Mars 2018.

Del 1.

Vintern och kylan dröjer sig kvar. Under veckan som kommer drar en snökanon in från Östersjön och bombarderar delar av södra Stockholm. Trafikläget är kaosartat i flera dagar och det är stora svårigheter att ta sig fram. Nattemperaturen kryper ofta ner till runt -16. Det är väldigt lokala snöskurar, uppe i Järfälla skiner solen och det ligger endast några centimeter snö på marken.

Det hanns med arbete på huset hela tre dagar under veckan. Trots att de dagarna var i slutet av februari får de följa med i mars-inlägget. På måndag eftermiddag köper jag med mig gipsskivor hem. Det är sportlov i skolorna och Linda kan hämta Signe på fritids på hemvägen, vilket innebär att jag kan börja jobba redan tidigt på eftermiddagen.

Jag monterar gipsskivor på kortväggen inne i teknikrummet. Efter monteringen hinner jag även med att spackla alla skarvar.

20180226_175730.jpg

Kvällen efter kan jag fortsätta med väggen i teknikrummet. Jag slipar alla spackelskarvar och passar på att måla väggen efter det. Det gäller att jag blir klar idag, för imorgon onsdag kommer Anders från Stockholms El-resurs och monterar en elcentral på den här väggen.

20180227_185226

På onsdag har jag tagit semester för att medverka vid inkopplingen av elen och får en liten sovmorgon. Kl 06 åker jag iväg en sväng för att hämta en reservdel till dieselvärmaren. Anders kommer tidigast halv åtta. Som vädret är undrar jag nästan om han kommer över huvud taget. Jag ser bara några enstaka meter framför mig när jag kör iväg pga snöfallet och tar innervägen för att slippa motorvägen som är helt oplogad. När jag kommer hem har det redan ljusnat och trafikrapporterna om alla olyckor är nästan det enda som sänds på radion. Jag är glad att jag slipper ta mig fram med lastbilen idag.

20180228_080344

Man ser knappt husen på andra sidan sjön.

20180228_080508

Anders lyckas ta sig ut trots snön och kommer strax efter kl 08. Han börjar genast att montera elcentralen i teknikrummet. Under tiden jobbar jag vidare på övervåningen med isoleringen runt örnnästet. När Anders är klar med centralen är det dags för oss bägge att klä på sig varmt och gå ut och jobba.

2018-02-28 12.19.34

Elskåpet som sitter nere på byggboden ska flyttas upp till ytterväggen på teknikrummet. När vi sedan ska dra loss elkabeln ur skyddsröret det är draget i så sitter det fast. Det har troligtvis blivit kondens inne i röret och nu sitter kabeln fastfryst. Jag hämtar en stor vattenkanna med kokhett vatten och häller ner i röret uppifrån containerhuset. Äntligen lossnar isproppen och vi kan dra upp elkabeln.

När kabeln ska kopplas in märker Anders att det endast är en fyrledare. Vi behöver en femledare och det blir till att beställa en ny som Vattenfall får komma ut och dra ända nerifrån elskåpet vid vägen. Men den gamla går att använda så länge, så vi får snart tillbaks elen i byggboden. Vi jobbar ute ganska länge och tycker efter ett tag att det känns ganska skönt ute. Det kan inte vara många grader kallt nu? En titt inne på termometern visar dock att det är -8 grader, men vi står mest i lä och jobbar och slipper snön.

2018-02-28 12.22.03

Torsdag och fredag bjuder inte på tillfällen till arbete, men jag hinner köpa med material till helgens planerade arbete både på torsdag och fredag.

På lördag morgon visar termometern -19. Kylan håller i sig hela dagen, men lättar lite framåt lunch. När Uffe kommer jobbar vi vidare med innertaksfästena på övervåningen. Vi monterar dessa både i vardagsrummet och köket.

2018-03-03 17.12.06

20180303_120943

Vi har märkt att det drar kallt genom skarvarna i isoleringsskivorna på övervåningen då det endast är de yttre skivorna som är monterade hittills. Vi passar på att täta dessa med aluminiumtejp för att slippa kallras genom väggarna under tiden som de inte har byggts färdigt. Nästa lager skivor kommer också att tejpas och då fungerar de aluminiumfolietäckta skivorna som ångspärr och väggarna blir även helt täta. Köksväggen består av stora skivor och går ganska fort att tejpa.

