September 2017.

Del 1.

Sista Augustiveckan blir det inget speciellt gjort på bygget, utan det städas mer på tomten och inne på bygget. På fredag eftermiddag har jag tagit med en container hem från jobbet för att ta hand om all metallskrot som blivit liggande. Jag lastar direkt i containern med lastbilens skopa, totalt blir det en bra bit över ett ton. Jag passar samtidigt på att flytta runt lite fyllnadsmassor och sten på det som senare ska bli vår ”åsnestig” upp till huset. Den ska gå vid sidan av den nuvarande tillfälliga trappan upp till huset,

När jag är klar har det blivit kväll och vattnet på sjön ligger blankt och stilla.

2017-09-01 18.51.17.jpg

2017-09-01 18.51.29

Efter det åker Signe och jag iväg på en liten utflykt. I skolan har de gått igenom runskrift den här veckan och Signe har fått med en lapp hem med alla runor. En bit hemifrån oss står det en runsten bredvid vägen som vi alltid har varit nyfikna på men aldrig har haft tid att undersöka.

Men besvikelsen blir stor när vi kommer fram. Stenen är inte alls någon runsten och inte heller speciellt gammal. Den kallas för ”ryss-stenen” och är förmodligen från 1600-talets början, dvs runt 1619-1620 när ryssarna härjade i skärgården. Jag kände mig ändå nöjd med besöket då jag fick lära mig lite om Värmdös historia.

2017-09-01 19.16.31

På lördagen jobbar jag på för fullt på övervåningen. Det är bara en stor vägg kvar att isolera med skivor. Hela lördagen går åt till att förbereda inför kommande montering av skivorna. Tyvärr visar vi inga bilder på vår isoleringslösning då den är lite hemlig.

På söndag morgon kan jag börja montera skivor. Det är ett tacksamt och roligt jobb då det går väldigt fort och ger ett omedelbart resultat. Efter bara någon timme och lite till är hela väggen klar.

2017-09-03 11.18.15

I skarven mellan de två containrarna som utgör våra sovrum finns det en hög kant kvar efter det att väggarna togs bort. Det är nog den tråkigaste jobbuppgiften på hela bygget att slipa ner den men det måste göras. Om inte så ökar risken för sprickbildning i betonggolvet.

2017-09-03 12.11.32

Totalt är det 6 meter kant på 2 containrar som ska slipas ner, alltså 12 meter allt som allt. Det tar resten av dagen och när jag är klar är jag både skitig och lite skakig i händerna efter alla timmar med vinkelslipen.

2017-09-03 12.11.23

Del 2.

Veckan inleds med halsont och huvudvärk. Planerna på att jobba på kvällarna efter ordinarie arbete skrinläggs och jag ägnar mig istället åt vila och återhämtning för att inte bli helt utslagen i en höstförkylning. Det fungerar, på torsdag eftermiddag känner jag mig tillräckligt pigg och kry för att jobba vidare.

Det är dags att ta itu med all målning som är kvar innan hösten kommer ordentligt. När det blir för kallt ute går det inte längre att måla och kommande helg lovar fint och hyfsat varmt väder. Jag hinner måla nästan hela undersidans isoleringsskivor två gånger innan det blir kväll. Det blir en helt ny look och ser nästan ut som betongblock på avstånd. Färgen är Nordsjö Professional Metal Facade, otroligt lättmålad och trevlig färg.

2017-09-07 18.51.50

Nerifrån vägen är skillnaden ännu större nu när den silvriga undersidan är grå istället.

Inked2017-09-07 18.52.59_LI.jpg

På fredag kväll målar jag klart den sista inre biten på golvets undersida. Jag hinner även med att påbörja målningen av plåtväggarna som är kvar att måla på nedervåningen.

2017-09-09 16.42.48

Hela lördagen går åt till målning. Då det är lite växlande väder med regnskurar så håller jag mig under tak och målar. Här har ena kortsidan på nedervåningen fått sin första strykning. På förmiddagen får vi besök av vår arkitekt,Måns Tham (www.manstham.com)). Han kommer ut för att stämma av mått mm inför ritningarna han jobbar med kring takterassens fönsterpartier och dess infästning. Det ska även konstrueras en kraftig förstärkning i containeröppningen innan vi kan ta bort plåtväggar och tak vid takterassen.

2017-09-09 16.43.01

När jag byter till andra sidan av huset kan jag inte låta bli att lite snabbt måla runt badrumsfönstret. Jag går ju ändå förbi och har gott om färg på rollern. ; )

Det kommer bli stor skillnad när hela huset är färdigmålat.

