Juni 2016

Juni kommer med sommarvärme och sol. Vattennivån i sjön ligger just nu en halvmeter under det normala. Vi tog en cykeltur runt sjön en kväll och passerade kanalen som leder ut till Torsbyfjärden (jo, man kan åka båt ut till havet och tillbaks) och det var väldigt lågt med vatten i den. Har man en båt som kräver lite mer än 2-3 decimeter i djupgående så är det nog kört att ta sig fram den vägen för tillfället.

Svärfar Uffe var ute och jobbade hårt under två dagar i veckan som var och hann med jättemycket. Jag hjälpte till på ett hörn också när jag kom hem. Vi körde på till kl 20 på Fredagskvällen för vi ville bli klara med alla sammanfogningar och yttre svetsar.

Bilden under visar en av sammanfogningarna på bottenvåningen. Totalt är det tre stycken mellan varje container. Rostskyddsmålade för säkerhets skull. Dessa hamnar sedan ingjutna i golvet.

20160603_191125

Gliporna som blir mellan containrarna där väggarna tagits bort ska också sättas igen med ett plattstål. Uffe har bockat till en bit så den passar perfekt och blir lätt att montera.

20160603_191148

Mellan två av containrarna är det ett större avstånd mellan väggarna då dessa är kapade där de har som störst avstånd från varandra. Ett bredare plattstål svetsas fast. Även detta rostskyddsmålas för säkerhets skull, även om det kommer att byggas in i innerväggen.

20160603_191232

Även uppe på taket ska containrarna sammanfogas. Det görs även här med tre bitar på varje container.Uffe hann precis göra klart den sista svetsen innan himlen öppnande sig och han fick söka skydd under hammocken en halvtimme innan regnet avtog.

20160603_195847

Gaffeltruckshålen på utsidan ska också svetsas igen. De som kommer bli synliga från utsidan lägger vi lite extra tid och omsorg på för att de ska synas så lite som möjligt. Bitarna som svetsas fast anpassas till hålen för att inte synas.

20160603_200023

Här är resultatet innan slipning och målning.Totalt hade vi fyra stycken kvar att svetsa fast.

20160603_200018

Även mellan containrarnas kortsidor ska det svetsas fast sammanfogningar. Dessa är lite knepiga att komma åt från utsidan då de sitter en bit in emellan containrarna. Och det är inte bredare än ca 25 millimeter. För att komma åt att måla tog jag en 80 centimeter lång elementpensel och fick ligga på taket för att nå den översta biten.

20160604_102342

Efter det inledande tysta arbetet på Lördagsmorgonen fortsatte jag med att ta bort golvet i 20-fotarna. Det tog några timmar och var ganska slitigt och svettigt men till slut var det tomt. Jag hann även med att få bort hälften av golvet i den sista 20-fotaren innan motorsågen pajade. Justeringen till kedjespännaren gick sönder. Så det var bara att ge sig iväg för att reklamera och köpa en ny. Tyvärr var dom slut (!) men jag köpte en cirkelsåg istället att prova med. Fungerade lika bra, om inte lite bättre. Dessutom har vi användning för en cirkelsåg senare under bygget.

20160604_122737

På Söndagen var Linda bortrest så jag var tvungen att ta det lugnt och vara med Signe hela dagen. Vilket jag verkligen behövde. Gud så skönt att inte behöva göra någonting på huset på en hel dag. Dessutom var Signe bjuden på en kompis kalas nere i Velamsund, att få sitta i solen och dricka kaffe och bara få vara stilla ett tag var en lisa för själen.

Måndagen var röd dag på grund av nåt nationalistiskt tjafs (tack 1809 års regeringsform) men det blev istället en ganska lång biltur för att titta på begagnade bilar. Vi köpte till slut en gammal Volvo i Sala, vi behöver mer än en bil och en gammal laståsna är perfekt för att frakta byggvaror och liknande.

