Juni 2017.

Del 1.

Veckan blir lugn på jobbfronten. Linda jobbar sena kvällar så det hinns inte med nåt jobb på kvällarna. Vilket kan vara lite skönt så man får vila upp sig inför helgens arbete. Nu har jag haft mitt sista styrelsemöte och årsmöte på dagis och på fredagen var det Signes och mitt sista medverkande i Ormingekarnevalen. Det känns lite konstigt att efter nästan 5 år på samma ställe så är det helt plötsligt slut. Signe går några veckor till, vid midsommar slutar hon inför sommaren.

På lördag jobbar jag och Uffe vidare med det sista stor fönsterpartiet. Vi får finslipa på några ställen för att fönsterramen ska passa i öppningen, men till slut går det bra att lyfta in ramen.

Vi börjar med att loppa fast ramen med svetsen från insidan, trots att den ska svetsas på utsidan. Uffe hänger ut genom hålet men har en fallskyddssele på sig hela tiden. Vi tänker hela tiden på säkerheten och vill inta ha några onödiga olyckor på bygget.

2017-06-03 10.50.08.jpg

Till slut är vi tvungna att ta stegen för att komma åt med svetsen runt om hela ramen. Vi säkrar stegen med spännband så den inte kan röra sig och klättrar försiktigt upp med säkerhetsselen spänd hela tiden. Det är mycket lättare att jobba på stegen när man samtidigt sitter fastspänd och slipper hålla fast sig i stegen hela tiden.

2017-06-03 11.04.58

Till slut är hela fönsterramen fastsvetsad. Då är det min tur att stå på stegen. Kanterna på utsidan ska tätas och det går endast att göra utifrån. Under tiden rostskyddsmålar Uffe ramen från insidan. Vi hinner nästan färdigt med hela ramen innan vi tar en sen lunch. Resten av eftermiddagen går åt till att göra klar resten av målningen och tätningen. Dessutom hinner vi med att mäta upp var vi ska kapa bort plåt för både köksfönstret och vardagsrumsfönstret.

2017-06-03 11.17.01

Den färdiga fönsterramen.

2017-06-04 09.02.28

På söndag fortsätter jag med fönsterramen. Det ska monteras isolering mot ramen innan vi kan regla upp för fönstrets infästning. Framåt lunch är jag klar med isoleringen runt hela ramen.

2017-06-04 12.43.13

När jag kommer tillbaks efter att ha handlat lite mer kapskivor mm så funderar jag på vad jag ska ta tag i under resten av dagen. Jag bestämmer mig för att ta upp hålet för köksfönstret som vi mätte upp igår. Det blir en helt annan känsla i rummet med ytterligare ett ljusinsläpp och utsikt åt ett nytt håll.

2017-06-04 14.25.50

Jag förbereder fönsterramen och är nästan helt klar för att montera den men väljer att ta det momentet senare. Risken är annars att man stressar på för att hinna klart med så mycket som möjligt. Dessutom är det snart ledigt igen (Tisdag 6 Juni) så då kan jag fortsätta i lugn och ro så den monteras rätt från början. Det är lätt hänt att glömma något moment om man stressar på och då tar det bara längre tid när man måste fixa till nåt som inte passar.

Jag sätter mig på en stor solvarm sten nere vid bryggan en stund medan Signe cyklar runt lite på vändplanen. Därifrån ser man både köksfönstret och dubbeldörrarna i barnens rum. (Denna bild är tagen lite närmare, nästan direkt nedanför huset).

2017-06-04 14.33.12

Juni del 2.

Veckan bjuder på en hel extra arbetsdag. Tisdagen är nämligen nationaldag och ledigheten passar utmärkt till arbete. Uffe kommer också ut och jobbar. Vi fortsätter med köksfönstret.

