April 2017.

Del 1.

Vi inleder April med att sätta upp reklamvepan vi har fått av Nordsjö. Under nästa vecka hoppas vi kunna hämta ut några färgprover för att provmåla utsidan på 20-fotaren. Det börjar även bli dags att måla invändigt både vid trappen på nedervåningen och invändigt i 20-fotaren.

20170402_154743.jpg

På lördag morgon hinner jag gå upp för att spackla och slipa väggen vid trappan på nedervåningen. När Uffe strax efter kommer så bär vi ner svets och alla maskiner vi behöver för att kunna jobba i 20-fotaren. Efter att vi kontrollmätte trappan insåg vi att balkarna vi hade kapat inte längre passar som vi hade tänkt oss. Därför blir vi tvungna att ta bort en balk och därefter förlänga balken bakom istället. Under tiden som Uffe kapar och svetsar jobbar jag vidare med att montera isoleringsskivor på ena väggen. När Uffe sedan är klar så hjälps vi åt med den fortsatta monteringen.

20170401_105353

Det går undan när man är två och hjälps åt med monteringen. I slutet på eftermiddagen har vi monterat ena sidan och påbörjat nästa sida. Tyvärr tog stålreglarna slut mitt i arbetet så vi avslutade dagens jobb ganska tidigt. Tack vare det hann vi med en fika ute i solen innan Uffe åkte hem.

2017-04-01 15.42.22

På söndag morgon fortsätter jag med spackling och slipning uppe på undervåningen. Det är strålande sol ute och ganska varmt och skönt.20170402_082304

Väggen vid trappen är i princip färdigmonterad. Nu ska det bara slipas och målas innan trappen kan monteras.

2017-04-02 08.54.21

Jag hinner även spackla lite på väggen i gästrummet innan Uffe är på plats.

20170402_085506

När Uffe kommer så bär vi åter ner alla maskiner vi behöver för dagens arbete. Sedan åker vi iväg med lastbilen för att handla på ett av byggvaruhusen här ute på Värmdö. Vi köper på oss alla reglar vi behöver och även material för att kunna påbörja monteringen av innerväggarna i 20-fotaren. Vi hoppas åtminstone att vi hinner så pass långt med dagens arbete.

Vi kämpar på med monteringen av de återstående skivorna. Efter det ska vissa skarvar tätas.

20170402_130753

Under tiden som tätningen i skarvarna torkar tar vi lunch. Bägge väggarna är nu färdigmonterade med isoleringsskivor.

20170402_130802

Efter lunch fixar vi till det sista som behöver göras innan det är dags att montera innerväggar. Vi hinner tillsammans få upp nästan hela ena väggen innan Uffe måste åka. Idag är det konsert inne i stan som han ska hinna till i tid. Även Linda ska gå på samma konsert, så jag har själv bara nån timme på mig att skruva upp alla väggskivor ordentligt.

Nu sitter de fyra första skivorna på plats. Den sista inre måste först sågas till rätt bredd innan montering, så den står bara uppställd för att inte stå i vägen.

20170402_153604

För ett år sedan. Vi återfyller vidare runt gjutformarna. Jag kapar även till benen på Peikkoplattorna till rätt längd. Dessa gjuts in i toppen på varje plint.

20160403_182753

Sedan är det dags för gjutning av plintarna. Jag har inte möjlighet att själv vara med, men Uffe är ute och dokumenterar arbetet.

IMG_0542

Del 2.

Veckan är som tidigare fullbokad av aktiviteter. Signa har kör på måndagen, på tisdag kväll hinner jag jobba lite, onsdagen är fullproppad med först arbetsdag på dagis på eftermiddagen och nästan direkt efter det styrelsemöte hela kvällen. På torsdagen är det simskola och på fredagen avstår jag att arbeta efter de otäcka händelserna inne i Stockholm. Lusten att göra något försvann helt, istället ägnar vi kvällen åt att följa nyheterna och vara tillsammans.

På tisdag kväll hinner jag fortsätta med monteringen av innerväggen på den sista sidan i 20-fotaren.