Veckan som kommer bjuder på efterlängtade saker för oss. På Tisdag får vi ritningarna för de två kommande containrarna på övervåningen (så vi kan sätta fart med förberedelserna med dessa snarast) och på Fredag får vi alla återstående ritningar för bygget från både konstruktören Egil Bartos samt arkitekten Måns Tham.

På Fredag kväll får jag äntligen bort de sista golvskivorna i 20-fotaren. Skönt att veta att det dröjer ett litet tag innan det är dags att ta bort allt golv i övervåningens fyra 40-fotare. Tack och lov för att dom är lite äldre och därmed en aning lättare att få bort.

20160610_195847

På Lördag morgon åker jag till Containertjänst i Länna där våra containrar står uppställda. Helgen ska ägnas åt att förbereda två stycken 40-fotare som ska vara de två inre på övervåningen. Som tur är behöver dessa två inte svetsas någonting utan det räcker med att slipa och rostskyddsmåla. Samt även ta bort dörrarna och en bit av golvet i den ena. Jag förbereder med en öppning där trappen ska komma upp senare så det redan på en gång går att ta sig upp den vägen via stege.

20160611_112533

Dörrarna tas bort genom att kapa gångjärnen. Sedan är det bara att öppna låsen och snabbt backa undan, tyngdkraften hjälper glatt till och får utan problem ner dom på backen.

Jag mäter upp alla yttersidor och slipar samt rostskyddsmålar allt ytor som ska vara kvar. Plåt som ändå ska kapas bort lämnas kvar orörd.

20160611_142422

Även taken ses noga över. Det finns en hel del skador och märken efter alla hårda tag när containrarna lastas och lossas, men det är fantastiskt hur bra Cortenstål motstår rost. Alla skador har en skyddande oxid och skulle egentligen kunna lämnas kvar orörd. Men det känns bättre att veta om att alla väggar och tak är ordentligt genomgångna så vi slipper bekymmer framöver.

20160611_160628

Den ena kortsidan behöver jag bara slipa och måla på halva då den andra halvan ska tas bort. Just den här kortsidan kommer ha en dörr som leder ut till bron mot skogsdelen av tomten. Jag jobbar på till kl 17 och sedan får det vara nog för den dagen.

20160611_172225

Söndagen handlar om samma sak. Slipa och måla.Den andra containerns kortsida slapp jag däremot inte ifrån. Denna vägg kommer att sparas helt och är en av ytterväggarna i tonåringens rum.

20160612_110720

Container nummer två fick sig en översyn den också.

20160612_123403

Det var inte så mycket mer kvar att göra så jag åker hem redan till kl 14 och fortsätter hemma istället. Jag har några gaffelskyddsplåtar kvar i 20-fotarna att skära bort och plasmaskäraren gör ett utmärkt jobb genom 5 millimetersplåten.

Signe är badsugen och plaskar utan att vi ser det ner sig själv och sina kläder ordentligt. Hon byter om till badbrallor och plaskar på en stund till i solskenet. Vi får besök av en vän till Linda så det hinns med en lång stunds fika utomhus också.

Kommande vecka har jag semester och ska ägna mig åt husbygget. På Tisdag kommer konstruktören Egil Bartos samt arkitekten Måns Tham ut med ALLA ritningarna för bygget. I A1 format. Det blir jäkligt häftigt att se. Samtidigt kommer även Mattias Strandlind från Ecofoam upp från Göteborg för att kolla på projektet och se hur vi ska göra med isoleringen. Så nu känns det verkligen som vi har fått upp farten ordentligt.

 

Om allt går som planerat så siktar vi på lyft av nästa del i slutet av veckan. Det blir då halva övervåningen som kommer på plats, och efter det kan vi inrikta oss både på att fortsätta med iordningställande av undervåningen samt förberedelser av de två sista 40-fotarna på övervåningen. Dessa två är det dock en hel del arbete på innan de kan lyftas på plats. Många förstärkningar samt även några stolpar som behövs för att konstruktionen ska hålla.

