Maj inleds med att vi förbereder containrarna till undervåningen. Det är rätt så mycket som ska fixas innan de kan lyftas på plats. Vissa ställen ska förstärkas för att kunna ta upp belastningen av husets tyngd, och detta måste göras innan de ställs på plats mot varandra. Sedan går det inte att komma åt.
Vi ägnar hela söndagen till att svetsa på förstärkningar. Det blir hela 15 meter svets! Balkarna ska förstärkas nertill, hålen för truckgafflar ska läggas igen och 40-fotaren ska förstärkas med ett stag på snedden.Containertjänst är väldigt hjälpsamma och generösa och låter oss ha tillgång till deras område hela helgen.
Vi har tur med vädret, solen skiner och det är nästan sommarvärme i luften.Kl 17 på söndag eftermiddag är vi äntligen klara.
På måndag morgon ska det äntligen ske: lyftet av undervåningen.
Jag vaknar redan kl 04. Omöjligt att somna om. Kl 06 är jag ute på tomten och förbereder så mycket det går. 06.30 kommer mobilkranen från Havator. En halvtimme tidigare än bokat. Sånt gillar jag, nu vet jag att vi hinner bli klara tills första containern kommer. Vi hinner till och med dricka lite kaffe. Den första containern ska komma runt kl 08.
Kl 07.58 backar Loffes Tungtransport ner för backen.
Vi krokar på kättingarna och lyftet går utan problem. När jag ska klättra upp på den första containern och ta loss kättingarna så för jag nästan svindel. Jäklar vad högt upp vi kommer! Det suger i magen och benen blir lite skakiga.
När containern står på rätt plats så svetsar vi fast den i Peikkoplattorna. Detta måste göras innan nästa container kommer. Vi är inne på den sista svetsen när lastbilen från Containertjänst backar ner för backen.Han tråcklade sig in med både bil och släp. Tjusigt, nu spar vi lite tid.
Lyft två och tre går lika smidigt. Allt passar nästan perfekt och vi behöver knappt shimsa något. Det mesta ligger redan perfekt lodrätt och i våg.
Kl 09.55 rullar mobilkranen iväg. Det gick fort och smidigt som tusan.Stort tack till Havator för ett proffsigt utfört arbete.
Vi tar tidig lunch och sätter efter det fart med att svetsa fast containrarna på alla återstående punkter. Det tar resten av dagen och vi blir klara först till kvällen. Vi har vindstilla, som och nästan 18 grader. Vilken tur att vi flyttade på lyftet från torsdagen veckan innan. Då var det 1+ och blötsnö.
Undervåningen sett från vägen.
Undervåningen sett från sjön.
Tisdagen ger jag mig själv ledigt. Men på onsdagen tar jag med mig 8 ton 0-32 och fortsätter att snygga till den nedre infarten. Några ton till så är den nog klar.
Torsdag är röd dag, så den kan ägnas helt åt arbete. Jag börjar att slipa taket rent från rost och rostskyddsmålar sedan. Det tar några timmar att slipa av 12 x 2,5 meter. Och vårsolen gassar ordentligt. Jag hann även med att borra dräneringshål i ytterbalkarna.
Dagen avslutades med att jag tog upp en öppning mellan den ena 20-fotaren och 40-fotaren. Det blir så mycket lättare att arbeta inne i containrarna om man slipper klättra in via stege. Det gick åt en hel del (4 st) kapskivor bara för att göra en enda öppning.
Men till slut var det öppet rakt igenom och man kan ta sig emellan containrarna.
Fredagskvällen ägnades åt samma syssla. Jag hann kapa upp en öppning till den andra 20-fotaren. Sen var klockan för sent för att väsnas över hela sjön. det låter en hel del när man sätter kapen i plåten. Och containrarna själva fungerar lite som en akustisk förstärkare. Gick över till att börja skruva ur golvet i den ena 20-fotaren. Vi behöver komma åt att svetsa plintarna från insidan, då är det lättast att ta bort golvet och krypa ner den vägen. Golvet ska ändå bort sedan eftersom det innehåller insektsmedel som säkerligen inte är nyttigt att ha i ett bostadshus.
Nu går det lättare att ta sig emellan de olika containrarna.
Arbetet med att kapa bort plåten mellan containrarna fortsätter. Det tar tid att kapa, plåten är 1,6 mm tjock och Cor-Ten är mycket segare än vanlig plåt. Det går åt 30 kapskivor innan helgen är slut.
Nu börjar man förstå hur rummen på nedervåningen ser ut.Bilden ovan: Rakt fram, längst in är vårt badrum placerat. Hela plåten ska tas bort och det ska vara en hel glasvägg som vetter mot bergsravinen. Duschen kommer vara vid glasväggen och badkaret på vänstra sidan längs med långväggen. Rummet innan är tvättstuga. I vänstra hörnet på bilden kommer halva vänstra delen av plåten tas bort och ersättas av ett fönster från golv till tak. Trappan från övervåningen kommer ner där och man ska slippa känslan av att gå rakt in i en vägg. Dessutom fungerar det som ytterligare ljusinsläpp.