20170404_193948.jpg

När jag är klar för dagen vid kl 20 är det fortfarande ljust ute. Sjön ligger blank och stilla och en häger flyger sakta bort strax ovanför vattenytan.

20170404_194420

På lördag morgon vaknar vi tidigt. Signe vaknar redan 06.30 vilket är ovanligt då hon alltid har varit en sjusovare som ligger kvar länge på helgerna.

2017-04-08 09.25.23

Jag ägnar större delen av dagen åt att göra klar hela 20-fotaren. Den övre delen av väggen skruvas på plats på båda sidorna.

2017-04-08 16.37.43

2017-04-08 16.37.55

Vid lunch åker vi och äter lunch tillsammans. Signe har önskat sig sin favoritmat sushi. Efter maten besöker vi Värmdö Färgbod för att kika på lite färgprover inför provmålningen som vi hoppas att vi kan göra under påskhelgen. Nordsjö har skickat ett stort färgindex som vi kan bläddra igenom hemma i lugn och ro. Linda blir överlycklig då hon alltid har önskat sig just ett sådant.

9april2017.1

Sena eftermiddagen och kvällen ägnar jag åt nedervåningen i huset. Väggen vid trappen ska slipas och spacklas ytterligare innan det kan bli dags för målning. Jag jobbar på lite extra då Linda ska bort på söndag eftermiddag och jag kan då inte jobba vidare ensam hemma.

2017-04-08 18.37.29

På söndag morgon kommer Uffe ut igen. Vi hjälps åt med att montera infästningar för innertaket i 20-fotaren. Vi hinner nästan klart innan Linda ska åka iväg.

2017-04-09 13.09.02

När Signe och jag är ensamma så monterar vi två stycken fågelholkar som hon fick i present av sin farfar på födelsedagen. Hon fick även några fågelböcker så vi kan lära oss mer om fågellivet här vid sjön.

Vi sätter den ena holken i en hög tall utanför Signes blivande sovrum. Därifrån kan hon själv se om det flyttar in några hyresgäster.

2017-04-09 14.25.50

Holk nummer två sätter vi i björken utanför takterassen. Därifrån kan vi sitta och kika när vi fikar ute på kvällarna.

2017-04-09 14.16.53

Förra året. Vi frilägger de färdiggjutna plintarna. Efter detta är det dags att lägga ut makadam på den övre delen innanför stödmuren. Jag når bara precis upp med kranen och får kratta ut allt material för hand. Totalt krattas det ut över 23 ton ton makadam under några helgers arbete. Efter det bokades både massage och besök hos naprapat.

Del 3.

Vi hoppas på att få färgprover från Nordsjö under veckan. Påskhelgen med all ledighet skulle vara ett utmärkt tillfälle att hinna provmåla en container för att bestämma vilken färg vi ska ha. Tyvärr hanns inte det med, men det gjorde ingenting eftersom påskvädret var kallt och ruskigt. Minusgrader på nätterna och snöfall på dagarna.

På tisdag eftermiddag får jag tillfälle att jobba några timmar. Jag gör klart det sista nere i 20-fotaren, monterar den sista regeln för innertaket och även de sista väggskivorna.

2017-04-11 17.53.46

Jag hinner även med att montera alla kvarvarande bottningslister på undervåningens fönster. Det är de grå skumgummilisterna som syns mellan fönsterkarmen och den svarta fönsterramen.

2017-04-11 18.46.31

På långfredagen fortsätter jag med bottningslister. Denna gång på fönstrens utsida. Annars blåser det kalluft rakt in och kommer upp vid golvet på insidan.

2017-04-14 10.37.10

Vid lunch åker vi iväg en liten sväng. Linda behöver handla och jag och Signe åker och tankar diesel till värmaren på bottenvåningen. Den behövs under hela helgen då det bara är någon enstaka plusgrad dagtid.