Vi finns även med i senaste numret av tidningen Skärgården som besökte oss för några veckor sedan.

http://www.skargarden.se

På tisdag förmiddag blir det full fart ute hos oss. Klockan 09.30 kommer konstruktören Egil Bartos och arkitekten Måns Tham med alla kvarvarande ritningar för projektet. Hela 23 stycken ritningar i A1 tejpas upp på väggen. Väldigt häftigt att se alla containrar och vad som ska göras med dom.

Exakt samtidigt kommer Mattias Strandlind från Ecofoam (www.ecofoam.se) för att ha möte med oss om isoleringen och lite annat som han har en del roliga förslag på. Det blir ett lite splittrat möte som pågår samtidigt på flera ställen med många inblandade som pratar om olika saker med olika människor. Men en hel del matnyttigt fick jag i mig ändå.

2016-06-14 11.49.24

Som om inte det skulle räcka så kommer även två killar från Smidesbyggarna. Jag ringde på måndag eftermiddag för att höra om det gick att skynda på min beställning av tre stycken upplagsplattor.

Jag beställde dom på torsdagen förra veckan och man är väl van vid en viss leveranstid. Men jag fick beskedet att dom tillverkas på måndag kväll och på tisdag förmiddag kommer svetsare ut och monterar dom på plats. Vilken service! 2016-06-14 15.45.55

Upplagsplattorna utgör fästen för containerhörnen på de bägge 40-fotarna som svävar i luften. På tre ställen sitter dom fast i huset på dessa plattor och övriga containerhörn monteras på stolpar.

2016-06-14 11.50.00

Eftersom allting är klart för montering av nästa våning så kollar jag läget med Havator och Loffes tungtransport inför onsdagen. Jodå, Anders Wetterholm på Havator lyckas ännu en gång att fixa en mobilkran med ytterst kort varsel. Och Loffes har ett specialsläp ledigt på onsdag eftermiddag.

Jag går upp tidigt för att flytta på bilar som står i vägen. Efter det hinner jag knappt äta frukost innan jag hör att mobilkranen kommer åkande nerför backen. Kaffet får följa med ut när jag går för att hälsa på kranföraren. Klockan är en bit innan halv sju, så vi har god tid på oss att göra i ordning för lyften.

Svärfar Uffe kommer en stund senare och när vi är klara så är det bara att vänta på Loffes. Trafiken var lite krånglig på vägen ut så vid 07.15 kommer den första containern.

Jag trotsar min höjdrädsla och klättrar upp på containern och fäster kättingarna.

2016-06-15 08.09.31

Medan Uffe håller i styrlinan till containern så klättrar jag upp ännu högre på hustaket och väntar på att containern ska ställas ner.

2016-06-15 09.19.10

Efter en stunds inpassning står container nummer fyra på plats.

Medan vi väntar på att Loffes ska komma med container nummer två så hinner vi lyfta ner husvagnen. Den används inte längre och kommer snart att vara i vägen.

2016-06-15 08.47.11

Container nummer fem (i monteringsordning) visar sig bli lite knepigare att passa in. Den ska förutom att stå på upplagsplattorna även stå på två stolpar.2016-06-15 10.05.14

Efter en stunds pysslande så hamnade den rätt. Det blev väldigt häftigt att se en våning till på huset. Efter detta ska det monteras ytterligare två containrar ytterst på bägge sidor samt en till högst upp. Alltså tre på höjden.

Huset sett från vägen när man kommer ner till oss.

2016-06-15 14.52.28

Huset sett från sjön.

2016-06-15 14.52.59

Huset sett från berget.

2016-06-15 15.28.11

Stolpen i bak på containern. Denna har en dubbelplatta upptill då nästa container ska ha sitt ena hörn monterat här.

2016-06-17 10.12.36

Stolpen framtill.2016-06-17 10.13.00

Upptill fästs det totalt sex stycken sammanfogningar mellan containrarna.

