Maj 2017.

Del 1.

Vi inleder Maj med roliga framsteg. Äntligen är det dags att montera fönster i 20-fotaren. Jag jobbar halvdag och skyndar mig hem för att hinna förbereda lite innan killarna från HMP Entreprenad kommer vid 12. När jag kommer hem är Uffe redan på plats och tillsammans gör vi i ordning inför monteringen. Dörrarna lyfts bort och vi tar bort presenningen som skyddar de kvarvarande fönsterpartierna.

Bara nån minut över 12 kommer våra montörer och vi sätter fart med första fönstret.

2017-05-03 12.31.28

Efter bara 45 minuter sitter det första fönstret på plats. Då är all montering av karmskruv samt drevning och montering av lister gjord.

20170503_124638

Vi fortsätter direkt med fönster nummer 2. Det kommer av någon konstig anledning omonterat från fabriken. Vi lyfter på ramen på fönsterdelen och är klara efter bara några minuter. Velfac har en väldigt fiffig lösning där fönsterdelen i metall är en egen del som sedan bara lyfts på plats i träramen. Med hjälp av 2 aluminiumlås på sidan säkras sedan hela fönstret. Det skruvas även på plats med ytterligare skruv nertill och upptill innan vi lyfter det på plats.

2017-05-03 13.47.11

Allting rullar på som vi har tänkt oss och redan 14.45 har HMP åkt iväg. Det ser genast mer ut som en del av ett hus än en container.

2017-05-03 16.38.26

När vi är klara så åker Signe med morfar till Lidingö. Hon ska bo hos mormor i två dagar medan jag och Linda åker iväg på en välförtjänt minisemester till Österlen. Vi övernattar i Jönköping på vägen ner för att på torsdag åka vidare mot Ystad.

I Ystad bor vi på ett gammalt hotell med anor från 1700-talet. Vi har bokat bord på kvällen hos Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås, en bokning som Linda gjorde redan i september förra året. Jag och Linda var där tillsammans i November 2014 och Linda är något av en stammis och är bekant med personalen efter sina tidigare besök. Daniel Berlin Krog räknas till en av Sveriges bästa restauranger och är en upplevelse för alla sinnen.

2017-05-04 17.31.49

På fredagen har vi kallt och blåsigt väder när vi vaknar. Trots blåsten tar vi oss ut på en liten rundtur på Österlen. Vi besöker Kåseberga och efter det Sandhammaren. Här brukar vi tillbringa varma sommardagar tillsammans med barnen på sommaren.

2017-05-05 09.44.55

Vi kommer hem sent på fredag kväll efter att ha hämtat upp Signe. På lördag är det åter en vanlig arbetsdag på bygget och jag åker iväg efter frukost för att köpa lite material.

Jag ägnar sedan nästan hela lördagen åt att montera innertak i 20-fotaren. Vid kl 14 får vi besök av Jack Mikrut från Dagens Industri som vill göra reportage om vårt byggprojekt. Han vill passa på att hinna ta lite bilder under byggtiden att ha med i reportaget framöver.

2017-05-06 17.50.30

Jack vill ta bilder från alla möjliga håll på huset, så vi smiter upp på grannens (obebyggda) tomt där man har den högsta punkten ovanför vårt hus. Inte ens jag har sett vårt hus från den här höjden innan.

20170506_142840

Jag hinner även påbörja målningen av 20-fotaren med färgen vi har kvar av färgprovet. Tyvärr hann vi inte få leverans innan helgen från Nordsjö men färgen är på väg och kommer under nästa vecka. Då hoppas vi på att hinna måla klart hela 20-fotaren och även slutföra väggar och tak invändigt.

20170506_124222

På söndagen jobbar jag vidare med den sista delen av innertaket. Jag hinner även montera ett eluttag i taket för vår taklampa och förbereder elkablar för en enkel installation när containern har lyfts på plats.

På eftermiddagen jobbar jag vidare upp på undervåningen. För att trappan ska kunna monteras snart så behöver väggen bredvid göras klar först. Jag bygger upp de som kommer bli bakdelen av köksön/bardisken för att kunna montera plywoodskivor hela vägen upp.

2017-05-07 16.23.46

Jag hinner lite mer än halvvägs innan andra sysslor kallar.

2017-05-07 16.57.10

Sett nerifrån där trappen kommer gå.

2017-05-07 16.59.43

Förra året. Vi lyfter på undervåningen den 2 Maj. Första containern på plats.

2016-05-02 08.22.03

Efter bara 2 timmar står hela undervåningen på plats.

