Augusti 2017.

Del 1.

Första veckan i Augusti går mest åt till återhämtning. Jag har mycket att göra på jobbet och kommer inte hem tidigt en enda dag. Dessutom körde jag på rätt så hårt när jag var ensam hemma och det märks på orken nu veckan efter.

Jag förbereder på övervåningen inför kommande isolering. Foam King kan troligtvis komma förbi och fylla utrymmet mellan balkarna redan nästa vecka. Totalt är det 45 kvadratmeter som ska sprutas.

Den här gången tror vi på ett bättre resultat med en ny sorts skivor monterade på undersidan. De som vi använde på undervåningen var inte helt optimala för ändamålet och nu i efterhand kan vi nog säga att vi blev lite lurade av firman som vi samarbetade med i början av projektet.

En del av problemen med vårt husbygge har varit att hitta rätt samarbetspartners. Vi har haft tur många gånger och har hittat företag som förstår vad vi håller på med, som t ex Weber, Foam King, Containertjänst och Nordsjö. Andra har vi fått mindre problem med, eller har varit tvungna att avsluta samarbetet med och i ett fall har vi även en tvist om ett stort arbete sedan snart ett år tillbaka. Den tvisten är nu löst men vi väntar på vissa dokument för att helt kunna släppa detta och gå vidare.

Nedan syns utrymmet som ska fyllas med isolering.

2017-07-31 16.22.20

Jag hinner trots sena arbetsdagar göra lite nytta när jag kommer hem. En kväll monterar jag en plåt för fastsvetsning av den sista balken i vardagsrumsväggen. Med plåten på plats tar balken upp en större yta från de bägge containrarna den står emellan, samt blir mycket lättare att svetsa fast. Kvällen efter monterar jag plåten upptill, sen är det klart för montering av balken.

2017-08-02 18.12.10

På Lördag förmiddag kapar jag till balken. Den är totalt 2625 mm lång när den är klar och väger nog runt 60 kg. Det är bara att bita ihop och försiktigt bära upp den för trappen utan att slå i nånstans i väggarna eller något fönster.

2017-08-05 10.30.39

Efter bara några få finjusteringar står den sista balken på plats. Nu kan jag ta bort resten av plåtväggen utan att risk för att containern säckar ihop. När balken är klar passar jag på att göra klart vardagsrumsfönstret. Jag monterade fogband i fredags kväll och nu monterar jag drevning och bottningslister. Efter det är fönstret klart.

2017-08-05 11.11.53

Efter lunch byter jag arbetsuppgift för att få lite variation. Plåten som skyddat över delen av gaffelhålet i den inre containern måste tas bort så det kan fyllas isolering mellan balkarna. Det är ett av de tråkigaste uppgifterna men måste göras. Det tar ganska lång tid och är både bullrigt och skitigt.

2017-08-05 14.30.30

När gaffelplåten är borta så fortsätter jag med den resterande plåten av vardagsrumsväggen. När jag är klar för dagen är hela väggen borta. Nu är det bara ytterväggen kvar.

Mellan de två balkarna på bilden kommer braskaminen placeras. Och en bit från den högra balken och hela vägen ner mot de stora fönsterpartierna kommer det vara en utgång till takterassen, bestående av ett stort fönster och en lika stor glasdörr som går hela vägen upp till tak.

2017-08-05 16.38.56

På kvällen åker jag & Signe in till stan för att titta på årets största cruising. Det har varit en stor bilträff på Solvalla och jag har missat den för andra året i rad. Jag sålde dessutom min gamla Cadillac förra året pga tidsbrist men suget efter V8-muller och avgaser finns kvar. Vi går runt länge och tittar på alla fina bilar samt tar en fika i ett gathörn innan det börjar bli mörkt och dags att åka hem.

På söndagen går mycket av tiden åt till städning. Värmdö kommun och vår kontrollansvarige ska snart komma ut och se hur det går för oss och det gäller att ha lite ordning på bygget.

Det vräker ner ute så nu får vi se hur våra vattenutkastare fungerar. Det rinner undan ordentligt.

2017-08-06 12.25.18

Även längs med berget bakom huset forsar vattnet ner. Allt regnvatten rinner undan genom vår dränering under huset och kommer ut direkt i diket nedanför tomten. Därifrån letar det sig de sista metrarna ner till sjön.