2016-06-17 12.51.40

På fredagen kommer det mer nederbörd på ett dygn än under hela Juni normalt. Jag konstaterar att min dränering fungerar utmärkt trots att det formligen forsar ner vatten från berget.

2016-06-18 12.28.39

Lördagen är regnig, men det finns nu mycket att fixa till invändigt. Jag tar upp ett hål där trappan ska komma upp från nedervåningen.

2016-06-18 15.59.42

Efter en stund så kan man ta sig upp med stege för att kunna jobba på nästa våning.

2016-06-18 17.56.26

På söndag fortsätter jag med att jobba på övervåningen. Det är dags att ta bort plåt så man kan ta sig fram mellan containrarna. Plasmaskäraren underlättar mycket och det går både snabbt, tystare och renare än att behöva stå med kapmaskin.Grannarna tackar mig nog för det köpet.2016-06-19 11.44.44

Efter en stund kan man ta sig över till den andra containern.

2016-06-19 12.09.08

Det här är alltså en del av vårt vardagsrum.All plåt i mitten ska bort.

2016-06-19 18.23.19

Och utsikten från vardagsrummet. Än har jag inte tröttnat.

2016-06-19 18.23.39

Om jag vänder mig om ser jag detta:

2016-06-19 18.23.54

Och går jag ner och ställer mig i motsatta hörnet ser det ut så här:

2016-06-19 18.24.45

Lugnet över sjön en sommarmorgon strax efter kl 05.

Veckan som kom var åter en vanlig arbetsvecka. Och när jag kom hem hade jag en hel del annat att ta tag i. Så det blev inte så mycket gjort på huset. Men på torsdag efter jobbet så tog jag mig tid att baxa upp stolparna till övervåningen.Dom väger mycket mer än dom ser ut att göra, speciellt om man ska få med dom uppför en brant sluttning först och sedan uppför en stege till övervåningen. Men med hjälp av spännband som fick agera vinsch så kom dom till slut upp.

Jag vill passa på att ge en stor eloge till Smidesbyggarna igen. Jag beställde dessa två stolpar på onsdag eftermiddag och på torsdag kl 12 var dom klara att hämta.Blixtservice!

20160623_185227

Jag hade tidigare under veckan fått 20 ton fyllnadsmassor från jobbet och ägnade onsdagkvällen åt att få dom på plats. På torsdagen kom jag även över några ton jord som kunde användas till den nedre infarten. Så nu kan man plantera nåt där och liva upp utseendet på infarten.

20160623_185242

Fredag var midsommarafton, så då fick jag ledigt hela dagen. Vi tog en kort promenad till Värmdö bygdegård och tittade på majstången samt fikade.Att sitta på en gräsmatta så länge var inte bra för min allergi och kli i ögonen kom som ett brev på posten.

 

Lördagen började med högsommarvärme direkt på morgonen. Hettan på övervåningen gjorde att jag valde undervåningen som arbetsplats. Det fanns jobb kvar att fixa med där. Alla kanter mellan containrarna där väggarna har tagits bort ska slipas ner. Detta för att minska risken för sprickbildning i flytspackelgolvet som senare ska på plats.

20160625_105810

Före och efter.

20160625_105835

Framåt lunch var det färdigslipat och rostskyddsmålat.

20160625_122741

Vi tog ett svalkande dopp i sjön och en behövlig lunchfika på bryggan.

20160625_141514

Efter lunch fanns det inget kvar att göra på undervåningen. Så jag åkte och köpte en fläkt att ha på övervåningen samt lite kätting för att hänga upp hängmattan. Den hängdes upp under containern som hänger ut i luften.Då kan man ligga och slappa även om det regnar.

20160625_160730

Men ska det bli nåt färdigt hus nån gång så finns det ingen tid att ligga i hängmattan och vila. Jag jobbar vidare i värmen på övervåningen och fortsätter ta bort plåten mellan containrarna som utgör vardagsrummet.

