Juli 2016.

Månaderna kommer fort efter varandra. Helt plötsligt är vi inne i Juli. Sommarvärmen och det fina vädret fortsätter.

Jag ägnar hela dagen till att fortsätta ta bort väggarna mellan containrarna som är vardagsrummet. Nu är det rent hela vägen upp till taket.2016-07-01 15.59.39

Även åt andra hållet kapar jag rent. Utom en del av en vägg som ska sparas. Denna vägg kommer att vara synlig och är i korridoren som går vid vår sovrumsingång samt ner mot tonåringens ingång. Bakom plåtväggen ska det monteras två stycken skjutdörrar, en till varje sovrum.

2016-07-01 15.59.59

Jag skär vidare med plasmaskäraren och det tar inte lång tid innan all plåt är borta. Däremot tar det tid att åter igen slipa rent både upptill och nertill där nästa stolpe ska stå.

2016-07-01 16.00.27

Men känslan av att bli klar med även den ger mig ny energi.Efter ett tag står även stolpe nummer två på plats.

2016-07-02 11.53.11

Dagarna försvinner fort, det är mycket som ska svetsas och fixas med. Men rätt var det är inser jag att det faktiskt inte är så mycket mer kvar att göra med dom containrarna vi har på plats. Det börjar bli dags att fundera på att lösa nästa två med allt vad det innebär av förberedelser inför lyft. Men först måste vi få tag i två som duger och Smidesbyggarna ska montera alla förstärkningar. Optimisten inom mig ser ett möjligt lyft i slutet på nästa vecka eller möjligen veckan efter. Vi får se, det är mycket som ska klaffa.

Vi hinner även med att göra annat än bara svetsa och kapa plåt. På fredagen åker vi ut till Bullandö och äter glass. På lördagkvällen tar vi en lång tur mot Saltarö och ut på Ingarö för att titta efter rådjur och älg. Vi ser hela 8 stycken, varav några som står stilla helt nära bilen.

Dessutom så har vi nu sagt upp två av våra förrådscontainers som vi hyr en bit bort. Tanken var att vi skulle hyra dessa under några månader. Nu har det gått ett år, och dom är inte gratis. Jag lånade istället några förrådscontainers från mitt jobb och vi har ägnat en del tid åt att tömma de hyrda och packat om allt bohag i dom lånade. Vi har hunnit fylla två stycken men behöver en till då de är lite mindre i storlek.

Söndagskvällen ägnades åt att göra en ny tillfällig trappa upp till huset.Den gamla fick jag flytta på när vi fick tag i lite fyllnadsmassor.

2016-07-03 20.37.57

Efter allt slit var det ljuvligt att sitta en stund och bara njuta av utsikten. Vi har fått en ny fikaplats/utsiktsplats nu när husvagnen är borta.

2016-07-03 20.39.10

Morgondagen innehåller möte samt lunch med arkitekten Måns Tham innan han går på semester. På Tisdag kommer Weber förbi igen och kikar på hur golven ska göras. Det är även hög tid att ta tag i en hel del andra saker som måste lösas. Rapport kommer.

Sista semesterveckan börjar med en massa ärenden som måste göras och en hel del samtal som måste ringas. Vår arkitekt Måns Tham kommer ut på besök kl 10 och vi går tillsammans igenom alla ritningar i lugn och ro för att reda ut eventuella frågetecken kring alla detaljer.Eftermiddagen ägnas åt att måla stolpar. Linda drar på sig arbetskläderna och sätter fart med alla stolpar framtill.

2016-07-05 20.41.50

När kvällen kommer och det har blivit lite svalare så bygger jag ett fallskydd runt trapphålet från övervåningen.

2016-07-06 18.25.24

Vi hinner med lite utflykter också. Signe och jag åker iväg till Bullandö igen och gör ett återbesök på glassfabriken. Värt ett besök om ni bor i Stockholmsområdet.Annars består veckans första halva mest av samma saker som tidigare, jag svetsar fast alla kvarvarande sammanfogningar mellan containrarna samt slipar och skär plåt.