Efter att det har måttats in så svetsar vi fast det i containerplåten. Mycket av arbetet görs från utsidan och det är stege som gäller. Men eftersom vi fäster stegen med spännband och sedan står med säkerhetssele och jobbar så är det en ganska bekväm arbetsställning. Det som känns mest på kvällen är fötterna. Det tar på krafterna att stå på stege nästan hela dagen och jobba. Till slut är ramen monterad och klar, även rostskyddsmålningen hann vi med.2017-06-06 11.39.26

Vi fick faktiskt mycket mer gjort på vår ”lediga” dag än bara köksfönstret. När det var klart så monterade vi reglarna runt det stora fönstret som snart ska monteras.

2017-06-06 13.59.13

Under tiden som Uffe svetsar fästen till fönstret förbereder jag monteringen av en balk som ska dela upp fönsterpartierna i barnens rum. Det är en kraftig stålbalk som ska svetsas fast i mitten av fönsterramen och dela av hela partiet.

När Uffe är klar med det stora fönstret fortsätter vi med att svetsa fast balken.

2017-06-06 15.28.37

På torsdagen är Signe lite förkyld och är hemma från dagis. Men på kvällen känner hon sig pigg nog för en cykeltur, även om hon inte orkar cykla själv. Så vi packar ner henne i cykelvagnen bakom min cykel och ger oss ut på en liten utflykt. Vi tar vägen runt sjön och får se vårt hus på lite längre avstånd för första gången sedan översta våningen lyftes på.

2017-06-08 20.01.06

Vi har med oss kaffe och fika och stannar till på en rastplats uppe vid Hemmesta Sjöäng. Änderna har fått ungar och de ligger i stora klungor vid vattenbrynet. Vi kikar lite försiktigt på avstånd för att inte störa.

2017-06-08 20.10.13

Vi har sedan förra året en liten roddbåt som vi ibland åker ut med på sjön. Tyvärr är den lite för liten för mer än en vuxen och ett barn, så den används lite för sällan. Som tur är så får vi den här veckan både en roddbåt och en kanot till skänks helt gratis av några bekanta. Premiärturen med bägge klaras av redan på fredag kväll. Jag och Signe tar roddbåten och killarna sticker iväg med kanoten. Vi tar oss ner till kanalen som leder ut till havet. Det är lummigt och grönt och väldigt mysigt. Kanalen är grund och trång och svår att ta sig in i med roddbåt. Killarna fortsätter en bit till med kanoten och ser två stycken bävrar.

Här är huset sett utifrån sjön.

2017-06-09 21.20.01

På lördag jobbar jag vidare med köksfönstret. Det är vissa saker som måste göras innan vi kan montera själva fönstret. Bland annat måste golvskivorna tas bort innan vi kan göra någonting annat. Jag kapar skruvskallar och det tar nästan halva dagen i anspråk att ta bort golvet.

2017-06-10 13.26.00

Jag hinner även med att förbereda lite av isoleringen som måste på plats innan vi kommer vidare.

På kvällen är det bäversafari på schemat. Jag och två av barnen packar med oss lite fika och paddlar genom hela kanalen ut till havet. Inne över stan är det kolsvart och åskar. Borta vid Tynningö kommer en finlandsfärja på väg upp mot oxdjupet. Vi vänder hem innan regnet kommer men ser tyvärr inga bävrar idag.

 

På lördag morgon jobbar vi vidare med isoleringen. Uffe kommer ut igen och vi delar upp oss till en början.

2017-06-11 11.27.45

Han fortsätter med byggandet av en innervägg som måste monteras innan den väggen kan isoleras och jag gör klart med isoleringen runt köksfönstret. Vi hjälps åt när man behöver vara två eller när den andre inte har nåt som går att göra för tillfället, det går undan när man är två på bygget och kan hjälpas åt. Vi förbereder även det stora fönstret på övervåningen inför den kommande fönstermonteringen.

2017-06-11 11.28.09

En stund senare är hela väggen färdigreglad.

2017-06-11 15.15.12

När vi har isoleringen klar runt köksfönstret så kan vi börja med reglarna som det ska fästas i.

2017-06-11 15.15.22

När vi är klara för dagen är hela fönsterinfästningen klar och även större delen av väggen.