På vägen hem passar vi på att åka till Hemmesta Sjöäng. Den ligger öster om vår sjö, Hemmesta Träsk, och är uppsamlingsplats för en stor del av Värmdös regnvatten. Mängder av flyttfåglar anländer på våren och gäddor går upp i den lilla bäcken för att leka i det grunda vattnet. Innan påskhelgen räknade Sportfiskarna till 392 gäddor på en enda dag! De 3 största vägde alla över 10 kg. Det finns ett fint fågeltorn att klättra upp i och det är en populär utflyktsplats. Här blickar vi vidare österut mot Bullandöhållet. Längst bort i bild ligger vår hyrda magasinering där vi har de flesta av våra möbler.

2017-04-14 13.55.37

Tittar vi åt andra hållet så ser vi hem mot Hemmesta Träsk. Nere till höger (utanför bild) går en liten bäck ner till sjön. Sjön börjar bortanför bussarna som syns i bildens mitt.

2017-04-14 13.56.06

När vi åter är hemma så fortsätter jag med arbete inne i värmen. Jag gör klart det sista på väggen innanför entrédörren.

2017-04-14 16.22.41

Även de sista skivorna inne i teknik/förrådsrummet hinner jag montera. Att det blir en liten skarv upptill gör ingenting då denna hamnar ovanför innertaket.

2017-04-14 16.22.57

Jag fortsätter på nedervåningen på påskaftons morgon. Jag påbörjar arbetet med att regla upp väggen direkt innanför entrén, den ska senare fyllas med isolering.

2017-04-15 14.15.37

Direkt till höger innanför dörren ska strömbrytare till belysning samt larmcentral sitta.

2017-04-15 14.14.57

Påskaftonen bjuder bara på arbetstid till kl 14. Vi ska iväg till svärmor Gunnel på Lidingö på eftermiddagen för påskmiddag.

På påskdagens morgon vaknar jag tidigt. Nere på sjön har isen lagt sig under nattens köldgrader.

2017-04-17 08.21.06

Uffe anländer strax efteråt och vi påbörjar montering av fästen till undertaket i gästrum/teknikrum.

2017-04-16 15.25.19

Det går rätt fort och smidigt när man är två.

2017-04-16 17.29.15

Efter lunch har vi möte med vår arkitekt, Måns Tham. Vi ska tillsammans gå igenom lite olika materialval och idéer för de olika rummen. Linda och Måns har ganska lika förslag att visa upp och bilderna som Måns visar upp är intressanta. Det blir ett bra samspel mellan trä, betong och stål. Måns har även med sig sin far Staffan som är fotograf. Han ska vid olika tillfällen framöver fotodokumentera huset och bygget. Det ska bli spännande att se bilder på huset tagna av ett proffs.

Efter möte och fika jobbar vi vidare. Det är dags att ta upp en öppning mellan de olika våningsplanen för att dra vatten och avlopp. Plåten är mellan 5-10 millimeter tjock i kortändan på containern där vi ska ta upp ett hål. Dessutom är det en balk rakt över i containern ovanför. Den blir vi tvungna att kapa och ta bort. Dessutom sitter golvskivan kvar precis ovanför det tänkta hålet. Under tiden som Uffe arbetar med hålet från undersidan så jobbar jag på övervåningen med att ta bort skivan.

2017-04-16 17.29.02

När klockan är strax efter 18 så tar batteriet i tigersågen slut. Den behövs för att skära loss den sista biten i öppningen, så vi bestämmer oss för att sluta för dagen.

På Måndag annandag påsk så gör vi klar öppningen mellan våningarna. Vi drar upp vatten och golvvärmerören som Mattias på HSF Installation har förberett tidigare. Vi trycker även i ett avloppsrör så vi kan se på nedervåningen var det hamnar.

2017-04-17 14.17.20

Väggen bredvid hålet där vatten och avlopp ska gå ska nu göras i ordning för isolering. Vi reglar upp den på samma sätt som de andra väggarna som har denna speciallösning.

2017-04-17 14.15.17

Under tiden som Uffe förbereder ett annat moment i huset så gör jag om kortsidan på lådan innanför entrén. Den första biten som monterades såg inte helt OK ut så jag sågar till en bättre bit och monterar.

