Juli 2017.

Del 1.

Då det åter var vanlig arbetsvecka har det inte hunnits med speciellt mycket på husbygget. Vi har dessutom bytt ut vår gamla, strulande bil mot en bättre. Detta gjordes i Norrköping, så hela två resor t/r hanns med efter jobbet i veckan. De stunderna som har funnits har gått åt till att städa lite på tomten och småfixa lite.

På lördag morgon tar jag itu med det jag har försökt få tid till under veckan. Det är dags att tvätta alla fönster på framsidan. Det är inget som är viktigt att göra nu, men eftersom vi fortfarande har bomliften hemma så är det lika bra att passa på. Fönstertvätten tar merparten av dagen men resultatet blir bra. Så fort jag är klar med bomliften så kör jag tillbaks den till våra vänner som vi har hyrt den av. Nu när både den och alla fönsterpartier är borta från den nedre infarten så har vi genast gott om plats.

2017-07-08 13.47.17.jpg

Resten av lördagen ägnar jag åt fönsterpartierna i barnens sovrum. Det är två separata fönster då deras rum ska kunna delas vid behov.

2017-07-08 18.03.16

På söndag morgon fortsätter jag med barnens rum. Jag blir snart klar med hela infästningen för fönstren och förbereder därefter inför monteringen. Jag tänker att ett fönster hinner jag nog med att montera idag.

2017-07-09 11.48.10

Monteringen av fönstret går både fort och lätt. Efter bara en liten stund sitter det på plats.

2017-07-09 12.34.48

När jag ändå har farten uppe så fortsätter jag direkt med nästa fönster. Det går lika fort att montera och när det sitter som det ska är det dags för en sen lunch.

2017-07-09 13.42.07

Efter lunch monterar jag drevning och bottningslister på en gång så att bägge fönstren är helt klara. När jag är klar så går jag ut för att se resultatet utifrån.

2017-07-09 13.50.43

Resten av dagen ägnas åt väggen i vardagsrummet. Vi vill ändra lite här och istället för den inre väggen spara den yttre. Detta gör att en del saker blir både lättare och snyggare men då krävs även andra anpassningar. Det var på grund av detta som vår arkitekt och konstruktör var ute på besök förra veckan. Efter lite dividerande fram och tillbaks samt kolla på ritningar mm så godkändes Uffes och mitt förslag att flytta väggen och istället ställa in 3 balkar som förstärkning. Jag har här kapat bort plåt för den första balken, som ligger på golvet. Nästa balk ska monteras en bit längre in, och då tas det bort en bit plåt där den ska stå osv. Först när alla balkarna står på plats kan resten av plåtväggen tas bort. Efter det står montering av vardagsrumsfönster på tur, och sedan terassdörrar från vardagsrummet.

2017-07-09 16.49.30

Jag hann med att svetsa fast balken innan både svetstråd och tid tog slut. Fönstret i vardagsrummet ska monteras mellan balken och den gröna markeringen på plåten. Markeringen visar var nästa balk ska stå.

2017-07-09 17.16.52(1)

Del 2.

Resized_20170715_215653

Solnedgång vid Hemmesta träsk. Foto: Isak Gyllengahm.

Arbetsveckan på bygget har varit knaper. På tisdag eftermiddag kommer vår kontrollansvarige ut och kikar på bygget. Några frågetecken dyker upp angående bland annat fallskydd och utrymningsvägar. Värmdö kommun vill komma ut i augusti och titta hur det går för oss och vi vill gärna vara förberedda med dessa frågor till dess. Inga stora saker och vi har redan lösningarna klara.

På onsdag efter jobbet åker jag förbi Takcentrum (www,takcentrum.se) och hämtar hem all återstående isolering i skivform. Det är PIR-isolering från Unilin.

På fredagen åker Linda och campar med de två yngsta barnen. Signe har aldrig sovit i tält tidigare och ser fram emot äventyret. De åker till en jättefin camping i Trosa. Enligt Signe är det något av det bästa och roligaste hon har gjort. Jag ägnar hela fredagkvällen åt att städa på tomten. Det blir lätt mycket byggsopor liggande när man jobbar på i full fart. Jag passar även på att elda upp lite träspill och har en ganska mysig kväll under tiden jag gör det.

På lördag förmiddag fortsätter jag med monteringen av balk nummer två i vardagsrummet. Vinkelkapen får slita hårt med plåten och till slut ger den upp i ett stort rökmoln. Det är bara att lägga den på elskrothögen tillsammans med de andra trasiga vinkelkaparna. Hittills har vi gjort av med 4 eller 5 stycken. Jag tar bilen och åker iväg för lunch och införskaffande av en ny.

2017-07-15 12.53.46

Jag fortsätter sedan med att ta bort plåt där balken ska monteras. Någon timme senare eller så sitter i alla fall balk nummer två på plats.

2017-07-15 16.01.47

När balken är på plats kan jag ta bort resten av plåten mellan balk nummer ett och två. Tidigare har Uffe och jag mätt ut var vardagsrumsfönstret ska sitta, så jag fortsätter med att ta upp hålet för detta. Jag hinner precis klart innan det är dags att tända grillen och handla kvällsmat. Även om vi oftast bara grillar korv så smakar det underbart att sitta ute och äta en ljummen sommarkväll.