2017-06-11 18.30.34

Som dagens sista insats förbereder vi badrummet för fönstermontering. Vi tar bort skivorna som vi skruvade upp tidigare i vintras och får äntligen in lite ljus i badrummet, även om det är en smula grönaktigt pga presenningen som får hänga kvar som väderskydd. Hela öppningen som syns kommer att vara ett enda stort fönster. Vi är väldigt spända på att äntligen få se på utsikten från badrummet genom ett riktigt fönster.

2017-06-11 17.09.49

På söndag kväll tar Linda med sig två av barnen på kanotsafari. De ser ett flertal hägrar men inga bävrar idag. De tar igenom kanalen och ut till havet innan det är dags att vända hemåt.

2017-06-11 19.01.03.jpg

Del 3.

På onsdagen har vi planerat att lyfta i de två sista stora fönsterpartierna. Jag har bokat in två fönstermontörer från HMP Entreprenad och en kranbil till efter lunch. Tyvärr visar det sig att jag har förväxlat namnen på de två olika kranbilschaffisarna som har hjälpt oss tidigare. Så kranbilen som dyker upp räcker inte till. Det är en ganska lång bit att lyfta in till husets baksida utifrån vägen. Så det är bara att skicka hem alla och försöka boka in en ny tid snarast. Vi passar ändå på att få en pall med material upplyft till taket när kranen ändå är här, så slipper vi bära upp allting själva.

En aning nedslagna beslutar vi oss för att ändå jobba vidare med fönstermontering. Köksfönstret är helt redo att sätta på plats så vi tar genast tag i detta. Till slut sitter det äntligen på plats. Vi ägnar resten av dagen åt att montera isolering längs med köksväggen och håller på ganska sent för en vardag.

2017-06-14 15.08.56

När vi står och jobbar på övervåningen märker vi att det har flyttat in fåglar i Signes ena holk som hon har fått av farfar. Det är full fart på bägge föräldrarna hela tiden och vi känner inte igen den lilla fågeln med en ganska lång svans. Efter en hel del letande tillsammans i både fågelböcker och på internet på kvällen hittar vi den till slut. Det är en Svarthätta.

2017-06-14 16.30.46

På fredag går vi på semester. Eller snarare ledigt från jobbet för att kunna jobba mer intensivt på huset. Vi har tur och får hyra en bomlift av några bekanta som bor bara några hundra meter bort. Jag kör hem den direkt när jag kommit hem från jobbet på eftermiddagen.

2017-06-16 16.31.06

På lördag morgon blir jag tvungen att gräva ut den nedre infarten en aning så att bomliften kommer närmare huset. Annars når den inte hela vägen upp dit vi ska jobba under helgen. När jag är klar kör jag in den och hissar upp mig själv. Jag börjar lite smått nerifrån och jobbar mig sakta uppåt längs husfasaden. Trots detta känns det hela tiden en smula olustigt, troligtvis pga att korgen hela tiden rör sig lite och skapar en känsla av obehag. Jag är hela tiden fastspänd med selen och vet att det inte kan välta men det känns ändå lite läskigt för mig med min höjdskräck. Fast utsikten är ganska tjusig. Och jag vet ju att jobbet måste göras, så det är bara att bita ihop.

2017-06-17 13.49.18

Jag ägnar hela återstoden av lördagen åt att måla så mycket jag hinner på husets framsida. Det tar tid då det är många skrymslen som man behöver komma åt med penseln. Men till kvällen är jag ganska nöjd när jag ser resultatet. De gröna dörrarna som snart ska tas bort blir bara fulare och fulare.

2017-06-17 19.31.45

Framåt klockan åtta är jag klar för dagen. Killarna är hos sin pappa och Signe är hos mormor och ska sova över. Linda och jag tar en promenad upp till centrum och tar en sen middag på den fantastiska indiska restaurangen som ligger där. När vi kommer hem sätter vi oss i hammocken med varsin kall öl och bara njuter av utsikten och tystnaden. En häger flyger tyst över den blanka vattenytan och vi håller utkik efter bävern som simmade förbi så sent som igår.