Till slut får Containertjänst tag på en 40-fotare åt oss. Jag åker över på torsdag förmiddag för att se om den duger. Den är i utmärkt skick. Rak och fin utan bucklor, vilket är viktigt då denna container kommer att vare husets utsida på ena sidan. Jämför höjden på vår container som står närmast. Den är en High Cube, dvs 2,90 i höjd jämfört med en vanlig som är 2,60.

20160707_110314

På eftermiddagen kapar jag upp en öppning ut till takterassen från sovrummet. Det känns genast luftigare och utlastningen av alla stora plåtbitar som har blivit stående blir genast mycket lättare. Jag tar kranen på lastbilen och lyfter ner alla lösa plåtar. Totalt 850 kg. Känslan av att kunna gå ut på terassen där vi senare ska sitta och njuta av solnedgången är rätt så skön.

20160707_183846

På kvällen tar jag en liten premiärtur i båten vi köpte tidigare idag. En liten smidig roddbåt som duger att ro runt i vår lilla sjö.Att komma ut på vattnet och se huset och dess placering på lite avstånd för första gången var en upplevelse.Man ser tydligt hur huset passar in i bergsravinen och liksom smälter in i omgivningen.

20160707_210310

20160707_210401

Genom jobbet får jag tag på lite fina fyllnadsmassor. Det är dags att börja förbereda för åsnestigen som ska gå upp mot huset. Nästan 19 ton tippas av och sprids ut över slänten.Dagen efter åker jag och hämtar 20 ton jordmassor och lägger ut ovanpå.

20160710_134208

20160710_134204

På 20-fotaren som är indragen 1,20 så svävar 40-fotaren ovanför i luften på fyra ställen istället för att stå på 20-fotarens klossar. Detta gör att 40-fotaren ovanför känns lite svajig då den kan röra sig lite i höjdled. Detta fixas genom att svetsa fast passbitar mellan containrarna på dessa fyra klossar. Genast försvinner känslan av att det rör lite på sig och huset känns mycket stabilare.

20160710_163021

Kvällen avslutas med att svetsa fast L-stål längs med ena 20-fotaren och längs med hela framsidan. Svärfar Uffe har kapat och bockat till 75 meter L-stål i 2,5 meters längder.På insidan av dessa monteras skivorna som isoleringen ska vila på.Detta blir en kant som skivorna kan hängas upp i utan att behöva synas från utsidan.

20160710_175651

L-stålen loppas fast med svetsen. Det är inga tunga skivor som ska hängas upp och sedan kommer allt sitta fast i isoleringen.

20160710_185625

Jag tog ett varv och inspekterade bygget innan det blev kväll. Imorgon är det slut på semestern och klockan ringer åter igen 04.50. Här är utsikten från vår framtida terass.

20160710_190113

Vardagsrummet kändes genast mycket större när alla plåtar var borta.

20160710_191055

Måns tipsade i måndags att det skulle bli ljusare om jag tog upp lite öppningar på några ställen. Och även lite bättre cirkulation på luften.Jag tog upp ett hål i den väggen som vetter mot nästkommande container. Hela den här väggen ska tas bort, så det var bara att gå loss med plasmaskäraren utan att behöva mäta upp var jag skulle kapa. Det blev genast mycket ljusare längst inne i containrarna och det kändes trevligt med ett litet ”fönster”.

20160710_191024

Måndag och ny vecka. Slut på semestern och åter full fart på jobbet istället för hemma på bygget.Jag hinner köra förbi Containertjänst för att se hur det går för Smidesbyggarna och arbetet med vår container. Det har inte hunnit hända så mycket mer än att ett hål är upptaget i plåten där förstärkningarna ska svetsas fast. Detta pga att materialet som behövdes var beställningsvara och hade några dagars leveranstid.

2016-07-12 14.53.28

På ett av våra projekt får jag tag i mer sprängsten som är utmärkt som utfyllnad. 10 ton ser verkligen inte mycket ut för världen när man har tippat av det på backen.