2017-04-17 14.15.34

Uffe har under tiden gjort i ordning för montering av ytterligare reglar. Dessa ska bygga upp en liten vägg som täcker delen som är mellan två containrar.

2017-04-17 16.22.00

Vi avslutar dagens arbete med min favoritsysselsättning, arbete på hög höjd. Mellan containrarnas utsida ska det monteras lister. Dessa måste klämmas in i glipan både fram och baktill på alla containrar. Det enda sättet om man inte har en skylift är att ta en hög stege och klättra upp. Vi säkrar stegen ordentligt och jag tar på mig säkerhetsselen.

Självklart börjar det både blåsa och snöa så fort jag klättrar upp. Jag tänker fel först och försöker börja uppifrån. Men den höga höjden gör det svårt att båda arbeta på och koncentrera sig på att stå ut med höjden. Jag börjar istället nerifrån och på det sättet går det lättare. Varefter jag sakta klättrar uppåt och arbetar så vänjer jag mig gradvis. Till slut sitter listen på plats på den nedre delen.

2017-04-17 16.43.51

Förra året vid samma tid. Vi fortsätter att gräva ut den nedre infarten och krattar ut ännu mer makadam.

Vi får även ett förslag från Måns på placering av vårt garage. Det ska grävas ner under mark och det enda som kommer synas är infarten utifrån vägen. Men eftersom det hamnar närmare än 4,5 meter från grannens (obebyggda) tomt så behövs det godkännande från grannen. Vi har senare under sommaren ett möte med berörda granne om detta men får tyvärr ett nej. Så istället för ett osynligt garage blir det istället en plan yta med parkering i direkt anslutning till grannens tomtgräns. Orsaken enligt grannen är principiell. Så tills vidare ligger planerna på ett garage på is.

2016-04-17 13.00.59

Del 4.

På tisdagen är det åter en vanlig arbetsdag. Efter ordinarie arbete fortsätter jag att jobba några timmar på huset. På onsdagen ska Foam King komma och spruta isolering på några ställen, innan dess behöver en del saker fixas. Bland annat så måste elen förberedas innanför entrédörren innan det fylls med isolering. Jag monterar en apparatdosa och drar upp WP-rör till taket.

2017-04-18 18.43.34

Jag monterar även en strömbytare bara för att det ser lite trevligare ut än en tom dosa.

2017-04-18 18.43.50

När vi kommer hem på onsdag eftermiddag så går Signe och jag runt och inspekterar alla ställen som har sprutats. Svärfar Uffe var med på morgonen och kollade när Foam King sprutade. Signe tycker att det är roligt att peta på det hårda skummet.

2017-04-19 17.01.13

Även nere i 20-fotaren sprutades det i taket.

2017-04-19 17.05.45

Jag hinner även med att bygga en låda runt isoleringen som är emellan containrarna på bottenvåningen.

2017-04-19 19.03.03

På torsdag eftermiddag har våra färgprover från Nordsjö kommit. Vi hoppas på att hinna provmåla under helgen. Fyra olika grå kulörer ska vi provmåla på ena containerväggen.

Färgen heter Nordsjö Professional Metal Facade. Läs mer om den på http://www.nordsjo.se

2017-04-20 18.00.22

När vi kommer hem på fredag eftermiddag så skiner solen. Vi kan inte hålla oss längre utan plockar fram alla färgburkar och sätter igång att provmåla. Bilden nedan är tagen precis efter andra strykningen. Det har hunnit bli mörkt och mulet innan färgen har torkat, så vi väntar till lördag med att se det färdiga resultatet. Vi kommer fram till att ingen av kulörerna vi har valt är den vi är ute efter. Vi vill hamna nånstans mellan den mörka näst längst till höger och den lite ljusare längst till höger. Vi kikar vidare i färgindexet vi har fått av Nordsjö och bestämmer oss för tre nya färger som vi vill prova. Det gäller att det blir rätt från början. Ett så här stort hus vill man inte gärna måla om på grund av fel kulör.

2017-04-21 18.36.39

På lördag fortsätter vi med 20-fotaren. Jag slipar väggarna med en giraffslip och Uffe börjar monteringen av en ram uppe på taket. Den är en del av isoleringslösningen och även vattenavrinningen.