2017-08-06 12.25.52

Jag avslutar dagen med att montera de sista översta isoleringsskivorna i containern som vetter mot sjön, dvs köket. Skivorna kommer från Takcentrum (www.takcentrum.se) och tillverkas av Unilin.

Nästa vecka jobbar jag bara två dagar innan det är dags för semester igen. Den här gången blir det även lite ledigt och inte bara arbete hemma på bygget. Jag & Signe ska iväg på en liten minisemester i dalarna och leva campingliv samt roa oss på bland annat Leksands sommarland. Därför blir det inget inlägg på varken blogg eller hemsida nästa söndag. Men veckan efter är vi tillbaks och skriver om vårt äventyr samt det som hunnits med på bygget.

20170806_151332

Del 2.

Signe och jag drar norrut mot dalarna på lördag morgon. Vi åker på småvägarna från Uppsala för jag vill visa henne alla roliga saker längs med vägen som jag upplevde i min barndom. Dessutom har vi ingen brådska och det är skönt att kunna susa fram sakta genom ett somrigt Sverige och hinna se allt som susar förbi. Många av de saker som fanns när jag var liten finns inte längre kvar. Eller så har de bommat igen då motorvägarna har fått nya dragningar. Vi stannar och fikar i Avesta och efter bara ett litet tag är vi framme i Falun.

Vi äter lunch och byter om till varmare kläder. Vi har planerat ett besök i Falu gruva. Signe har sett fram mot det länge. Innan det är dags att gå ner i gruvan hinner vi se oss omkring på gruvområdet. I ett av de gamla schakten för att pumpa upp vatten kan man se ner hela 208 meter! Signe står på bilden på Sveriges högsta bro. Man kan om man tittar noga se en stor tunna som hänger i ett rep. Den hänger bara på 67 meters djup. Så det är en bra bit kvar ner till botten. Det djupaste gruvhålet i hela gruvan är nere på ca 800 meters djup.

2017-08-12 15.05.55

Efter ett besök på gruvmuseet åker vi vidare norrut mot Siljansbygden. Vi ska bo i tält på Siljansstrands camping i Rättvik som ligger precis vid vattnet. Det är ingen vidare värme men Signe vill absolut bada och har mycket spring i benen efter en dag i bilen.

2017-08-12 20.09.35

Sent på eftermiddagen får jag ett sms från Linda. Jag har åkt ifrån väskan med alla mina kläder. Den står kvar hemma i sovrummet. Så på söndag morgon åker vi iväg tidigt för frukost i Mora. Efter det blir det inköp av nödkläder på Biltema. Nu klarar jag mig på resten av resan.

2017-08-13 10.54.22

Vi passar på att göra några utflykter när vi ändå är uppe i Mora/Orsatrakten. Först åker vi till Nusnäs och tittar på dalahästtillverkning. Eller som Signe säger, polkahästar. ; )

2017-08-13 11.19.06

Vi åker sedan vidare till Storstupet och efter det Helvetesfallet. Det är dramatiska naturmiljöer med branta stup ner mot vattenfallen. Efter alla strapatser avslutar vi med fika i toppstugan på Grönklitt.

2017-08-13 12.27.19

Hela måndagen tillbringar vi på Leksand Sommarland. Vi har tur, säsongen är nästan över och det är väldigt glest med folk. Vi behöver inte köa nånstans på hela dagen. Efter lunch byter vi om och tillbringar resten av dagen i vattnet.

På tisdag är det dags för utflykt igen. Nu åker vi till Åmtjärnsbrottet som är ett gammat övergivet kalkbrott. När meteoriten som skapade Siljansringen slog ner för 300 miljoner år sedan så reste sig bergarterna runt kratern och ställdes på högkant. Man ser tydligt hur sedimenten står lodrätt. Det kryllar av fossil i hela kalkbrottet och vi (eller i alla fall jag) hittar många intressanta fynd.

2017-08-15 12.19.55

Signe är mest fascinerad av alla smågrodor som hoppar fram längs med vägen. De är inte större än nån centimeter och ibland knappt det. Vi tappar räkningen nånstans vid över 50 grodor.

2017-08-15 12.11.37

På onsdag åker vi hemåt och på torsdag morgon kommer Foam King ut för att spruta isolering på övervåningen. Vi är upptagna hela dagen och kommer inte hem förrän sent på eftermiddagen. Då är Foam King klara för länge sedan och vi kan gå på något som liknar ett golv.