2016-07-12 16.49.07

På tisdag får vi leverans från Ecofoam med en del av skivorna som ska sitta under huset, samt en hel pall med 45 stycken isoleringsskivor som ska monteras inne på väggarna. Tyvärr nådde inte kranen på lastbilen ända upp, så det blev till att bära upp en skiva i taget uppför trappen.

På onsdag provmonterar några av skivorna som ska hänga under huset. I ytterkant hänger dom i listerna jag tidigare svetsade fast. Jag hinner montera 9 stycken på en timme, det är en halv 20-fotare. Tyvärr kan jag inte fortsätta att montera skivor i längsled då jag väntar på en speciell list som skivorna ska hänga i under huset. Det var beställningsvara och beräknad leveransdag är först den 26 Juli. Så det blir till att jobba med annat under tiden.

2016-07-13 18.43.23

2016-07-13 18.21.24

På fredag efter jobbet tar jag med mig ytterligare 10 ton jordmassor och lägger ut på sprängstenen från tidigare i veckan. Några lass till av bägge sorterna så är vi nog klara med hela sluttningen nedanför huset. Åsnestigen från entrén ska gå ner längs denna. Men det är inget som brådskar i dagsläget.

20160717_180459

Lördag morgon fortsätter jag att montera skivor under 40-fotaren så långt som jag kunde.Fram till kl 13 hann jag jobba innan det var dags att åka hemifrån. Vi hade bokat rum på Clarion hotell och dessutom lyckats få ett bord på Oaxen. Ibland behöver man ta lite ledigt från allt och bara koppla av lite. Fantastisk god och spännande mat. Och efteråt hann vi gå förbi en sväng på min favorit Svejk. Ofiltrerad och opastöriserad Pilsner Urquell på fat. Vilken fantastisk avslutning på kvällen.

20160716_123239

Hem igen och jobba vidare på söndagen. Jag hann svetsa fast alla återstående lister runt nedervåningen samt även svetsa fast några fästen uppe på taket för stegen. Dom är till för att fästa stegen upptill så man inte riskerar att den glider iväg när man går upp eller ner

20160717_180034

.När de två återstående containrarna kommer på plats så är det en del svetsjobb uppe på taket. Så redan nu förbereder jag för taksäkerheten, allt som kan göras för att minska risken för fallolyckor måste ses över.

20160717_180134

Utöver allt man har att tänka på med bygget har vi fått nya bekymmer. Den här gången är det Värmdö kommun som har satt sig på tvären. Eller snarare en handläggare på bygglovsenheten. Vi har tidigare fått ett fantastiskt trevligt och proffsigt bemötande av kommunen, men nu är det tydligen slut på allt detta.

Förra året sökte vi tillfälligt bygglov för vår byggbod. Jag ringde innan och hörde mig för om vad vi behövde lämna in. Kvinnan på byggenheten jag pratade med dubbelkollade med sina kollegor om detta. Det räckte att vi utöver ansökan lämnade in en nybyggnadskarta där vi ritar ut var boden ska stå. Men när Linda ska lämna in vår ansökan så blir det tvärstopp.

Handläggaren som ska ta emot vägrar och hänvisar till att det saknas en massa dokument. Som t ex fasadritning och planlösning. Linda står på sig och hänvisar till vårt tidigare samtal med avdelningen men får till svar att ”nu är det jag som står här och då är det mina regler som gäller”. Skrämmande!

Vi ringer efter detta upp vår ordinarie handläggare som suckar högt åt detta och ber oss komma in igen så fort vi kan. Linda är i närheten och lämnar in vår ansökan. Samma eftermiddag får vi besked att vårt tillfälliga bygglov är beviljat. Det löper på ett år och vi blir tillsagda att det bara är att ansöka om förlängning när tiden går ut.

Flera veckor efter att vi ansökt om förlängning av vårt tillfälliga bygglov får vi mejl från bygglovsenheten. Vi måste nu skicka in både planlösning, fasadritning, situationskarta, kontrollplan samt en avyttringsplan. Detta för en byggbod som endast ska stå tillfälligt på vår tomt under byggtiden.