2017-09-09 16.43.30

När lördag eftermiddag övergår till kväll har jag även hunnit måla isoleringsskivorna på den här sidan av huset, samt bättrat på väggarna en aning.

2017-09-09 16.44.28

Hela söndagen jobbas det vidare med att måla klart. Alla väggar har nu fått sig en andra strykning och det ser nu väldigt bra ut.

2017-09-10 15.19.01

Eftersom söndagen bjuder på bättre väder och tid finns när väggarna är klara så fortsätter jag med övervåningens väggar. Den halva gröna väggen som ska sparas och målas har nu länge nog lyst upp hela sidan på huset när man kommer åkande nerför backen. Jag hinner i alla fall lägga på en hel del färg innan det är dags att avsluta. Den delen av plåtväggen som är till vänster om G:et i Evergreen ska som bekant tas bort och där bakom har vi sedan vår efterlängtade takterass.

2017-09-10 17.01.09

Del 3.

I början av veckan är det full fart som vanligt, men inte på bygget. Signe har sin kör på måndagar och Linda jobbar ofta sent nu i början av höstterminen. Det är många föräldramöten, både privat för killarna men även professionellt på jobbet. Men på torsdag har jag det så lugnt på jobbet att jag kan ta ut en semesterdag och jobba hemma hela dagen.

För ovanlighets skull kan jag både väcka Signe och sedan lämna henne i skolan. Det passar bra tidsmässigt då jag ändå skulle iväg och handla lite byggmaterial.

Det riktigt vräker ner hela dagen, så det blir jobb inomhus. Jag bestämmer mig för att jobba vidare i badrummet. Vi behöver få undervåningen klar snart om vi ska kunna flytta in innan vintern kommer. Vi har tidigare fått löfte av kommunen att få flytta in på nedervåningen när den blir klar, om vi behåller byggboden som kök. Då kan vi samtidigt jobba vidare i lugn och ro på övervåningen samtidigt som vi får lite större yta att leva på under tiden.

Jag börjar med att montera stålreglar både nertill och upptill längs med ena väggen för att senare kunna montera isolering.

2017-09-14 11.24.11

Senare på eftermiddagen har jag monterat mer än halva väggen. När klockan blir strax efter 15 är det dags att hämta Signe på skolan. Efter det åker vi in till stan för att träffa Linda som redan är där.Vi har länge planerat att besöka en butik på Östermalm för att titta på lite olika golv och vägglösningar till badrummen.

2017-09-14 14.58.20

Vi hittar direkt ett golv som vi vill ha i badrummen. Det är stora stenplattor (60×40) som är 15 mm tjocka. Den grå färgen kommer att smälta in fint mot berget utanför badrummet.

2017-09-14 16.53.01

På fredag har jag en körning på norrsidan av stan. När jag passerar Spånga är det vägarbete på en sträcka strax efter Spånga station. Det passar utmärkt med lite köer, för då hinner jag äntligen kika lite noggrannare på studentboendet som uppförs med färdigbyggda containermoduler. Det blir ett höghus i sex våningar med två containrar i bredd. Kul!

2017-09-15 08.27.57

På fredag kväll fortsätter jag med badrummet. Det går fort och ser bra ut direkt, så en del av energin kommer tillbaks. Nu börjar det kännas riktigt roligt igen efter en ganska tung och arbetsam period. Hela kvällen ägnas åt att tejpa alla skarvar med aluminiumtejp.

2017-09-15 19.45.36

På lördag morgon fortsätter jag med den delen av väggen som är kvar. Lagom till lunch är jag klar med hela väggen.

2017-09-16 13.11.33

2017-09-16 13.11.51

På eftermiddagen får vi besök av en kollega till Linda och hans fru samt lilla dotter. Kollegan heter Patrik Lundell och är även konstnär. Vi får ett numrerat tryck i present till huset och blev himla glada för presenten. Jacqueline Tamm Lundell är inredare och är intresserad av att medverka på något sätt med husets interiör.

2017-09-17 18.21.35.jpg

Efter en lång och trevlig fikastund fortsätter jag med vägg nummer två. Reglar nertill och i taket hinner monteras innan arbetet får avbrytas för dagen. Linda ska iväg på middag hos en kollega på kvällen, så jag och barnen har en egen myskväll.

På söndag morgon sitter stålreglarna fast ordentligt så monteringsarbetet kan fortsätta. Efter bara en liten stund är en stor del av väggen klar.

2017-09-17 09.24.09

Redan till lunch är hela väggen monterad.

2017-09-17 11.38.02

Nu börjar man få en uppfattning av hur badrummet kommer bli.