2016-05-02 17.15.52

Helgen efter lyfter så kapar vi bort plåtväggarna på undervåningen. Redan nu anar man hur det kommer att bli.

2016-05-07 17.48.52

Del 2.

Början av Maj erbjuder ett vinterliknande väder snarare än ett vårväder. På tisdag morgon är det minusgrader och något som liknar en snöstorm när jag går upp och åker till jobbet. Det hinner till och med bli lite vitt på marken.

20170509_051608.jpg

På tisdag kväll bär jag upp alla trappsteg till huset. Vi har haft dessa förvarade nere vid 20-fotaren under en presenning. Förra veckan var en del av presenningen helt plötsligt lite av från högen av trappsteg så dessa syntes. Konstigt tänkte jag då vi var väldigt ordentliga med att förvara dessa väl skyddade från väder och vind. Det hade blåst ganska ordentligt så jag trodde att detta var orsaken. Men när jag kikar på ”paketet” med trappsteg så tycker jag att formen är en aning annorlunda än vad jag minns.

Efter att alla trappsteg är uppburna till huset kan jag konstatera att vi har haft påhälsning av tjuvar! Som har snott 4 eller 5 trappsteg. Dessa är i massiv ek och 40 mm tjocka samt 1150 mm breda, så de väger en hel del. Vilken tur att jag fick för mig att ta upp dom till huset. Stegen som är kvar tror jag ska räcka eftersom vi måste korta av trappan ganska mycket. Det tog på krafterna att bära upp alla dessa tunga trappsteg, så det blir dagens enda jobb. Tyvärr är resten av veckans vardagar uppbokade av annat så det blir inget mer gjort på huset innan helgen.

Resten av veckan fortsätter det kalla vädret. Det är -4 varje morgon när jag går upp och dimma över sjön pga kylan.

På fredag eftermiddag har jag storstädning ute på tomten. Det blir lätt en hel del sopsäckar ståendes som behöver tas om hand. Jag hinner även med att hjälpa 16-åringen med att byta kedja och drev på hans motorcykel och lite mek på min gamla Volvo som behöver en ombesiktning snarast.

Vi hade hoppats på målning av 20-fotaren under helgen. Nordsjö Färg har skickat vår färg, men Schenker som skulle köra ut den till Värmdö Färgbod har inte skött sitt jobb. Det är inte första gången vi har problem med Schenker. Man undrar ibland hur vissa företag klarar av att finnas kvar i dagens hårda konkurrens. Sen kommer man på att alla konkurrenter är lika dåliga.

Istället siktar vi in oss på annat. Det finns ju en hel del annat att syssla med på bygget. Uffe är på väg ut och vi ska svetsa fast klossar på taket som 20-fotaren ska svetsas fast i när den lyfts upp. Framtill så står den med containerhörn på containerhörn, men de bakre hörnen hamnar mitt på en 40-fotare. Därför behöver vi tillverka klossar med samma höjd som ett containerhörn skulle ha haft. Innan Uffe kommer går jag upp på taket och rekar lite samt förbereder med att ta fram svetsen och maskiner som vi behöver. Det är en strålande morgon och äntligen lite varmare i luften.

2017-05-13 08.59.56

Vi mäter upp avståndet på 20-fotarens hörn (6057 mm lång och 2044 mm bred om någon är intresserad). Sedan är det bara att mäta från de främre hörnen på 40-fotaren som den ska stå på. Det går ganska fort  och vi hinner även njuta lite av solen och utsikten. Jag tog med kikaren upp på taket utifall några spännande fåglar kommer förbi. Efter ett tag har vi besök av 2 havsörnar. Hägrarna är nu så vanliga gäster nere vid vår brygga att ingen reagerar när man berättar att de är på plats.

20170513_110838

När vi är klara på taket så funderar vi lite på vad vi ska fortsätta med. Vi bestämmer oss för att börja med trappen. Vi längtar efter att slippa den bökiga stegen när vi ska upp eller ner från övervåningen. Speciellt när vi har tunga maskiner att kånka på.

Först så måste vi montera den sista övre biten av 4 mm plywood som ska vara bakom ena vangstycket. Under tiden som jag sågar till biten som ska monteras så tar Uffe fram vangstyckena från deras skyddande plast. Sedan hjälps vi åt med att montera den övre plywoodbiten. Det blir en rejält hög och brant vägg när man kikar upp nerifrån.