2017-07-15 18.07.46

På söndagen monterar jag fönsterramen. Det tar ett tag att få den på rätt plats innan det är dags att svetsa fast den. Innan det är dags för lunch hinner jag med att rostskyddsmåla samt täta kanterna mot plåten. Under tiden det är lunch hinner färgen torka så att jag kan fortsätta med nästa del.

2017-07-16 11.15.28

I slutet på eftermiddagen är hela fönsterramen klar. Nu är det bara att lyfta i fönstret. Men till det behöver jag nog skaffa lite lyfthjälp. Fönstret väger närmare 80 kg och det ska upp en bra bit från golvet. Fönsterramen håller med lätthet för belastningen. Den sitter monterad i balkarna på sidorna och rör sig knappt det minsta även om jag sätter mig på den nedre regeln.

2017-07-16 15.49.03

Jag hinner även med att förbereda för balk nummer tre. Plåten där den ska stå kapas bort, men det är ingen idé att fortsätta med nästa steg då det tar längre tid än jag har på mig idag. Alla balkar står på sina ställen av en anledning. De ska ta upp belastningar från taket och föra dessa vidare neråt genom huset. Alla tyngder leds ner i betongplintar som i sin tur står dubbade i berget under huset. Allting är noga uträknat av vår konstruktör Egil Bartos.

2017-07-16 16.40.39

Vi får nu många förfrågningar från andra som vill bygga liknande hus av containrar. Det tycker vi är jätteroligt, men vi har svårt att hjälpa till med lösningarna för andras hus. En anledning är att det har kostat oss mycket pengar att lösa alla problem med isolering mm. Men den viktigaste anledningen är att lösningarna vi har är framtagna för just vårt hus och fungerar kanske inte på ett lite annorlunda ritat hus. Vi hänvisar därför alltid till vår arkitekt Måns Tham (www.manstham.com) som tillsammans med konstruktör Egil Bartos (Ramböll, konstruktion/hållbarhetsberäkning) och konstruktör Johan Hagberg (Sweco, isolering/energiberäkning). Vi trodde själva från början att det är en enkel sak att montera ihop några containrar. Men vill man att huset ska fungera som det är tänkt och klara av vårt klimat så är det många saker som måste anpassas och lösas. Vi ser gärna att det är flera som bygger som oss. Och om ni kommer igång med ett eget husbygge via Måns så kan vi nog säkerligen vara behjälpliga med husbygget på ett eller annat sätt.

Lycka till!

 

Del 3.

På måndag eftermiddag provmonterar jag några av isoleringsskivorna under golvet på övervåningen. Det går lättare och fortare än jag hade trott. Jag hade inte mycket tid att jobba på men fick en hel del gjort ändå.

2017-07-17 19.05.23

På tisdag eftermiddag kommer några vänner ut för att hjälpa till med fönsterlyftet. Jag har förberett så mycket som möjligt dagen innan så när vi väl sätter igång så går det fort. Efter bara en liten stund sitter vardagsrumsfönstret på plats.

2017-07-18 17.52.38

Samma fönster men sett utifrån takterassen.

2017-07-18 17.52.57

Efter en stunds fika för att fira den lyckade fönstermonteringen fortsätter jag att montera isoleringsskivor. Nu provar jag hur det går att montera skivor inne i ett hörn.

2017-07-18 18.06.25

Jag hinner även fortsätta lite där jag slutade dagen innan.

2017-07-18 19.22.00

På onsdag kväll hinns det även med lite annat. Uffe har fixat ett rör till vår kanot så vi kan laga den och få lite mer stadga i den. Signe är med och håller mig sällskap. Efter en liten stunds fixande och kapande så sitter röret på plats.

2017-07-19 16.56.04

På torsdag morgon åker Linda ner till Österlen med 12-åringen. Signe ska vara hemma hos mormor några dagar så jag har all ledig tid över till att bygga. Vi har väldigt lugnt på jobbet just nu så jag kan ta ledigt efter lunch och jobba hemma resten av dagen. Jag fortsätter att montera så många skivor som det går innan jag måste fortsätta inne och ta bort fler golvskivor. Med golvskivorna på plats så går det inte att montera några isoleringsskivor under.

2017-07-20 14.46.11

Som vanligt är det ett smutsigt och slitsamt arbete att ta bort golvskivorna. Speciellt när solen ligger på och värmer de oisolerade plåtväggarna. Men det märks stor skillnad nu när taket är klart och isolerat, det kommer inte alls lika mycket värme uppifrån.

2017-07-20 16.35.43

På fredag kan jag ta semester helt och hållet. Efter att ha tagit en välbehövlig sovmorgon sätter jag fart med monteringen igen. När jag avslutar på sena eftermiddagen har jag nästan hunnit montera hela denna sida.

2017-07-21 17.12.08

Efter dagens jobb tänder jag grillen och fixar lite god mat. Jag tillbringar resten av kvällen i hammocken lyssnandes på musik och fågelkvitter under tiden som jag eldar upp lite spillvirke som blivit över.