Plåtarna som har kapats bort är rätt så tunga. Jag bestämmer mig för att i fortsättningen kapa upp plåten i mindre bitar. Och lär mig den hårda vägen att om man kastar ut plåt lite slarvigt från containern så är kortbyxor ett olämpligt val. Tack och lov så blir det bara ett fult skärsår som inte är så djupt. Men känslan av att skära sig var inte kul, speciellt inte den första sekunden när man känner vad som hänt men inte hunnit se efter hur illa det blev.
Undervåningens utsikt från allrummet och entrén.
Gästrummet och allrummet sett från trappens nedre del.
Under veckan blir det inte mycket gjort. Linda jobbar sent/kväll nästan varje dag. På fredag kommer svärfar Uffe ut och vi kikar lite på hur vi ska kunna svetsa plintarna från insidan. Han har även med sig lite mer plåtar för att svetsa igen hålen på sidorna av de yttre containrarna. Dessa är för att man ska kunna lyfta med truckgafflar men är nu bara ett skönhetsproblem för oss.
Helg igen och möjlighet att jobba hela dagen. Värmen är försvunnen och solen likaså. Det är nästan lite kyligt ute men man får jobba sig varm. Regnet hänger nästan i luften. Jag riktar in mig på att ta bort golvet. Detta innehåller ett insektsmedel som heter antingen Radaleum eller Rhodesium. Det finns inget på nätet att hitta om detta (jo, men bara på kinesiska), så vi tar det säkra före det osäkra och tar bort det helt. Vi behöver ta bort det för att kunna göra isoleringen underifrån, så det är lika bra att byta ut det.
Att ta bort golvet visar sig vara svårare än man kunde ana. Containrarna är ju byggda för att tåla mycket stryk under många års hård hantering med tung last. En enda golvskiva sitter skruvad med 49 skruv! Och är dessutom limmad. Skruvarna sitter dessutom fast efter alla år på sjön.Jag provar mig fram med lite olika metoder för att få bort skruvdj*vlarna men inget är speciellt effektivt. Och alla tar väldigt lång tid. Men jag får ett tips av Continertjänst. Skär av skallarna med vinkelkapen. Visst, det går mycket fortare men är ganska jobbigt och tar lång tid.
Det ryker även ganska mycket när man kör ned vinkelkapen i trä.
Detta hanns med på 8 timmars arbete. Träskivorna är över 40 mm tjocka och väger otroligt mycket. Funderar på att såga upp dom i mindre bitar för att kunna få ut dom ur containern utan att man själv går sönder.
När kraften tog slut gick jag över till att rostskyddsmåla balkarna i golvet. Dessa ska sparas och är en del av den blivande golvkonstruktionen.
Söndagen bjöd på regn och rusk. Inte ens hårt arbete hjälpte särskilt mycket för att hålla värmen, trots att jag var ”inomhus”. Fortsatte med att ta bort golvskivor och rostskyddsmåla balkar. Tidsödande arbete som tar mycket tid i anspråk och ger lite i utdelning efter en hel arbetsdag. Bilden nedan visar resultatet när söndagens arbete var klart.Tre skivor kvar att ta bort i 40-fotaren. Och efter det är det ”bara” 20-fotarna kvar.
Följande vecka var tyvärr likadan. Linda jobbar sena kvällar, och jag har årsmöte på Signes förskola på Onsdagskvällen. På Måndag eftermiddag kommer både arkitekten Måns Tham samt konstruktören Egil Bartos ut och kikar på framstegen. Eftersom allt som ska göras inte ännu är helt utrett så är det bra att komma ut och se på plats hur allt ser ut. Dessutom skiljer sig 40 och 20 fotarna sig åtskilligt på vissa ställe. Det gäller att klura ut hur man enklast löser eventuella problem som uppstår.
På Onsdagen hämtar jag upp våra stolpar som övervåningen ska stå på. Totalt sex stycken, varav en ska stå inne mellan två containrar och ta upp kraften från övervåningen.
Torsdag eftermiddag bjuder på besök från NVP (NackaVärmdöPosten). De gör ett reportage om vårt projekt. Även Måns Tham är med på reportaget. Han har även med sig sin sambo och deras lille kille på två veckor. Så nästa vecka (24/5) finns vi med i lokaltidningen.
Jag får tid över på Fredag kväll att prova vår nyinköpta plasmaskärare. Att kapa så stora mängder plåt med vinkelkap är både tungt, bullrigt och lortigt. Dessutom går det åt en rejäl mängd kapskivor. Och dom är inte gratis. Plasmaskäraren är tyst och effektiv. Som att skära i smör.
Lördagen ägnas till att kapa bort lite plåt med plasmaskäraren. Efter en tids övning får jag till snitsen och det går ganska fort att kapa.
Jag ägnar mig även åt att kapa/slipa rent nertill där jag tog bort väggarna. Vi vill ha det så jämnt och fint som möjligt.