2017-04-22 16.23.07

Det blir mycket arbete ståendes på stege, vilket tar på krafterna och gör en trött i fötterna. Dessutom är det nästan stormbyar emellanåt (17 m/s) vilket gör det väldigt svårt att svetsa eftersom kylgasen blåser bort vid svetsningen. Uffe får invänta lite lugnare vindar och håller ena handen som skydd när han svetsar.

2017-04-22 16.25.30

När man står på stegen uppe vid 20-fotaren så får man en helt annan vy mot huset än man är van vid. Härifrån ser man verkligen tydligt att hela huset svävar i luften.

2017-04-22 16.41.57

När vi har jobbat klart för dagen bjuder vi Uffe på middag uppe på indiska restaurangen som ligger i Hemmesta centrum. Efter det åker jag,Linda och Signe iväg på älgsafari ute på Ingarö. Vi hinner se 15 rådjur, ett stort antal tranor och 2 stora älgar precis bredvid vägen. När vi kommer hem efter kl 21 så är det fortfarande ljust ute och sjön ligger blank och stilla.

2017-04-22 21.01.01

På söndag morgon är det dags för däckbyte på Lindas bil. Efter det behöver jag handla lite byggvaror innan jag kan jobba vidare. Strax före lunch går jag, Signe och Linda iväg på en kort promenad till en av Lindas kollegor som bor i närheten. Deras katt har fått ungar som vi vill titta på och klappa lite. Vi går via en genväg mellan grannhusen och får helt plötsligt se vårt hus från ett helt nytt håll. Huset ovanför oss på berget ligger på en väg lite längre ner från centrum. Dessutom är det en obebyggd tomt emellan och till höger om den är det en stor allmänning.

2017-04-23 10.40.29

Här ser man även avståndet till sjön bättre.

2017-04-23 10.41.08

Jag ägnar större delen av dagen åt att slipa väggar i 20-fotaren. Lite av isoleringen som sprutades i taket hamnade på sidorna och behöver slipas bort. Det är inte speciellt mycket, men eftersom det är grönt så syns det rätt tydligt på det rena trät.

Jag rostskyddsmålar även ramen på taket. De två rören som sticker ut på sidan är vattenutkastare för regnvatten.

2017-04-23 14.31.46

Förra året. Vi får hem stolparna som undervåningen ska stå på längst fram. Nu kan vi äntligen se var huset kommer att hamna i höjd.

20160421_190116

En natt kommer äntligen regnet som jag har väntat på. Det har inte regnat en droppe sedan dräneringen blev klar, så vi vet inte riktigt om den fungerar som tänkt. Den fungerar bättre än vi hade trott. Allt vatten som rinner ner från berget rinner rakt igenom dräneringen under huset och ut i diket för att ta sig vidare ner i sjön.

20160422_051359

När vi vet att dräneringen fungerar så kan vi gå vidare och göra klar den nedre infarten. Efter markduk och ett antal ton med makadam som paddas så håller utan problem för min lastbil.

20160423_150207

Del 5.

På måndag eftermiddag hämtar vi upp ytterligare tre färgprover hos Värmdö Färgbod (www.varmdofargbod.se). Det är svårt att hitta exakt den nyans vi är ute efter. Vi vill ha en färg som liknar berget bakom huset. Tomas på färgboden är ytterst hjälpsam och har även bra idéer hur vi ska hitta rätt nyans. Tyvärr är ingen av de nya proverna i närheten av det vi söker. 2017-04-24 17.23.45.jpg

Resten av veckan blir det inte mycket gjort på bygget. Jag känner mig trött och hängig och behöver vila upp mig för att orka jobba vidare.

På fredag eftermiddag har vi med oss ytterligare ett färgprov hem. Nu börjar vi närma oss. Vi ser nu att den mörka grå färgen skulle passa om den var lite ljusare. Vi ringer Tomas igen på lördag förmiddag och han fixar ett nytt färgprov redan samma eftermiddag.