2017-09-17 11.38.11

Vy från badrumsfönstret mot tvättstugan.

2017-09-17 11.38.45

Efter lunch görs alla skarvar klart med aluminiumtejp. Klockan är inte så mycket så jag fortsätter med badrummet. Det är dags att bygga upp innerväggen mellan badrum och tvättstuga. Lagom till arbetsdagen är slut är även väggen/dörröppningen klar.

20170917_165400

Nu känns det ännu mer som ett rum. Trött men nöjd med helgens framsteg avslutar vi byggandet för den här gången.

20170917_165415

Del 4.

På torsdagen kommer Foam King ut och sprutar det sista som är kvar i övervåningens golv. Vi kommer hem sent så de har redan hunnit åka, men det ser väldigt bra ut. Signe står och njuter av utsikten, hon säger själv att det är väldigt vackert. Och hon gillar de små träden som växer i bergsravinen.

20170921_164439.jpg

Foam King har även sprutat isolering på en av väggarna i samma rum. Den reglade jag och Uffe upp redan före midsommar, så det är skönt att den äntligen är klar.

20170921_164415

På fredag kan jag ta ut en sparad semesterdag igen. Jag lämnar Signe i skolan och åker sedan iväg och handlar byggmaterial i lugn och ro. Det är tomt på byggvaruhusen kl 08 en fredag.

Då det är regn i luften blir det fortsatt arbete i badrummet. Jag fortsätter med innerväggarna. Väggen mot badrummet fylls med isolering. Inte för att den behöver isoleras utan mer för att bli ljuddämpande. Jag jobbar på i lugn och ro hela dagen. På eftermiddagen åker jag till Mölnvik och fikar med Linda. Det är inte ofta vi kan fika tillsammans utan barn, så det gäller att passa på innan  vi ska hämta Signe på skolan om en stund. Vi besöker även Värmdö Färgbod och beställer mer färg från Nordsjö. Det är dags att måla undersidan av bottenvåningen innan det blir för kallt i luften.

20170922_172248

Inne i badrummet monterar jag våtrumsgips. Det blir den dyrare varianten som inte kan mögla. Allt för att undvika framtida problem görs om det är möjligt.

20170922_172334

På lördag morgon har jag ett ärende upp till övervåningen. När jag kommer upp för trappen ser jag nåt i ögonvrån på golvet. En liten blåmes sitter helt stilla på golvet. Jag smyger sakta närmare för att ta en bild. Den reagerar inte, så jag tror nu att den kanske är skadad. Vad tusan gör man med en skadad småfågel?

20170923_095104

Den reagerar inte ens när jag lyfter upp den försiktigt i handen. Jag går ner till Linda och Signe för att visa upp den och försöka komma på vad vi ska göra med den. Linda tar kort på den och sen bestämmer vi oss för att se om den är hungrig .Under tiden Linda vänder sig in i boden hinner den kvickna till och flyger fort iväg uppför berget. Under resten av dagen hör vi fågelkvitter från skogsdungen högst upp, det är full fart på småfåglarna hela dagarna nu. Det låter nästan som på våren när alla fåglar drar igång och sjunger. Signe tyckte att det roligaste var att fågeln bajsade i min hand. Som tur var hade jag handskar på mig. ; )

IMG_19191

Efter fågelbesöket fortsätter jag med att montera råväggar i tvättstugan.

20170923_110709

Jag kan inte montera fler väggskivor i badrum och tvättstuga innan vår rörmokare, Mathias Ek på HSF Installation, kommer ut och monterar alla fästen i väggarna för vattenanslutningarna. Men det finns ju massor med annat att jobba vidare med. Jag hinner påbörja byggandet av dörröppningen från allrummet till tvättstugan innan det blir kväll.

20170923_175413

Samma öppning sett från tvättstugan.

20170923_175511

Söndag morgon. Tyst och stilla ute. En typisk höstmorgon med en helt blank vattenspegel på sjön. Utsikt från vår entrédörr.

20170924_085606

Jag jobbar vidare på dörröppningen till tvättstugan. Det går både fort och lätt, så jag glömmer bort att ta bilder på flera av momenten under tiden jag bygger. Nu är snart ”lådan” som ska gömma vatten och avlopp som har dragits till övervåningen klar.

20170924_135205

Hela ”lådan” fylls sedan med isolering för att bli ljuddämpande.

20170924_143236

En stund senare är hela ”lådan” klar. Den ska senare kläs in med 4 mm finplywood likadant som väggarna i resten av huset. Det är därför jag kallar dom för råväggar.