20170513_145824

Vi kliar oss lite i huvudet om hur vi ska få vangstycket till sin rätta plats. Det behöver hissas ner genom ett hål som är nästan 2 meter kortare än sig själv.  Vi tar några spännband till hjälp och använder åter igen de sparade öglorna i containertaket. Det är lite spänt, speciellt för mig som står med den övre delen av vangstycket bara några decimeter från ett fönster. Gungar det till eller om vi tappar taget så går hela fönstret åt skogen.

Vi tar det lugnt och arbetar oss metodiskt neråt. Efter bara en liten stund så är hela vangstycket nere. Och det ser ut att kunna passa, om än med vissa justeringar. Innan har vi varit lite osäkra på om trappen ska passa. Det gäller att det blir rätt vinkel och att stegen stämmer.

20170513_152208

Vi provar oss fram och hittar till slut en lösning som blir perfekt. Det är tur att vi har en klurig och fiffig svärfar som hjälper oss med bygget. Utan Uffe skulle vi aldrig klara av detta husbygge och han har varit behjälplig i projektet ända sedan första besöket hos vår arkitekt, Måns Tham. Tack än en gång Uffe!

Innan vi gör kväll så sitter i alla fall vangstycket fastmonterat på sin plats.

20170513_192054

På söndagen är jag ensam på bygget och ska egentligen täta skarvar på taket till 20-fotaren. Men synen av en halvklar trappa ger mig istället idén om att jag kan klara resten själv. Jag kapar vangstycket redan på övervåningen nu när vi vet den rätta längden. Då blir det både lättare att hantera både viktmässing och längdmässigt.

Några spännband samt ett antal gångers klättrande upp och ner för stegen senare är vangstycke nummer 2 äntligen på plats. Jag monterar fästen och svetsar fast dessa i stålbalken på övervåningen. Nu sitter bägge vangstyckena på plats och riskerar inte att falla ner i fönsterpartiet på undervåningen.

2017-05-14 12.25.24.jpg

Resten av dagen går åt till att lägga pussel. Alla steg numrerades när trappen demonterades förra året. Tanken var att montera allting på sin plats för att få en bra passform. Men eftersom det saknas några steg så funkar inte den planen. Istället blir det till att laborera och prova sig fram. De flesta stegen passar trots detta ganska bra, men vissa får läggas åt sidan och monteras på en bättre passande plats.

När dagens arbete är avslutat har jag bara 6 steg kvar att montera. Man kan redan gå upp i trappen och hela rummet har fått en helt ny känsla.

20170514_160510

Under trappen ska det byggas förvaring. Utom vid biten längst fram mot entrén som blir som en liten hall med kläd/skoförvaring mm.

20170514_160533

Förra året. Jag kämpar och sliter med att demontera golvskivorna i undervåningen. Dessa sitter skruvade med upp till 49 skruv per skiva och är förutom detta även limmade. Efter bra många olika sätt hittar jag till slut ett som är både snabbt och ”enkelt” för att lossa på skivorna. Men det tar lång tid innan jag är framme vid den metoden. 2016-05-14 17.02.21

Del 3.

Jag fortsätter på tisdag eftermiddag med att göra klart trappan. De sista 6 stegen monteras och några av de redan monterade fixas till lite bättre. Nu har vi en fullt fungerande trappa. Det var en skön känsla att kunna ta bort stegen och veta att den aldrig mer behövs för att ta sig till övervåningen. Allting kommer  bli så mycket enklare, speciellt när vi ska upp mer material och maskiner.

20170516_184326

Det känns lite ovant att gå ner för stegen från övervåningen efter nästan ett år med stege. Fönstret som möter en på vägen ner med utsikten mot berget bakom huset är en fullträff från vår arkitekt Måns Tham. Alla genomtänkta och roliga detaljer på vårt hus är både roliga och funktionella. Allt har ett syfte och ger hela huset ett stort lyft. Det är inget vanligt Fiskarheden-hus precis.

20170516_185049

På fredag eftermiddag kan vi äntligen hämta ut vår efterlängtade färg från Nordsjö. Vi svänger förbi Värmdö Färgbod och lastar in 6 stycken 10-litershinkar med färg. Ett stort tack till Värmdö Färgbod för all hjälp under veckan med vår leverans.

Den här veckan kom värmen till slut och på fredag eftermiddag är det hela 28 grader varmt! Vilken skillnad från förra veckans minusgrader och snöfall. På kvällen sitter vi utanför huset och fikar och kikar ut över sjön. Plötsligt ser vi något komma simmandes utanför vår brygga som inte ser ut som en fågel. Vi hämtar kikaren och kan konstatera att det är bävern som så många har rapporterat om tidigare.