Nu har vi äntligen hittat nyansen vi är ute efter! Det är den näst längst till höger, den övre ljusare av de två mörkare grå.

20170501_091440

För säkerhets skull så målar vi även en stolpe som är bak vid berget. Då är det lättare att se om färgen harmonierar mot berget bakom. Det ser bra ut. Vi åker tillbaks till Värmdö Färgbod dagen efter och beställer färg från Nordsjö via Tomas. Färgen heter Nordsjö Professional Metal Facade.

20170501_091425

På lördag morgon känner jag att det behöver hända nåt spännande så lite av energin och lusten kommer tillbaks. Jag bestämmer mig för att montera det sista fönstret på nedervåningen. Det är nästan 2,5 meter högt och närmare 1 meter brett. Problemet är att det står på övervåningen och jag är ensam på bygget. Men med hjälp av några spännband som fästs i fästöglorna i containertaket på övervåningen kan fönstret sakta hissas ner.

2017-04-29 11.29.20

Det är lite bökigt och ganska tungt, men framåt lunch så sitter till slut fönstret fast på sin plats.

2017-04-29 13.35.53

Så här ser det ut från husets baksida. Jag passar på att montera all drevning och bottningslister på en gång så det är klart.

2017-04-29 13.37.03

Efter lunch bygger jag upp väggen bredvid fönstret.

20170430_175633

På valborgsaftons morgon tar jag lastbilen och åker iväg för att handla byggvaror. Grovinnerväggarna på nedervåningen ska täckas med skivor av 4 mm furuplywood av bra kvalitet. Bilden nedan visar väggen där trappen kommer ner från övervåningen. Den övre sista delen måste vi vänta med tills den bakre väggen av köksön är monterad då dessa skivor ska fortsätta upp på baksidan av denna. Detta kommer vi göra ganska snart då vi vill montera trappan snarast.

20170501_131108

På kvällen åker vi över till några bekanta ute på Ingarö och grillar marshmallows. På hemvägen ser vi flera stora älgar. På ett ställe står det hela 6 stycken tätt ihop och äter.

Eftersom det var en långhelg med sammanhängande arbete så får även 1 maj vara med. Jag fortsätter att montera furuskivorna på nedervåningen. Efter lunch ska jag gå ner till 20-fotaren för att lyfta in trappen innan fönstermonteringen som görs under veckan som kommer. Den måste in på plats innan, sen går det inte att få den på rätt plats på ett enkelt sätt. När jag tittar upp på huset nerifrån vägen ser jag för första gången hur det nya fönstret släpper igenom ljus från baksidan. Coolt att kunna se rakt igenom huset på berget bakom.

20170501_121300

Efter lite trixande med kranen på lastbilen och några spännband ligger trappan på plats.

20170501_120249

Jag förbereder sedan inför fönstermontering med att kapa alla gångjärn på containerdörrarna på 20-fotaren.

20170501_123147

På eftermiddagen tar vi en liten familjeutflykt till Bullandö Marina. Eller rättare sagt till Bullandö Glassfabrik. Troligtvis Sveriges godaste glass. Dyr, men värd pengarna. Nu har vårvärmen kommit på riktigt och vi njuter av att sitta ute i solen.

20170501_142301

Resten av dagen ägnas åt montering av skivor i gästrum/teknikrum. Jag hinner precis klart innan det är dags att börja tänka på middag och mat till barnen.

20170501_163133

Klockan är nu strax efter 18, men det är fortfarande ljuvligt varmt ute. Så efter en snabb räd upp till Coop för att handla så grillar vi korv och sitter ute och äter. Allting smakar på nåt sätt godare bara för att man äter utomhus. Speciellt med vår utsikt och en stilla tystnad som sällskap.

20170501_174210

Förra året. Jag förbereder undervåningens containrar inför kommande lyft. Containertjänst låter oss hålla till på sin mark och vi sliter hela helgen för att hinna klart.

2016-04-30 10.04.48

Det monteras förstärkningar och målas rostskyddsfärg.

2016-05-01 14.40.03

2016-05-01 11.00.00

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s