. Jag har känt mig lite nervös över vad de ska tycka om vårt bygge och om det ska finnas nåt att anmärka på. Men bygghandläggaren är istället väldigt imponerad och blir nästan helt till sig över vårt annorlunda projekt. Det skiljer sig nog en hel del mot de vanliga villabyggen som han är van att besöka. Efter bara trekvart är han nöjd och meddelar att han skriver ut och skickar ett protokoll över dagens besök. Han hoppas på att få chansen att komma tillbaks på slutbesiktningen eftersom det var ett så spännande byggprojekt.

Efter en gemensam lunch med Uffe och Måns får jag lite brådis. Jag ska hämta upp barn samt hinna handla mat mm inför kvällen innan jag ska vidare in till stan på eftermiddagen. Jag ska åka på mitt företags årliga julbord och har en tid att passa för att inte komma för sent. Uffe har efter lunchen åkt hem till oss för att måla vidare på terrassen och jag har sån tur att jag får skjuts av honom in till julbordet.

På lördagen bestämmer jag mig för att jobba vidare i badrummet. Jag monterar våtrumsgips på den ena badrumsväggen. Tyvärr kan jag inte jobba längre än till efter lunch då Signe är bjuden på kalas hos en klasskompis. Eftersom Linda fortfarande är dålig så åker jag med på kalaset. När vi kommer hem senare på eftermiddagen hinner jag jobba vidare en liten stund till innan det blir kväll.

20171209_122110

På söndag morgon går jag ner till sjön och kikar lite på det rekordhöga vattenståndet. Det ligger så högt att dikena ner mot sjön är fyllda med vatten och bryggan ligger flera decimeter över tidigare rekord.

2017-12-10 09.22.57

Efter det gör jag klar väggen i badrummet innan Uffe kommer.

2017-12-10 09.14.40

Nu ska vi ta tag i något som vi längtat efter länge. De sista containerdörrarna kan äntligen lyftas bort! Många som går förbi ute på vägen stannar till och frågar oss om just dörrarna och om de ska vara kvar. Jag fäster en lyftstropp i den ena dörren och håller den i spänn med kranen på lastbilen. Gångjärnen kapade jag redan i somras och nu är det bara att lossa låsningarna på dörren för att den ska lossna.

2017-12-10 10.42.45

Vilken skillnad det blev! Nu kan man ana hur det färdiga huset kommer att se ut. Sen ska även ytterväggen samt det som är kvar av taket ovan tas bort.

2017-12-10 11.02.07

Inne från takterrassen blir det ännu häftigare. Även om utsikten är den samma så blir det en annan vy i en ny vinkel.

2017-12-10 11.13.27

Och från vardagsrummet blir det helt plötsligt ännu mer öppet när det kommer ljus från ytterligare ett håll.

2017-12-10 11.13.52

Efter detta lilla framsteg målar vi klart runt terrassen. Nu kan det målas i framkant där dörrarna satt samt göras en andra strykning på några ställen där Uffe målade tidigare.

Färgen kommer från Nordsjö och heter Nordsjö Professional Metal Facade.

http://www.nordsjo.se

2017-12-10 14.29.03

Därefter tar vi bort presenningen och väderskydden vi har haft ovanför terrassen. Även detta bidrar till en ny upplevelse av ljus och rymd då vi kan se en del av himlen inne från vardagsrum och sovrum.

2017-12-10 14.29.10

För några veckor sedan kom Uffe på ett problem med köket. Om vi ska kunna fästa några tunga köksskåp i väggen så måste den förstärkas för att inte skåpen ska dra med sig hela väggen. Tillsammans med Måns kom vi i fredags överens om en bra och enkel lösning. Genom att fästa en regel i takets överkant kan vi bygga vidare med ett regelsystem i hela köksväggen och därmed få bärighet så tunga hyllor kan monteras utan problem. Den överliggande regeln måste monteras innan isoleringen på takets insida sprutas så det är lika bra att göra det omgående.

2017-12-10 15.25.49

Under tiden som jag har monterat takregeln har Uffe monterat ett stort fönsterbleck ovanför vardagsrummets fönsterparti till takterrassen. Det ska senare målas grått som huset. Vi avslutar dagen med lite planering och genomgång av kommande inköp av materiel.

2017-12-10 15.43.07

Del 3.

På tisdag får jag tid över att jobba på eftermiddagen. Jag jobbar vidare i badrummet och fortsätter monteringen av våtrumsgips. Jag jobbar på så länge gipsskivorna räcker. Det behövs två skivor till för att göra klart väggarna så senare under veckan blir det en sväng förbi byggmarknaden.

2017-12-12 18.53.36

Vi kan med stolthet berätta att vi har fått ytterligare en sponsor. Welin & Co AB sponsrar oss med Osmo hårdvaxolja till våra träväggar inomhus. Vi är sedan tidigare sponsrade av Nordsjö, men det är för alla ytor som ska målas både inne och ute. Osmo hårdvaxolja är en naturprodukt som ger en skyddande och vacker yta på våra träväggar. Så på torsdag efter lunch åker jag förbi deras hämtlager i Länna och hämtar en hink med Osmo hårdvaxolja. Welin & Co AB är även så snälla att de skickar med ett rollerset och några extra mikrofiberrollers. Vi tackar allra ödmjukast för detta.