Jag motsätter mig detta och hänvisar till informationen vi fick förra året. Vi får till svar ett beklagande att vi har fått fel information och att vår ansökan måste kompletteras senast den 1 Augusti. Så nu har vi förutom allt arbete med själva bygget även detta att tag tag i. Som tar både tid och kraft i anspråk. Tid och kraft som vi istället kunde ha lagt ner på husbygget.

Känslan från förra året när vi vägrades lämna in vår ansökan kom tillbaks, nämligen den att det är väldigt orättvist hur man blir behandlad som sökande av bygglov mm hos Värmdö kommun. Det beror helt enkelt på vem man har turen eller oturen att hamna hos. Tanken om vad som hade hänt med vår ordinarie bygglovsansökan förra året om vi då hade hamnat hos just den här handläggaren är skrämmande. Och tanken att det kanske finns en hel del människor som har fått sin dröm (och ekonomi) förstörd av någon som går efter sina egna regler och inte behandlar alla sökande likadant är ännu värre.

Till sist en liten bild på hur det såg ut i Augusti förra året. Vi hade utsättaren på besök och fick för första gången se var huset ska stå. Samt även se var golvnivån på nedervåningen hamnar. Det kändes som ett stort steg framåt. Och det känns kul att se den bilden nu och jämföra med hur det ser ut idag.

2015-08-17 16.54.41

20160410_173508

2016-05-02 09.43.32

De kommande fyra veckorna är jag ensam på jobbet då min kollega har semester. Det brukar ofta innebära en lite lugnare period, men nu har tippen på Gladö stängt i minst tre veckor till och det innebär att allt som inte är deponi måste köras till Upplands-Väsby. Detta tar så klart mycket längre tid så mina arbetsdagar blir något längre än vanligt. Men lite hinner jag med i veckan ändå.

Hos Containertjänst har Smidesbyggarna blivit klara med vår container. Den har förstärkts längs ena långsidan med två stora plattstål samt en fackverkskonstruktion runt fönsteröppningen i barnens sovrum.

20160718_144053

Ganska invecklad lösning. Tur att det finns proffs att anlita när det blir en för utmanande uppgift för en själv.

20160718_144103

I väntan på att listerna jag har beställt ska komma så jobbar jag vidare med lite annat. Det finns en hel del att fixa med och förbereda till senare och ibland är det skönt att kunna variera uppgifterna lite. Jag ägnar flera kvällar åt att slipa rent nedre balkarna i de två containrarna på övervåningen. Detta för att minimera risken för sprickbildning i golvet framöver. Det tar lång tid och det går åt mycket material att slipa ner kanterna ordentligt, men resultatet blir bra.

20160718_184334

På torsdagen hämtar jag upp stolparna som ska vara mellan containern som är vardagsrummet och den kommande som är kök/badrum/sovrum/skafferi. Totalt är det fem stycken som ska ta upp tyngden från taket.Den här gången lyfte jag upp stolparna med kranen. Nådde precis upp genom öppningen jag tagit upp ut mot takterassen.Förra gången bar jag upp två stolpar, och vinschade upp dom genom trapphålet. Tungt och bökigt, dom är tyngre än man tror.

20160721_175424

På fredag efter jobbet fortsätter jag med att kapa skruvskallar i golvet på övervåningen.Det var ett tag sedan jag gjorde det sist och nu känns det ganska OK att göra det igen. Undervåningen var inte rolig, speciellt inte 20-fotarna där golvet satt som gjutet.

20160721_192406

Jag tar bort golvskivorna framtill vid den indragna containern undertill. Även här ska det monteras skivor för isoleringen. Allt som kan göras och förberedas medan vi väntar på listerna till undervåningen är också ett steg framåt, även om arbetet med undervåningen just nu står stilla.

20160722_181234

De gamla golvet kastas och jag lägger i ett nytt (utan insektsmedel) som det nya golvet ska läggas på. Jag mäter även upp var trappen ska komma upp, balkarna här ska kapas eller tas bort samt ersättas med en UPE-balk.

20160722_191037

Här ser man hur det ser ut utifrån med den indragna containern. Det ska svetsas fast lister för upphängning av skivor även här.