2017-07-21 20.45.38.jpg

Innan den sista delen kan monteras så är det några golvskivor kvar att ta bort. Jag inleder lördagen med detta.

2017-07-21 11.09.54

Längst ut på varje kortsida mot berget ska det svetsas på plåtar som avslut nertill. För att enklare kunna nå ut med svetsen så bestämmer jag mig för att svetsa fast den första, yttre plåten innan jag stänger till hålet med fler isoleringsskivor.

2017-07-22 12.24.34

Jag hinner precis klart med att både svetsa och täta plåten samt rostskyddsmåla innan det är dags att åka. Signe ska hämtas hos mormor under eftermiddagen, så nu är helgens jobb på huset redan avklarat. Men tack vare korta dagar under veckan samt även oplanerade semesterdagar så har jag hunnit med mer än vad jag brukar på en vecka. På måndag är jag åter ledig och kan jobba vidare med övervåningens golv. Nu är det bara 12 golvskivor kvar att ta bort i hela huset. Sen kan vi sikta på att göra klart golvet snarast och även få ett tätt hus underifrån.

2017-07-22 12.35.32

Del 4.

På måndagen har vi lugnt på jobbet igen , så jag kan åter ta en ledig dag för att jobba hemma. Jag skjutsar Linda & Signe in till tåget på morgonen, de ska åka ner till Österlen för att campa i en vecka. Förra veckan åkte Linda med Fabian, nu är det Signes tur. Signe har inte åkt tåg förut så resan ner blir ett spännande äventyr. Linda parkerade bilen i Malmö för att slippa köra 130 mil fram och tillbaka på två dagar. Nu kan de ta det lugnt hela vägen och sedan åka direkt till campingen där tälten står och väntar.

När jag kommer hem kan jag fortsätta med att ta bort golvskivor. Det är bara två stycken kvar på den här halvan av övervåningen. När de är borta kan jag montera de återstående isoleringsskivorna och efter det kan vi spruta isolering och få ett golv som man kan gå på.

2017-07-24 18.24.26

Efter att golvskivorna är borttagna kan jag montera klart alla isoleringsskivor. det var allt som hanns med på hela måndagen. Isoleringsskivorna kommer från Takcentrum (www.takcentrum.se) och tillverkas av Unilin.

2017-07-24 18.00.49

På tisdag är det vanlig arbetsdag, men när jag kommer hem har jag ganska många timmar på mig att jobba på huset.När alla skivor är på plats är det dags för nästa plåt som ska täcka gaffelhålen i bakre kortsidan. Den här blir lite knepigare. Den förra kunde jag hålla med ena handen medan jag loppade fast den med svetsen. Nu ska den upp mycket högre och jag måste klättra på en stege för att nå. Lösningen blir att svetsa fast en bit av ett armeringsjärn som jag bockar till som en krok. Uppe på taket fäster jag ett spännband som sedan hängs ner mitt för där plåten ska fästas. Då kan jag hänga plåten i lagom höjd inför svetsningen och få händerna fria till både stegklättring och svetsning. Tyvärr vill det sig inte bättre att en rejäl svetsloppa bränner igenom handsken mitt på handen. Det blir ett rejält stort och djupt sår som svider ganska ordentligt. Så det är lika bra att avsluta för dagen.

På onsdag eftermiddag efter jobbet är det dags att få plåten på plats. Men först byter jag till ett par bättre svetshandskar. Idag går det bättre och efter bara en liten stund sitter plåten på plats.

2017-07-27 16.28.16

Sedan tätas skarvarna och efter det rostskyddsmålas plåten. Jag hinner precis klart innan det är dags att göra kväll. Nu ser man tydligt skillnaden på de två färdiga och den över badrummet som står på tur för nästa plåt.

2017-07-27 17.13.05-1

Resten av veckan och hela helgen går åt att fixa till isoleringsskivorna. Alla skivor ska justeras så de ligger helt plant och alla skarvar ska tejpas med aluminiumtejp så att inte isoleringen som sprutas inifrån läcker ut när den sprutas.

2017-07-29 13.04.51

Vissa delar ligger ganska högt upp och är svåra att nå. Jag tar ner arbetsplattformen och höjer den så mycket det går, då kommer jag åt nästan hela golvet. Men för att nå de delar som ligger högst blir jag tvungen att bygga en högre plattform. Som tur är har jag sparat en massa pallar från tidigare för just den uppgiften. Nio pallar på höjd blir precis lagom för att nå upp hela vägen. När arbetsdagen är slut är jag nästan helt klar. Lite finjusteringar inifrån på några ställen kvarstår också, sen kan Foam King komma och spruta den här delen av övervåningen.

2017-07-29 17.38.53

Linda & Signe har haft en jättemysig vecka ner på Österlen. De har bott på en liten camping i Baskemölla och har somnat till vågornas brus varje kväll. Roliga utflykter och bad har stått på schemat. I Baskemölla bodde de precis vid havet.

IMG_10301

Badning på Sandhammaren hanns med flera gånger under veckan.

IMG_11531

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s