2017-12-16 08.35.26

På fredag eftermiddag inhandlas gipsskivorna som behövs för att göra klart badrummet. På lördag morgon fortsätter jag därför med att montera de sista bitarna som är kvar.

2017-12-16 11.38.51

Därefter sätter vi igång med att spackla alla skarvar och skruvhål.

2017-12-16 11.39.05

Under tiden som jag spacklar i badrummet så monterar Uffe en hylla som vi kan ställa undan verktyg och material på. Innan har sånt mest hamnat där dom har använts för tillfället och det blir både rörigt och svårt att hitta det man behöver. På bilden är det lite mer saker i tvättstugan än vad vi har tänkt, men det är för att vi har tömt hela teknik och gästrummet inför eftermiddagens jobb. Linda har skjutsat Signe till mormor Gunnel på Lidingö där hon ska sova över. Hon har sett fram mot det länge och dom ska baka pepparkakor och pyssla hela helgen.

20171217_103135

När Linda kommer tillbaks så sätter vi fart med väggen. Först ska den slipas och göras ren innan vi kan rolla på hårdvaxoljan.

20171216_154645.jpg

Natten till söndagen är det flera grader kallt på natten och isen på sjön blir bara tjockare och tjockare. En häger kommer flygande mot Hemmesta sjöäng men vi får inget besök av någon havsörn idag.

20171217_093555

Nu kan vi inspektera resultatet från gårdagens hårdvaxoljebehandling. Det blev ruskigt tjusigt! Vi har valt en vitpigmenterad olja som ger väggarna en vacker och ljus lyster.

20171217_102117

20171217_094336.jpg

Under tiden som jag spacklar vidare i badrummet städar Uffe i resten av nedervåningen.

Han röjer undan allt som är i vägen och dammsuger golven. Vi närmar oss nu vår tredje jul i byggboden och trodde när vi flyttade in augusti 2015 att det endast skulle bli en. Vi hade tidigare i år hoppats på att kunna flytta in till jul, men det tar längre tid än vi trott att få huset klart. Men vi har tänkt att fira jul i huset ändå. Vi gör i ordning nedervåningen med gran och julpynt. Granen pyntar Linda och Signe senare på eftermiddagen.

20171217_162137

Vi bär upp vår ena soffa som vi har haft liggande i en av våra förrådscontainrar samt lägger ut filtar och fårskinn på ”soffan” vi har byggt av isoleringskivor.

20171217_162147

Vi hänger upp en julstjärna i ena fönstret.

20171217_162115

Vi hinner även med att jobba vidare på takterrassen. Nu ska taket och ena väggen tas bort. Det blir genast mycket luftigare och ljusare när taket är borta. Nu är endast vattenutkastaren kvar över terrassen.

20171217_150042

Tyvärr hann vi inte ta bort väggen idag. Men huset har redan fått ett annat utseende.

20171217_150253

Uffe och jag avslutar dagen med att sitta i soffan en stund och bara njuta av utsikten. Vi stänger av trappan till övervåningen med isoleringsskivor så värmen från fläkten stannar kvar på nedervåningen. Bygglampan på nedervåningen stänger vi av, det räcker med bara mysbelysningen och julstjärnan. Snart är även granen tänd och hjälper till att lysa upp nedervåningen.

20171217_165705

 

Del 4.

 

Veckan innan jul är fullproppad med förberedelser inför julfirandet. Linda fortsätter att göra fint uppe i huset och det är mycket som ska handlas och fixas.

Men på lördagen, dagen innan julafton, finns det tid över att jobba vidare. Jag fortsätter där jag och Uffe slutade förra helgen. Det finns lite kvar av taket till takterrassen som ska tas bort.

20171223_095407.jpg

När den sista biten av taket är borta så fortsätter jag med att kapa bort väggen. Vi spar den sista nedre metern så vi har ett skyddsräcke när vi jobbar vidare med trädäcket senare, samt en remsa från det övre röret under vattenutkastaren. Här ska det svetsas fast ett stående rör som är en del av räcket runt takterrassen. Det röret ska även ta upp tyngden från vattenutkastaren som kan tänkas väga en del när den är full med snö.

20171224_101958

Jag hinner precis kapa bort all plåt innan det blir för mörkt. De sista plåtbitarna kapade jag faktiskt bort i skenet av en pannlampa, jag ville gärna bli helt klar med hela väggen på en gång.

20171224_102221

Det blir en helt annan känsla inifrån både vardagsrum och sovrum när både tak och vägg är borta.

20171226_112441

20171226_112623

På lördag kväll sitter vi uppe i huset och myser och väntar in julafton.

20171223_174710

Vi dukar upp julgodis och fika på bordet i allrummet.