20170519_184657

På lördag morgon vaknar jag tidigt. Jag hinner förbereda och plocka i ordning allt vi behöver till dagens måleriarbete lagom till Uffe kommer. Även Linda och Signe är med och målar. Totalt är det ca 36 kvadratmeter som ska målas två gånger, samt bägge kortsidorna runt fönsterpartierna. Även sargen runt taket ska målas.

Vi har perfekt väder för målandet, det är lite mulet och en svalkande bris från sjön ger oss en behaglig temperatur hela dagen. Ca 18 grader i luften.

Färgen från Nordsjö är väldigt lättmålad och trevlig att jobba med. Det behövs bara 2 strykningar för att täcka den mörkblå färgen på containern. Färgen heter Nordsjö Professional Metal Facade och kan verkligen rekommenderas till målning på metall.

Att måla 20-fotaren tar hela dagen. Vi är väldigt nöjda med resultatet när kvällen kommer. Den nedre sista decimetern på containern ska inte målas då den kommer att försvinna under isoleringen.

20170520_151716

Nu är nästan allt klart med 20-fotaren inför lyft. Vi har preliminärbokat en mobilkran från Havator till onsdag eftermiddag nästa vecka.

20170520_181833

På söndag morgon bygger jag ihop ett fönsterbleck till främre nedre kanten under fönsterpartiet. Jag vill att allting sitter monterat och klart innan vi lyfter upp den på sin plats, allt för att slippa jobba mer än nödvändigt på hög höjd.

20170521_084914

Sedan passar jag på att måla utsidan på gäst/teknikrummet innan solen kommer fram till den sidan av huset.Vi vill gärna slippa att se alla 9 provmålningar på väggen varje gång vi kommer hem. En färdigmålad vägg ser mycket trevligare ut.

Det tar resten av förmiddagen fram till lunch att göra klar den delen.

20170521_124523

Då jag har ganska mycket färg över i tråget så passar jag på att måla nedre delen av nedervåningen. Även väggen bredvid entrén får lite färg samt baksidan på teknikrummet.

20170521_124556

Signe och jag åker iväg en stund på eftermiddagen för några ärenden samt lunch. Vi får passa på att umgås när jag jobbar så mycket på bygget hela tiden. Nu när det är varmt och fint väder är Signe ute nästan hela dagarna och kommer gärna förbi för att se vad jag jobbar med.

När vi kommer hem så fortsätter jag med köksön/bardisken vid trappan. Den övre väggen byggs klart och sedan hinner jag montera 2 stycken 4 mm plywoodskivor innan det är dags att avsluta helgens jobb. Det är bara en liten remsa kvar att montera innan hela väggen är klar.

 

 

20170521_165450

Jag hinner även med att njuta av utsikten innan jag går ner till vår byggbod för kvällens aktiviteter med hemsidan och bloggen på Kloka Hem.

20170521_165524

Förra året. Vi är med i vårt första tidningsreportage.

2016-05-24 17.05.02

Under kommande år hinner vi vara med i 5 tidningar samt på SVT´s hemsida och några forum för husbyggande på nätet. Intresset för vårt projekt ökar hela tiden.

2016-05-24 17.05.33

Utöver detta så fortsatte arbetet med att ta bort golvskivor.

Photo0018

Del 4.

Äntligen kommer dagen som vi har jobbat så hårt för. Det är dags att lyfta upp 20-fotaren till sin plats på taket. Jag jobbar till efter lunch och skyndar mig sedan hem genom den täta trafiken, det är dag före helgdag och många jobbar halvdag. Vi har bokat mobilkran via Havator till kl 14. När klockan är endast 13.20 ringer Uffe och meddelar att kranen redan har kommit! Jag är hemma en halvtimme senare. Då är kranen uppställd och klar och Uffe är uppe på 20-fotarens tak och fäster kättingarna inför lyftet.

Även vår arkitekt Måns Tham är ute inför lyftet. Han har även med sig sin far Staffan som är fotograf. Jack Mikrut från Dagens Industri skulle också ha funnits på plats när vi gör lyftet men är fast på jobb i England.

Containerlyft4739.jpg

Foto: Staffan Andersson

Containerlyft4743

Foto: Staffan Andersson

Containerlyft4753

Foto: Staffan Andersson

Containerlyft4790

Foto: Staffan Andersson

Containerlyft769

Foto: Staffan Andersson

Lyftet går snabbt och enkelt. Från det att jag kommer hem och parkerar till det att mobilkranen åker iväg går det inte ens 40 minuter!