20170924_160727

Egentligen var planen för helgen att måla vidare på utsidan av huset. Prognosen för både lördag och söndag var sol och varmt väder, men som vanligt stämmer den inte riktigt. Lördagen är ostadig och bjuder på lite duggregn emellanåt, men söndag eftermiddag ser bättre ut. Så den sista arbetstimmen hinner jag i alla fall stryka på lite mer på utsidan av våra sovrum.

20170924_171528

Del 5.

Veckorna är som vanligt fullmatade med aktiviteter och saker som måste fixas, så det blir inte mycket tid över till bygget. För några veckor sedan åkte jag och Signe ner till vad vi trodde var en runsten i närheten av Signes skola. De hade gått igenom runalfabetet i klassen och alla barn fick med sig ett eget runalfabet hem. Vi tänkte försöka oss på att översätta texten på stenen själva om det gick. Med som bekant var det ingen runsten, vilket gjorde Signe väldigt besviken.

Vi pratade då om att nån gång försöka hitta Värmdös enda (riktiga) runsten. Så i tisdags kväll efter maten gav vi oss iväg. Den var lite svår att hitta då den är placerad en bit ut i skogen och enda sättet att nå den är via små krokiga skogsvägar. Men helt plötsligt så stod den bara där, precis bredvid vägen. Vi försökte tillsammans tyda runorna på stenen, men var till slut tvungna att fuska och läsa texten på skylten bredvid. När vi åkte hemåt hade det redan blivit mörkt och dimslöjorna låg tunga över ängarna.

2017-09-26 18.56.41

På fredag anländer vår sändning med färg från Nordsjö. Tomas på Värmdö Färgbod är snabb och proffsig och blandar snabbt till vår kulör. Färgen vi nu ska använda heter Murtex och är till för puts och betong. Den är precis lika lättanvänd och trevlig att jobba med som Metal Facade vi använder på metall. Nu ska vi måla husets undersida, den består av Magnaboardskivor, dvs skivor gjorda av magnesiumoxid.

2017-09-30 11.20.34

På lördag morgon är det bara att krypa in under huset och börja måla. Det tar på krafterna att ligga på rygg och måla hela dagen. Som tur är blir det lite vila på eftermiddagen, 16-åringen har nu fyllt 17, så på eftermiddagen har vi fika uppe vid hammocken och både mormor och morfar kommer ut till oss. Vilket betyder att Uffe nu är hemma igen efter mer än tre månader i norrland. Så nu är vi två på bygget igen och förhoppningsvis kommer det att gå lite fortare med byggandet. Speciellt med de lite knepigare delarna som Uffe är en hejare på att klura ut lösningar på. Välkommen hem Uffe!

På bilden nedan syns första strykningen av undervåningen, en bit in har jag hunnit med.

2017-09-30 14.24.13

Jag får äntligen på färg på partiet ovanför entrén, den har lyst vit alldeles för länge och nu ser det genast mer harmoniskt ut.

2017-09-30 18.20.24

På kvällen åker Signe och jag iväg till en lekpark i närheten. Detta eftersom Signe själv säger att hon somnar mycket lättare om hon får springa av sig ordentligt. Det kan man inte säga nej till, så hon springer och gungar och leker i full fart. Hon gungar så högt på en gunga att den nästan välter över. Det kallas tydligen för ”väggen” i skolan när man kommer upp så högt att det nästan slår över.

2017-09-30 19.38.31

På söndag morgon är det dags att krypa in under huset igen. På vissa ställen är det precis så mycket utrymme att man får plats att krypa. Jag hinner nästan med att måla hela undersidan. Till lunch kommer Uffe ut igen. Vi behöver ta alla mått för att tillverka infästningarna till takterassens fönsterpartier. Uffe har genast bra förslag på hur vi kan tillverka infästningarna och vi funderar och löser några praktiska problem direkt på plats.

2017-10-01 11.01.56

När det blir lite varmare ute behöver vi istället koncentrera oss på målningen av husets utsida nu när det är fint väder och hyfsat varmt. Jag lägger mig uppe på taket och målar med förlängningsskaft och roller så långt jag kommer åt från det hållet. Det behövs en andra strykning men den får vi ta en annan dag. Mer hanns inte med idag.

2017-10-01 16.54.50

Så fort förstärkningarna och infästningarna till takterassfönstren sitter på plats kan vi ta bort den gröna delen av containerväggen. Även de sista dörrarna kan tas bort samtidigt. Då först kommer man se huset i sitt färdiga utseende som det är tänkt att se ut. När man kommer uppifrån vägen ner till oss kommer huset knappt att synas när det är enhetligt målat och smälter in mot bergen framför och bakom.

2017-10-01 16.55.27

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s