20171223_174727

Julaftonen tillbringar vi mestadels uppe i huset, med undantag för jullunchen som vi intar nere i boden. Uffe kommer ut lagom till lunchen och vi försöker bjuda tillbaks lite för all hjälp som vi får av honom med husbygget. Under granen ligger det en stor hög med paket varav de flesta är till Signe, lite självklart eftersom hon är yngst.

På juldagen fyller Linda år så då är det dags att fira igen. Vi fikar och äter tårta tillsammans med Uffe, Lindas mamma Gunnel och Lindas moster Solveig. Efter födelsedagsfirandet åker killarna hem till sin pappa och Signe följer med Gunnel hem för övernattning. Linda och jag stannar till inne i stan på hemvägen och äter en lätt middag på en av de få öppna restaurangerna innan vi åker hem till soffan och myset uppe i huset. Vi har en liten värmefläkt på och med en filt över benen så är det rätt så behagligt och skönt. Vi tar med en Ipad upp och ser På Spåret utan att bli avbrutna av några barn som vi alltid blir annars.

På annandagen ringer Gunnel tidigt och berättar att Signe har fått feber. Så det är bara för Linda att åka iväg direkt och hämta hem henne. Hon är ganska pigg och glad ändå när hon kommer hem men vill inte äta nåt annat än glass. Det blir en lugn dag för henne med film och lite pyssel vid köksbordet.

Under tiden som Linda åker och hämtar Signe går jag ut och jobbar. Det finns en massa småsaker att fixa med och en hel del förberedelser inför kommande isoleringsprutning.

Jag avslutar med att täta de sista stora fönsterpartierna på övervåningen. Det man använder som fogmassa luktar ganska starkt och vi har inga planer på att vara här uppe innan nyår, så det passar bra att göra klart det nu. Det tar sedan några dagar innan den skarpa lukten försvinner, så till nyår kan vi sitta här och mysa tillsammans igen.

20171226_141241

Utanför entrédörren ligger två långa balkar som jag tog hem tidigare. Dessa ska användas till att bygga trädäcket utanför entrén. Balkarna svetsas fast i containerhörnen och ena stolpen och hela trädäcket kommer att sväva i luften.

20171226_141200

Del 5.

Årets näst sista dag ägnas åt att städa upp inne på bygget. Det är snart dags att spruta isolering på de sista väggarna och i taket, så det behöver vara undanplockat så det går att komma åt alla ytor som ska sprutas. Inne i barnens rum har det legat en stor hög med golvskivor på golvet som bara har väntat på att tas om hand. Då de är både långa och tunga så är det enda sättet att få ut dom ur huset att de sågas upp i mindre bitar. Med hjälp av en cirkelsåg kapas varje skiva i hela fyra mindre bitar för att kunna hanteras lättare. Efter ett tag är hela rummet tömt på både skräp och verktyg.

20171230_144800.jpg

Det står även kvar en hel del plåtar på övervåningen, så dessa åker ut tillsammans med golvskivorna. Då ytterväggen på takterrassen är borta är det mycket lättare att kasta ut plåtar och golvskivor den vägen. Allt skrot tas sedan om hand och metallen lämnas in till återvinning.

20171230_144827

Resten av dagen jobbar jag med lite olika småsaker som behöver fixas. Bland annat ska alla skarvar mellan containrarna på övervåningen isoleras för att undvika köldbryggor. Det märks extra tydligt nu när det omväxlande är plus och minusgrader var husets köldbryggor finns. Det syns direkt eftersom det på dessa platser bildas kondens. Problemet löses enkelt genom att dessa köldbryggor isoleras ordentligt.

Nyårsafton var egentligen vikt åt jobb på huset, men en krånglande tvättmaskin håller mig inne nästan hela dagen. När jag till slut får ordning på den är det redan sen eftermiddag och inte riktigt någon idé att dra igång nåt på bygget. Vi fortsätter nästa år istället med nya krafter.

Vi bjuder på några tillbakablickar istället. För två år sedan såg det ut så här. Arbetet med gjutningen av betongplintarna och muren var tänkt att dra igång ordentligt vid nyår. Men stora mängder snö och kyla gjorde att det drog ut på tiden. Här har en värmefläkt placerats under en presenning för att värma upp berget inför byggandet av gjutformen.

2016-01-07 15.48.58

För exakt ett år sedan kapade vi bort plåtväggarna in till våra sovrum på övervåningen.

20161231_163309

Härifrån är det långt kvar till där vi är idag. Det har tagit mycket längre tid än planerat och en hel del svårigheter har dykt upp under tiden. Men inga större problem som inte har kunnat lösts på ett bra sätt. Vissa saker har istället mått bra av att det har dragit ut på tiden, vi har då istället kommit på bättre lösningar och vet mer hur vi vill ha det när huset är klart.

20161231_153425

Vi tackar alla som har följt oss i år och hoppas att ni följer oss även under 2018. Året då huset blir färdigt och vi flyttar in.

Gott nytt år!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s