 

Efter att kranen har åkt så jobbar vi vidare på taket. Containern behöver svetsas fast på en gång så inga kraftiga vindar kan rubba den från sin plats. Det är ingen risk att den blåser ner men det finns en viss risk att den kanske rör på sig lite. Vi jobbar såklart säkert på den här höjden och har hela tiden säkerhetssele på oss.

Nu kan vi äntligen få se hur huset kommer att se ut. Det är över förväntan. Vi har fått ett eget höghus! Nu vill vi ta bort de gröna containerdörrarna snarast då de stör intrycket.

20170524_175341

På torsdagen jobbar jag mestadels vidare på taket med att täta kanterna runt containern. Jag använder Resitrix gummiduk från Takcentrum (www.takcentrum.se).

20170525_105921

När jag är klar på taket bestämmer jag mig för att kapa upp ett hål upp till 20-fotaren. Jag är nyfiken på utsikten. Nerifrån vardagsrummet kommer vi ha nästan 6 meters takhöjd upp i 20-fotaren. Man kan ana en del av den redan genom luckan.

20170525_112247

Framme vid fönstret är det nästan läskigt att kika rakt ner.

20170525_112414

Men backar man en liten bit så blir det en helt annan vy. Här uppe kommer vi ha en liten utsiktsplats/myshörna som man tar sig upp till via trappan som redan ligger på plats, redo att monteras så småningom.

20170525_112455

På fredag kommer jag hem sent så det hinns inte med något arbete på huset. Istället åker jag och Signe iväg på en liten utflykt i närområdet. Vi tar oss till andra sidan sjön och tittar på vårt hus på håll. Sedan åker vi vidare till kanalen som sjön mynnar ut i Torsbyfjärden genom. En bit in i kanalen finns det rester av en bäverhydda. Det är nog bävern som vi såg simmande i sjön förra fredagen. Sedan åker vi upp till Hemmesta Sjöäng för att titta på fågellivet och eventuellt några eftersläpande gäddor från vårens lek. Vi ser en groda som kommer drivande i vinden mitt framför oss och ett flertal gäddor som plaskar vilt i det grunda vattnet.

På lördag morgon kommer Uffe ut och jobbar vidare med fönsterramarna till några av övervåningens fönster. Det är några smådetaljer som behöver fixas innan vi kan montera dessa. Näst på tur är att lyfta i fönstret i badrummet samt fönstret i Isaks rum. Det är det största fönstret i hela huset och går liksom badrumsfönstret från golv till tak.

Under tiden som Uffe står ute och svetsar i värmen så börjar jag med att kapa upp hålet för fönsterramen. Jag börjar uppifrån och tar en liten bit i taget.

20170527_104210

Efter lunch har jag kommit mer än halvvägs ner genom plåten.

2017-05-27 14.08.32

En stund senare är hela hålet klart. Det är både varmt och skitigt att kapa upp hålet. Solen ligger rakt på och eftersom mycket av kapningen sker ovan huvudhöjd så rasar det mesta av slipresterna rakt ner på mig. Glödande sliprester letar sig in både under skjorta och strumpor.

2017-05-27 14.36.40

Här syns anledningen till varför jag jobbade uppifrån och ned. Att stå på en plattform och kapa plåt med ett stup framför sig kändes en aning osäkert, även om jag använde säkerhetssele.

2017-05-27 15.53.16

På söndag förmiddag kommer Lindas moster Solveig ut och hjälper oss med målningen. Vi börjar med sidan mot vägen då den fortfarande ligger i skugga. Det tar fram till lunch men då är nästan hela den här sidan av undervåningen klar. Vi målar med Nordsjö Metal Facade, en fantastiskt lättmålad färg speciellt för metall. Efter endast två strykningar är det endast den grå färgen som syns trots att vi målar över en mörkare färg.

2017-05-28 12.07.34.jpg

Efter lunch kommer min pappa ut på fika. Han har med sig lite fikabröd och vi sitter en stund och njuter av värmen och utsikten. Han har även med sig mängder med sparade verktyg och annat som kan komma till nytta på husbygget. Stort tack!

Resten av dagen går åt till att måla halva andra sidan av undervåningen. Vi är klara till kl 17 och är ganska möra efter en hel dags målande.

20170528_174316

Signe och ena storebrorsan går ner till sjön och badar. Det är även ett antal grannbarn och badar så vattnet borde nog vara ganska varmt. Vid Grisslinge havsbad ligger temperaturen på 16 men i vår lilla grunda sjö borde den vara närmare 20. Signe njuter av sitt första riktiga dopp i sjön någonsin och vill inte gå upp.

20170528_170316

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s