20160625_162128

När arbetsdagen var till ända var plåten borta hela vägen fram till ”fönsteröppningarna”.

20160625_181412

Söndag morgon vräker regnet ner. Svalare och skönare att jobba inne i containrarna, men också svårt då det på vissa ställen regnar in eftersom taket inte är klart på långa vägar.

20160626_123559

Vissa ställen är dock torra och jag kan fortsätta med att svetsa fast förstärkningarna som ska vara mellan containrarna. Dessa sitter som tidigare visats både uppe på taket samt nere på golvet och mellan containrarna i både fram och bakkant.

20160626_132221

Regnet fortsätter att vräka ner och vi har flera vattenfall som letar sig ner längs med berget bakom huset.

20160626_125716

Kl 16 är jag på informationsmöte med Telia om inkoppling av fibernätet som påbörjas i höst. Jag är klar efter en halvtimme och hinner hem och jobba vidare. Regnet har upphört och jag fortsätter att slipa kanterna vid golvet samt förbereder för en av stolparna. Innan jag avslutar dagen hinner jag även montera den ena stolpen. Den utgör gräns för slutet av vardagsrummet samt är även ena sidan på dörröppningen in till vårt sovrum.

20160626_184203

20160626_183926

Nu har jag två veckors ”semester” och hoppas hinna med en hel del på den tiden. Imorgon måndag ska jag åka till Containertjänsts depå i Värtahamnen och kika på två 40-fotare. Om dom duger och inte har allt för många skador så kan Smidesbyggarna starta ganska omgående med alla förstärkningar som ska byggas i den container som står helt på stolpar och ”svävar” i luften. Det är ett ganska komplicerat fackverk som ska byggas på plats i containern och detta måste göras av ett certifierat företag.

Om allt går som det ska och alla förstärkningar hinner bli klara under nästkommande två veckor så kanske vi kan lyfta på resterande två containrar på övervåningen. Efter detta är jag ensam på jobbet och har svårt att ta ledigt för att lyfta på containrar. Då blir det inte möjligt förrän efter vecka 32. Det fungerar också då det finns en hel del annat att jobba med under sommaren, men det skulle vara skönt att ha det avklarat ganska snart.

Måndagen ägnas åt att uträtta lite ärenden. Jag kör förbi Velfacs utställningslokal i Bromma och tittat lite närmare på fönsterpartierna och dörrarna vi ska beställa. Åker även till Smidesbyggarna och lämnar ritningar på kommande arbeten.Tyvärr var de två 40-fotscontainrarna i värtan redan sålda, så just nu väntar vi på att Containertjänst kan ta hem två stycken till oss snarast.

Ytterdörr från Velfac.

2016-06-27 10.34.58

Tisdag morgon går jag upp tidigt. Redan före klockan fem, precis som en vanlig arbetsdag. Anledningen är att jag ska åka in till Kungsgatan med lastbilen och hämta en trappa i ek. Man måste stå på trånga Apelbergsgatan och lasta och kommer man tidigt så kan man stå på gatan utan att stå i vägen. Trappan är mycket tyngre än jag hade räknat med. Tur att min ursprungliga plan att åka in själv och hämta den sprack, nu fick jag hjälp av James på jobbet med att lasta.

Hemmesta träsk strax efter kl 05. Magiskt.2016-06-28 05.24.12

Jag fortsätter med det mödosamma arbetet att slipa rent kanterna i nedre balkarna efter väggarna. Det tar tid och är både skitigt och bullrigt. Att dessutom vara längst inne i containern dit inte en enda vindpust når tar på krafterna. Jag går ofta ut och doppar huvet i Signes pool som står utanför. De sista sammanfogningarna mellan containrarna på övervåningen svetsas fast och målas.

2016-06-27 16.59.37

2016-06-27 16.59.46

Jag hinner även svetsa fast stolpen som jag tidigare monterade.Nu står den stadigt och kan inte lossna.

2016-06-27 17.00.00

Slut Juni 2016.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s