Tidigare har jag flyttat över alla verktyg och material till den andra sidan på övervåningen för att det ska gå att spruta isolering. Nu på lördag morgon är det dags att bära tillbaks allting och dessutom flytta över allt återstående fönster. Sedan ägnas resten av dagen åt att ta bort golvskivor. När arbetsdagen är slut är alla skivor utom de på takterassen borta.

2017-08-19 17.15.07

På kvällen eldar vi spillvirke och njuter av tystnaden och augustimörkret. Vi dricker kaffe och sitter kvar länge i hammocken.

2017-08-19 21.39.49

På söndagen monterar jag alla återstående isoleringsskivor på övervåningen. Det är de sista 15m2 som är kvar att spruta på övervåningen.

2017-08-20 15.15.28

Jag hinner även med att svetsa fast den avslutande vinkelplåten på kortsidans nedre del. Efter slipning av svetsar och tätning fanns det tyvärr inte mer tid kvar, så rostskyddsmålningen får göras nån kväll i veckan. Nu är det bara plåten över badrummet kvar, sedan kan vi jobba vidare invändigt på övervåningen med isolering och golv. Det ska läggas golvvärme på hela övervåningen och sedan flytspackelgolv som på nedervåningen.

2017-08-20 17.05.25

Del 3.

Måndag morgon blir det sovmorgon. En hel timme extra att sova ut. Signe börjar skolan, så jag har tagit ledigt några timmar på morgonen för att följa med till skolan. På kvällen är det föräldramöte på skolan så det blir inget gjort på bygget den dagen.

På tisdag däremot får jag lite tid över. Jag fortsätter att tejpa skarvarna mellan isoleringskivorna med aluminiumtejp som tidigare. Jag hinner med mer än hälften av skarvarna.2017-08-22 18.04.56

Därefter rostskyddsmålar jag kantplåten ordentligt. Den ska senare målas grå när resten av huset målas klart, men behöver en skyddande grund.

2017-08-22 18.05.53

Det börjar bli mörkt mycket tidigare på kvällarna, så nu är det dags att koppla in belysningen igen på nätterna. Den gör ingen egentlig nytta utan är mest till för att få huset att synas lite bättre. Det ser dessutom lite trevligare ut när det är ljust invändigt på kvällarna, nästan som om någon redan bor där. Vi längtar ordentligt tills vi kan flytta in.

2017-08-25 05.20.46

På lördag morgon gör jag klart alla skarvar som var kvar sedan tidigare. Efter det täcker jag över badrumsfönstret inför monteringen av den sista kantplåten. Vi vill inte ha några märken på glaset efter loppor från svetsningen. Det räcker med en enda svetsloppa för att förstöra hela fönstret. Innan lunch hinner jag svetsa fast plåten på plats.

2017-08-26 12.02.05

Sedan fortsätter jag med att täta skarvarna mellan den fastsvetsade plåten och containern innan det är dags att måla. En stund senare är även den sista plåten helt klar.

2017-08-26 17.05.18

På söndag morgon går vi upp tidigt. Vi har mycket att hinna förbereda idag. Vi ska äntligen ha Signes födelsekalas för Signes kompisar. Det var svårt nog att ha kalas för släkten i Mars inne på nedervåningen och att ha kalas för ett gäng sexåringar på bygget var ingen bra idé. Vi bestämde då att vi skulle ha ett kalas senare när det gick att ha det utomhus. Nu passade det bra innan värmen försvinner och det inte längre går att ha det utomhus. Vi bär ner lite bord och stolar till den nedre infarten där vi dukar upp för alla. Sedan stänger vi av vägen nere hos oss så att barnen kan leka fritt utan oro för att det ska komma bilar. Vi bor längst ner vid en vändplan och vår väg är väldigt glest trafikerad.

Kl 12 har alla gäster kommit. Några föräldrar stannar kvar och får både fika och en rundtur på husbygget. Efter det grillar vi korv tillsammans innan det är dags för paketöppning och glass med maränger och chokladsås. Barnen leker lekar ett tag och kalaset avslutas med en skattjakt runt vår tomt och husbygge. Skatten bestående av godispåsar hittas i en gammal frys som får agera skattkista.

20170827_150255

Det blir trots kalas lite tid över för arbete. Jag gör klart på övervåningen invändigt inför den sista sprutningen av golvisolering och tar bort ytterligare två golvskivor. Nu är det bara takterassen som har golvskivor kvar att ta bort.

20170827_162104

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s