Arbetet med att slipa och rostskyddsmåla balkarna i golvet fortsätter likaså. Det går åt en hel del färg, men det gäller att göra det ordentligt. Dessa kommer att ligga oåtkomliga under golvet för all framtid.
Jag hinner även med att montera och svetsa fast stolpen på undervåningen innan arbetsdagen är slut.
På Söndagen får plasmaskäraren bekänna färg. Plåten över truckgaffelhålen är tjock, hela 5 millimeter. Men den klarar även det utan problem. Fast det tar lite längre tid. Jämfört med att köra med vinkelkapen så är det däremot ett stort framsteg.
Dessa plåtar sitter på sex ställen på undervåningen och är ca 2,40 meter långa. Jag tar en meter i taget för enkelhetens skull.
Kapkanterna både upptill och nertill snyggas till ordentligt samt rostskyddsmålas.
Jag hinner med en hel del, men det ser inte ut som det har hänt så mycket sedan helgen innan. Om man inte vet vad man ska titta efter. Nyfikna grannar kommer förbi och hör sig för om vårt bygge och trafiken med bilar som kommer förbi och smygkör ökar stadigt.
Veckan som kommer har jag i alla fall tid att fixa lite på kvällarna. Funderar på om det är dags att ta ut dom där sparade semesterdagarna snart så man kan jobba på ordentligt och komma lite längre fram med det som behöver fixas innan övervåningen ska lyftas på plats.
På Tisdagen får jag en krankörning till Tungelsta. Det är några betongblock som ska hämtas och kastas på tippen. Jag frågar om jag kan ta hand om dom och använda som fyllning där åsnestigen ska vara. Det fattas nämligen ett antal kubikmeter fyllning för att kunna anlägga stigen. Men när jag kommer fram och ska hämta blocken så ser jag genast att de sex blocken blir perfekta som tillfällig trappa upp till containrarna istället för den branta sluttningen som är en utmärkt plats för att halka på arslet.
På Tisdagen kommer NVP ut och vi är på både framsidan och har ett stort uppslag över två sidor. Kul! Det känns som intresset för vårt projekt börjar ta sig ordentligt. På Onsdagen kommer Tidningen Skärgården och gör ett reportage om oss. Det tar över två timmar att berätta om vårt projekt. Och SVT ringer och gör en telefonintervju med Linda för deras hemsida. Så nu finns vi med även där. (SVT nyheter lokalt för Stockholm).
Även vår arkitekt Måns Tham är med i artikeln. Han förklarar hur han har tänkt sig huset, ”som ett svävande Tetris”.
Lördagen går helt åt att ta bort mer av golvet i 40-fotaren. Skivorna sitter verkligen hårt, både skruvade och limmade. De ska tåla hårda tag under 10-15 år vid lastning och lossning med tung last och får sig nog ofta några hårda törnar. Till slut är äntligen alla golvskivor borta. Jag passar även på att skära bort skyddsplåtarna över gaffelhålen med plasmaskäraren.
Söndag morgon ägnar jag först till att snygga till den nedre infarten lite grann. Lyckades komma över 20 ton med utmärkta fyllnadsmassor från ett av våra projekt.
Delen längst ut till vänster återfylldes och ska snart få planteringsjord på sig. Några fina växter gör nog att det ser lite mer inbjudande ut från det här hållet.
Efter det kör jag vidare med lite tysta arbeten. Man får vara rädd om grannsämjan och inte föra oväsen för tidigt på mornarna. Balkarna i 40-fotaren där jag tog bort golvet på Lördagen får sig en genomgång med renslipning och rostskyddsmålning.
När 40-fotaren är klar är det dags att koncentrera sig på golvet i den ena 20-fotare. Jag vet redan innan att golvskivorna i 20-fotarna sitter mycket hårdare limmat än i 40-fotaren.
Jag har vid det här laget utvecklat en bra teknik för att lossa skivorna. Men som sagt var, skivorna i 20-fotaren är tuffare. Jag köper en motorsåg för att lättare kunna såga upp skivorna i mindre delar. Det är lättare att bända bort en meter i taget än en hel skiva.
Men det är fortfarande väldigt arbetsintensivt. De stora skivorna sitter fast med 49 stora skruv. Varje skruvskalle skärs av med vinkelkapen (2 skär i kryss) och efter det skärs skivan upp i mindre bitar. Sedan är det bara att bända och kränga med kofot och spett. Till slut ger det med sig med en smäll när det lossnar.
När dagens arbete är slut har jag fått bort alla skivor utom två. När man går på balkarna framme vid dörrarna så är känslan lite som för byggjobbarna som byggde skyskraporna i New York tänker jag mig. Fast dom balanserade en bra bit högre upp än mig. Men min höjdrädsla gör att det känns lagom spännande ändå.
Vad duktiga ni är.
Oerhört spännande och lärorikt att få följa ert arbete så här.
Massor med lyckönskningar med det fortsatta arbetet från Uppsala
GillaGilla