2017-06-17 21.50.11

På söndag morgon fortsätter jag att måla framsidan av huset. När Uffe kommer så tar han tag i plåtramen som ska monteras runt hela taket. Det var materialet som vi lyfte upp tidigare i veckan. Nu kommer bomliften verkligen till användning. Ramen ska svetsas fast på utsidan och det är enklast att göra det från bomliften. Jag gör de momenten som är lättast från mitt håll och Uffe kapar plåtarna samt ger mig maskiner och svets när jag behöver det. Vi hinner montera plåtarna på bägge sidorna om 20-fotaren innan det blir dags för lunch.

2017-06-18 17.26.01

Efter lunch kommer båda min pappa, mamma samt syster med sambo och hans dotter. Det fikas, fiskas, åks båt och hjälps till med målning på nedervåningens utsida.

Uffe och jag fortsätter med ramen.

2017-06-18 17.25.41

När vi till slut gör kväll efter en lång dag i solen och värmen har vi gjort klart hela långsidan. Nu har vi kvar den bakre kortsidan och nästan hela den andra långsidan.

2017-06-18 17.25.50

Vi tänder sedan grillen och äter mat tillsammans allihop. Min syster har med sig en supergod hemmagjord potatissallad och en aubergineröra som vi äter till de grillade korvarna. Nästan all målning på framsidan är nu klar, det behövs bara bättras på lite på vissa ställen.

2017-06-18 17.39.11

Del 4.

Vi inleder den första semesterveckan med ett nytt försök att montera de sista stora fönsterpartierna. Både kranbil och montörer är bokade till efter lunch. På morgonen förbereder vi så mycket som möjligt inför lyftet. Nu är det bara de två stora partierna kvar på backen samt fyra partier som ska vara utgång till takterassen från vardagsrum respektive sovrum. Vi passar på att lyfta upp hela pallen med takterassfönstren till övervåningen när vi ändå får ut en stor kranbil.

2017-06-19 11.55.22

När vi är klara med alla förberedelser har vi gott om tid över. Vi fortsätter att montera sargen på taket. Vi hinner göra klar nästan hela sargen innan det är dags för lunch.

2017-06-19 12.29.50

Efter lunch ökar spänningen. Ska kranen räcka hela vägen bak till bergsravinen? Kommer våra fönster att passa som det är tänkt i ramarna? Det brukar ibland behövas lita anpassningar, och det är lite knepigare nu när fönstren sitter så långt bak på huset.

Först så passar inte fönstret i höjdled! Velfac har av någon konstig anledning monterat en extra bräda i underkant på partiet. Men som tur är gör den ingen nytta mer än att bygga på fönstrets höjd, så den tas lätt bort och genast går fönstret in som det är tänkt.

Efter en liten stunds ytterligare trixande sitter det första och största fönstret på plats på övervåningen. Genast så ser baksidan mycket mer ut som ett hus. Att ett fönster kan göra sån skillnad!

Vi tar genast tag i badrumsfönstret. Kranen räcker till den här gången så vi kan andas ut.

2017-06-19 13.46.55

Att få se badrumsfönstret inifrån var häftigare än vi hade kunnat ana. Det här är vår utsikt både från duschen och badkaret.

2017-06-19 14.39.45

Fönstret inne i 17-årings rum blev inte heller så tokigt. Det är häftigt att det går från golv till tak. Det övre högra fönstret är dessutom öppningsbart.

2017-06-19 14.45.08

När fönstermontörerna är klara och vi har pustat ut en stund så fortsätter vi att göra klar ramen på taket.

 

Eftersom det är semester så bjuder hela veckan på arbete på huset. Det monteras vinklar i taket på övervåningen för senare montering av innertak samt jobbas en hel del med bomliften vi har lånat. Det gäller att hinna med att göra allt som är planerat när vi har den hemma. Jag monterar tätningslister runt alla fönsterpartier på framsidan samt skruvar fast fönsterbleck och målar vidare runt alla fönster.

2017-06-23 11.55.15

Även midsommarafton hinns det med en hel del. Vi går över till Värmdö hembygdsgård efter kl 12 för midsommarfirande tillsammans med Lindas mamma och moster. När vi känner oss klara med dansandet (andra dansar, själv är jag för trött och har allergi) så går vi hem och äter en traditionell midsommarlunch uppe under huset. Vi avslutar efter det med jordgubbar till kaffet och både lyssnar och tittar på blåmesarna som nu har fått ungar och letar med tillsammans i eken nedanför oss.