2018-03-03 17.13.51

Väggen i sovrummen är byggd av mindre skivor och tar lite längre tid att göra klar. Tätheten borde göra att övervåningen nu blir lite varmare, trots att vi bara har en liten byggfläkt som värmekälla.

2018-03-03 17.13.46

Vi fortsätter sedan med att lägga ut markduk på golvet i köket. Ovanpå den läggs sedan armeringsnät som golvvärmerören fästs i. Förutom köket hinner vi även lägga en bit i ena sovrummet.

2018-03-03 17.11.26

Natten till söndag är också kylig, men tempen går bara ner till ca -13 den här gången.

Vi jobbar vidare med markduken och armeringsnäten på övervåningen. Först gör vi klar sovrummet vi påbörjade på lördagen.

2018-03-04 11.30.24

Vi jobbar oss vidare ner genom vardagsrummet.

2018-03-04 11.30.34

Till slut har vi lagt nästan hela övervåningen. Det är endast en liten bit kvar nedanför trappan till örnnästet Den kan vi inte göra förrän avloppsdragningen är klar och golvet igenlagt. Mathias på HSF Installation kommer ut i början på kommande vecka och gör klart det jobbet.

2018-03-04 11.29.18

Efter lunch monterar vi skåpet för golvvärmen på övervåningen. Den ska byggas in i väggen i badrummet och måste monteras på sin rätta plats redan nu innan värmerören kan dras.

20180304_133913

När vi inte har nåt mer att jobba vidare på så fortsätter vi istället på nedervåningen. Vi monterar fästen för innertak i teknik/gästrum.

20180304_164928

Innan vi monterade fästena i teknikrummet hann vi påbörja bygget av innerväggen mot teknikrummet. Vi hinner inte göra klar hela väggen eftersom vi saknade lite reglar. Men vi hann få till halva väggen och träregeln till vänster är fästet för dörrkarmen. Linda åkte iväg och handlade med Signes storebror på eftermiddagen och Signe ville inte följa med. Istället höll hon oss sällskap och for omkring på en hinderbana hon byggde av saker som fanns på bygget. Med tanke på hennes energiska framfart borde hon somna snabbt ikväll.

20180304_154048

Del 2.

Förra helgen var trögjobbad. Jag kände mig inte helt OK men vi kämpade på ändå. På måndag morgon hostar jag oavbrutet och känner mig ännu hängigare. På måndag kväll känner jag att det inte går att gå till jobbet så som jag mår.

Vid lunch ringer de från Signes skola och säger att hon behöver hämtas. Hon har halsont och mår lite illa så Linda hämtar henne efter lunch och kör hem till mig. Febern och hostan hänger sedan kvar hela veckan. På torsdag eftermiddag kommer även 13-åringen hem sjuk, så nu ligger vi tre stycken nerbäddade.

Jag hoppades på att tillfriskna till helgen så vi kan jobba vidare, men känner på lördag morgon att det inte funkar. Uffe kommer ut ändå och jobbar vidare ensam. Han renskär isoleringen runt örnnästet. Efter detta monteras ångspärr över skarven innan det kan skarvas på med plywood ner förbi innertakets nivå. När innertaket sedan monteras kan vi renkapa skarvarna och få till en snygg övergång.

20180311_132836.jpg

Söndagen kommer men jag känner mig inte helt OK ännu. Uffe ringer och meddelar att även han är hostig och hängig. Han var lite hostig redan tidigare i veckan men nu blev det värre.

Signe däremot blev bättre redan i slutet på veckan och på söndag morgon kan hon gå på sin älskade cirkusskola. Hon uppträder ofta för oss på kvällarna och visade tidigare i veckan nya tricks de har lärt sig, att balansera påfågelfjädrar på fingerspetsarna bland annat. Då vi inte har några påfågelfjädrar hemma så användes en ballong på pinne (en sån man får på vissa snabbmatsrestauranger) och hon imponerade stort med sina balanskonster.

Eftersom veckan var så innehållslös bjuder vi på tillbakablickar från förra året. Då var Weber ute och flytspacklade badrum och tvättstuga.

img_07311

För två år sedan. Vi har återfyllt den inre delen av tomten och gräver fram berget på den andra halvan. Det var fem meter ner till berg där det låg djupast. Eftersom tjälen försvann vid den här tiden fick vi stora problem med massor som ramlade ner i våra gropar. Läs mer om detta på februari/mars 2016.

2016-03-08 17.37.30

Del 3.

På tisdag är jag så pass pigg att jag kan gå till jobbet. Jag är fortfarande väldigt hes efter allt hostande och det håller i sig under resten av veckan och helgen. Det finns varken ork eller tid att jobba nåt under veckan. Men på fredag eftermiddag hinner jag handla lite byggmaterial till helgen på vägen hem.

Först ett litet tillägg från förra helgen. Uffe hade hunnit med mer än jag visste om när han jobbade ensam på lördagen. Förutom arbetet runt örnnästet på övervåningen så monterade han även vinklar till innertaket på nedervåningen.

2018-03-17 09.40.25.jpg

Det är inte lika bitande kallt på dagarna längre, men på nätterna har temperaturen många gånger ramlat ner ända till -16. Solen värmer nu ordentligt på dagarna och de växlande temperaturerna gör att istapparna från vattenutkastarna snabbt växer sig stora.

2018-03-17 08.10.37

På lördag morgon fortsätter jag att montera gipsskivor i teknikrummet. Det går fort och när Uffe kommer är jag klar med ytterväggen. I tisdags kom Mathias på HSF Installation ut och gjorde klart det sista med avlopps och vattendragningen, så Uffe börjar jobba på övervåningen med att lägga de sista golvskivorna runt avloppet. När det är klart kan vi lägga den sista biten markduk och armering innan golvvärmen kan dras. Under tiden som Uffe jobbar med skivorna spacklar jag gipsväggen i teknikrummet.

2018-03-17 11.12.32

När jag har spacklat klart går jag upp och jobbar vidare med Uffe och golvskivorna. När vi har tätat runt avloppet och både markduk och armering är på plats blandar vi till en sats med flytspackel. Vi använder Weber Floor 140. Tanken är att fixa alla eventuella läckor som kan uppstå i otäta skarvar mm innan Weber kommer ut och flytspacklar hela övervåningen. Det räcker med en enda otät skarv eller genomföring för en katastrof. Om det rinner igenom är risken stor att flytspacklet letar sig vidare ner i huset och ner till undervåningen. Vi häller på ordentligt med flytspackel och efter ett tag har vi fått ordning på tre olika läckage vid rörgenomförningarna. Nu är det helt tätt och vi slipper oroa oss för att flytspacklet rinner ner på fel ställe.

2018-03-17 15.06.16.jpg

Efter det koncentrerar vi oss på att lägga mer markduk och armeringsnät. Vi jobbar på fram till lunch med detta.

2018-03-18 11.04.03

Efter lunch känner jag att mina krafter inte är helt återställda. Det är tungt att jobba och bara att gå upp för trappen känns jobbigt. Vi bestämmer oss för att istället jobba vidare på nedervåningen med något lättare. Det är dags att bygga vidare på väggen mellan gästrummet och teknikrummet. Det går fort och efter bara en liten stund har vi både reglat och skruvat upp väggskiva. Det känns redan som vi har ett helt nytt rum i huset.

2018-03-17 15.58.16

Efter ytterligare en stund har vi byggt klar hela dörröppningen och väggen på insidan. Väggens andra sida väntar vi med tills elen är dragen till strömbrytare och vägguttag.

2018-03-17 16.33.31

Det börjar bli dags att koppla in takbelysning, teknikrummet blev genast mörkt när väggen blev klar.

2018-03-17 16.33.18

På söndag morgon monterar Uffe vattencentralen till övervåningen. Den hamnar inne i en vägg i det övre badrummet.

2018-03-18 09.45.58

Under tiden lägger jag ut de sista bitarna av armeringsnät. Många småbitar behöver anpassas och kapas till rätt storlek. Men till slut är hela övervåningen färdig.

20180318_110425

Innan lunch hinner jag påbörja dragningen av den första golvvärmeslingan. Den går i barnens rum och ut i halva korridoren utanför.

20180318_124600

Efter lunch känns det likadant som på lördagen, krafterna räcker inte till något tungt jobb under resten av den här dagen. Istället jobbar vi vidare på nedervåningen med att montera reglar för upphängning av innertaket. Dessa skruvas fast i vinklarna som Uffe monterade tidigare idag och förra helgen.