När gästerna har åkt hem är det fortfarande varmt och ljust ute, så jag passar på att jobba vidare i bomliften några timmar till.

På midsommardagen är det tyst och stilla ute. De flesta är nog trötta efter gårdagens firande, men håller man sig nykter går det utmärkt att föra oväsen tidigt på morgonen.

Jag ägnar nästan hela dagen åt att ta bort golvskivor i containern som ska innehålla kök mm. Efter en hel dags slit sittandes på knä är man ganska trött och stel. Det är ett tråkigt och jobbigt arbetsmoment, men nu är det inte så många skivor kvar på övervåningen att ta bort.

2017-06-24 15.03.43

På söndagen kommer Uffe ut igen. Vi ska montera vattenutkastare inför kommande isoleringsmontering kommande vecka Det är totalt fem stycken utkastare som ska svetsas fast. På bilden syns en från taket på örnnästet samt den nedanför som leder vattnet vidare.

2017-06-25 11.56.38

Över takterassen går en tre meter lång ränna som leder bort regnvattnet. All plåt på taket i den gröna containern ska snart tas bort. Då vilar rännan direkt på det yttre containerröret och hänger mest i luften.

2017-06-25 17.29.02

Mot husets bakkant och långsida är det ytterligare två vattenutkastare monterade.

 

Nerifrån vägen ser man den på långsidan samt takterassen. Vi har några moment kvar innan de är helt klara, men blev tyvärr tvungna att avsluta tidigare än beräknat pga regn.

20170625_174437

 

Del 5.

Vi inleder sista semesterveckan med att jobba vidare på taket. Vi har bokat in Foam King denna vecka för att isolera taket samt lägga ett tätskikt på taket. Men mycket hänger på vädret. Vi har några saker kvar att göra klart innan det kan göras, så vi hoppas att måndagen bjuder på uppehåll. Väderprognoserna de senaste dagarna har lovat uppehåll men vi har haft otur och drabbats av ett par rejäla regnskurar varje dag. På nolltid slår vädret om från klarblå himmel till kolsvart och ösregn. Sedan spricker det snabbt upp igen och blir soligt och varmt.

2017-06-26 15.46.46

Måndagen blir likadan. Precis när vi har fått upp alla maskiner och svetsen så kommer en rejäl skur. Det är bara att snabbt täcka över allt med en presenning och istället jobba vidare inomhus. Tack vare alla regnskurar under dagen så hinner vi sätta upp alla kvarvarande reglar i taket på övervåningen.

2017-06-27 14.48.49.jpg

Efter lunch kommer killarna från Foam King ut och ska sätta upp skyddsräcken samt vindskydd. De har inte hunnit långt innan den första rejäla skuren kommer. Jag och Uffe jobbar vidare inomhus med de har inget val utan fortsätter glatt att montera räcken. Lite senare på dagen skiner dock solen igen och de kan så småningom bli torra igen.

Jag och Uffe hinner även bli klara med allt som behöver göras innan isoleringen kan läggas, men vi håller på sent på kvällen. Uffe åker varje år upp till Norrland efter midsommar, men i år åker han lite senare då hans lägenhet har blivit stambytt och han ville inte åka innan det var klart. Vilket vi är tacksamma för då vi fick hjälp med att hinna klart med allting innan han åker. Tack Uffe!

På tisdag morgon går jag upp tidigt för att se om vi kan lägga isoleringen som planerat. Taket måste hinna torka upp ordentligt efter måndagens regn och det får absolut inte regna på hela dagen. Jag är uppe på taket strax efter halv sju och kikar. Det ska nog hinna torka upp och vi har en helt klarblå himmel. Jag ringer Foam King och vi kommer överens om att köra på som planerat.

2017-06-27 07.23.00-1

Vid halv åtta sätts det igång att jobba på taket. Hela förmiddagen går åt till förberedelser. Vi blir rejält nervösa eftersom den klarblå himlen nu ser mer kolsvart ut igen. Det börjar dessutom att blåsa rejält. Vi vill varken ha regn eller blåst.