20180318_152244

Vi fortsätter och monterar planken som ska sitta fast under reglarna. I dessa ska sedan innertaksgipset skruvas fast. Vi hinner nästan göra klart hela allrummet på nedervåningen. Linda ska iväg på en föreläsning kl 16, så vi blir tvungna att avsluta arbetet tidigare än vanligt. Det känns rätt OK med tanke på allt vi har hunnit med och på hur hängig jag känner mig efter en hel dags arbete. Nästa helg inriktar vi oss på att montera golvvärme på övervåningen och innertaksinfästningar i tvättstuga och badrum på nedervåningen.

20180318_152302

Del 4.

Veckan som kommer blir seg. Jag jobbar varje dag men har ingen ork kvar på kvällarna. Inte förrän på fredag eftermiddag känner jag mig pigg och redo för husbygge igen. På vägen hem efter jobbet handlar jag material till helgens tänkta arbete. Jag svänger även förbi Mathias på HSF Installation och lånar hans slangvinda till golvvärmen. Uffe ringer på fredag kväll och meddelar att han inte är riktigt frisk ännu, febern kommer och går, så han får ägna helgen åt vila istället.

Jag fortsätter att lägga golvvärmeslingan i barnens rum. När jag börjar ser jag att den första dragningen inte går riktigt på rätt ställe. Så det är bara att knipsa najtrådarna och börja om från början. Tur att jag inte hann längre än några meter förra helgen.

När det är dags att ta lunch har jag precis hunnit klart med hela första slingan. Totalt är den 61 meter lång.

20180324_113900.jpg

Efter lunch fortsätter jag med nästa slinga, den ska gå in i 18-åringens sovrum. När jag har hunnit några meter in i rummet känner jag att det hugger till i ryggen. Det gör så ont att det blir svårt att resa sig och ännu svårare att lägga sig ner på knä igen. Jag biter ihop och jobbar på så gott det går. I onsdags fyllde Signe 7 år och kl 15 ska vi ha det första av två kalas för henne. Så när klockan är halv tre är det ändå dags att avsluta för tillfället för att börja duka upp för firandet på nedervåningen.

20180325_090001

 

Jag hann med att lägga hela rummet och har bara dragningen ut till centralen kvar.

20180324_141829.jpg

När vi har firat klart och alla gäster har åkt hem är det för sent för fortsatt byggjobbande. Dessutom värker ryggen för mycket för något tungt arbete.

På söndag morgon har det inte blivit bättre, snarare tvärt om. Jag har svårt att ens få på mig strumpor och skor då det värker för mycket. Jag loggar in på KRY-appen och får kontakt med en läkare efter bara några minuter. Efter en kort undersökning via videosamtal (jag får visa några av läkaren utvalda rörelser) får jag två recept skickade till apoteket. Ett muskelavslappnande läkemedel och ett smärtstillande. Läkaren konstaterar att jag har ryggskott. Grattis! Mitt första någonsin. Solen skiner i alla fall ute och det ska bli hela 8 grader varmt idag.

20180325_101159

Efter samtalet med läkaren jobbar jag vidare på nedervåningen, att fortsätta med golvvärmen är uteslutet för tillfället. Det finns en hel del lättare arbeten att göra på nedervåningen och jag fortsätter där vi slutade förra helgen. Det ska skruvas upp vinklar i taket i både tvättstuga och badrum.

20180325_112247

Badrummet.

 

 

 

20180325_112238

Vid lunch åker jag förbi apoteket och hämtar ut min medicin. När jag kommer tillbaks hade jag tänkt att fortsätta med lite lättare jobb på nedervåningen, men tröttheten efter en natt med dålig sömn (och sommartidsomställning) och medicinen gör att jag istället lägger mig i soffan och vilar ett tag. Jag känner att jag istället borde sova ett tag, så jag går ner och bäddar ner mig under resten av eftermiddagen. Vi satsar på att få golvvärmen klar under nästa helg. Då är det påsk och hela fyra tillgängliga arbetsdagar.

 

Sol och 8 grader varmt gör att det forsar ner smältvatten från utkastarna på taket.20180325_123753

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s