Efter lunch är det i alla fall dags att börja med isoleringen på riktigt. Foam Kings killar är väl inarbetade i sina olika arbetsuppgifter och jobbet går snabbt och smidigt.

2017-06-27 12.37.36

Efter ytterligare en stund är hela taket klart.

2017-06-27 13.15.11

Direkt när taket är klart så sätter jobbet med tätskiktet igång. Det gäller att hinna klart innan det börjar regna. Regnet hänger hela tiden ovanför oss och det är rejält med svart moln vid horisonten.

2017-06-27 15.23.50-1

Efter en lång stunds nervositet kommer äntligen beskedet att taket är klart! Vi klarade oss från minsta lilla regndroppe!

2017-06-27 17.19.23

Foam King packar ihop för dagen efter en lång och hård arbetsdag. Jag klättrar upp i skogen bakom vårt hus för att få se taket på lite avstånd. Nu kan det gärna få börja regna.

2017-06-27 17.26.35-1

Jag ägnar resten av dagen åt att jobba vidare på framsidan med bomliften. Det gäller att hinna klart med allt jag har planerat att göra under tiden vi har den hemma. Jag hinner med att montera ytterligare en list mellan två containrar innan dagen blir kväll.

2017-06-27 14.47.06

På onsdag kommer Foam King tidigt och plockar ner rasskyddet. De fyller även i på vissa ställen där det behöver bättras på och är klara först till kl tre på eftermiddagen.

På kvällarna när jag jobbat klart så åker jag och Signe runt och letar efter nya lekplatser. Vi besöker bland annat Signes nya skola och några olika förskolors lekplatser. Signe behöver få springa av sig innan läggdags och det är ett mysigt sätt för oss att hinna umgås när jag jobbar så mycket hela dagarna. Hon följer ofta med mig och äter lunch på dagarna och kommer ibland upp på bygget för att se vad jag gör.

På fredagen har jag helt ledigt från byggandet. Jag, Linda och Signe åker till naturhistoriska riksmuseet. Vi går på Cosmonova och ser en film om rymden samt går igenom alla utställningar i hela museet.

2017-06-29 20.22.32

Under helgen fortsätter arbetet med att göra klar framsidan. Det fixas med fogband runt alla fönsterpartier, alla balkar mm ska målas ordentligt och lister ska monteras mellan alla containrar.

2017-07-02 12.52.49

Sent på söndag eftermiddag kapar jag alla gångjärnen på de två gröna dörrarna som snart ska tas bort. Nu sitter de bara fast med sina respektive dörrlås.

2017-07-02 16.16.52

Vi har haft en vecka full av djurliv. Förra helgen flyttade blåmesungarna hemifrån och nästan in till oss i boden (de satt på våra kläder i hallen och pep ett tag innan de flög iväg. Sedan for de omkring i eken tillsammans med sina föräldrar hela veckan i jakt på mat.)

På onsdag kväll lämnade svarthätteungarna sitt bo i en av Signes holkar. Jag kom upp på taket precis lagom till att få se den sista ungen sitta i hålet och tveka en stund innan den kastade sig ut och vingligt flög iväg.

2017-06-28 19.09.37

En kväll i veckan hade vi besök av en rördrom nere i vassen. Världens konstigaste fågelläte. Googla det och lyssna själva. Det låter inte som en fågel.

Igår efter maten hade vi en liten mus som sällskap när vi satt i hammocken och idag låg en snok och vilade under våra båtar.

2017-07-02 13.39.03

Nu är ”semestern” slut för den här gången och imorgon bitti är det dags att gå upp tidigt igen. Som avslutning på veckan gick jag åter upp bakom huset för att se hur taket blev när det är klart. Vi har lite målning kvar runt sargen, men det kan vi ta när det passar. Och vi väntar fortfarande på en rejäl regnskur för att få se de tjusiga vattenutkastarna in action.

2017-07-02 16.40.25

En reaktion på ”Juni 2017.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s