20160722_192613

Lördagen går bort helt som arbetsdag. Linda och barnen ska åka till Österlen en vecka medan jag är hemma och jobbar. Så jag tar med mig Signe till Hot Rod Reunion utanför Strängnäs och tittar på gamla bilar och nostalgisk drag racing.

2016-07-23 12.06.56

2016-07-23 12.13.10

Nästan 30 grader varmt och vindstilla tar på krafterna, så det blev inget jobb gjort efter hemkomsten. Istället fick jag skruva isär vår tvättmaskin och undersöka varför den inte pumpar ut vattnet. En 10-krona hade letat sig in i slangen och blockerade för vattnet. Den hade nog legat där ett tag för sidan med texten 10 kr på var väldigt sliten och nästan svår att tyda. Upptäckte även en spricka i slangen mellan trumman och avloppspumpen, så nu väntar vi på reservdelar innan det kan tvättas nåt mer. Tur att Linda och barnen är borta en vecka, jag har kläder så jag klarar mig ett tag.

På söndagen vinkar jag adjö av hela familjen som styr söderut. Solen gassar och det är snart bastutemperatur inne i containrarna. Jag koncentrerar mig på att göra klar öppningen runt trappen idag. Golvskivor ska tas bort och både balkar och taket i containern under ska kapas bort. Hela öppningen ska vara 3,8 meter lång.

20160724_135349

Efter ett tags slit är öppningen klar. Det är bara finliret kvar, men det är inte lönt att ta det innan vi har dom nya balkarna hemma. Det ska svetsas i UPE120-balkar runt trapphålet.

20160724_163558

Och här är trapphålet sett från där man går ner för trappan.

20160724_163632

 

Veckan som kommer bjuder förhoppningsvis på leverans av både lister samt de resterande skivorna för montering under huset. Om jag snabbt kan få det klart så kanske Ecofoam kan komma upp och göra isoleringen i undervåningen snart.

Juli börjar nu sträva mot sitt slut. Veckan som gick åkte Linda och barnen till Skåne för lite semester och jag var hemma och jobbade på så mycket jag bara kunde. Tidigare har vi fått 37 stycken av skivorna som ska monteras under huset, så jag fortsätter med detta. Tyvärr kan jag inte montera några under själva huset eftersom listerna vi har beställt inte har kommit ännu. Så jag monterar skivor där det inte behövs några lister, som i golvet ovanför entrén.2016-07-25 18.28.44

2016-07-25 18.47.28

På tisdagen får jag tag i chefen på byggnadsnämnden i Värmdö kommun. Jag har sökt henne flera gånger veckan innan samt även skickat mejl och lämnat meddelande om att jag vill bli uppringd. Men vill man få nåt gjort så får man ligga på lite själv. Jag förklarar vårt problem och hon ber att få ringa upp om en stund. Efter bara några minuter ringer hon upp. Vår ansökan om en förlängning av det tillfälliga bygglovet för byggboden har av en handläggare blivit registrerat som ett nytt ärende av någon konstig anledning.

Problemet löses genom att hon slår ihop de olika ärendena till ett och vi får utan problem vårt tillfälliga bygglov förlängt. Tvärt emot vad deras handläggare har krävt av oss så behöver vi inte lämna in några fasadritningar och liknande. Så problemet löstes genom att vi pratade med rätt person. Men åter igen blir man lite mörkrädd över att det kan bli så olika beroende på vilken handläggare man hamnar hos.

På tisdag eftermiddag åker jag ner till Bauhaus för att se om mina lister har kommit. Jag har inte fått varken sms eller ett samtal om detta men vet sedan tidigare att detta inte är något som prioriteras hos byggvaruhusen, att kontakta sina kunder när beställt gods har anlänt. Jag möts av ett arrogant ifrågasättande om varför jag har kommit om dom inte har hört av sig. När samma kille sedan hittar min beställning och det visar sig att den kom hem redan torsdagen den 21/7 istället för den 26/7 så ser jag rött och frågar irriterat varför dom inte har hört av sig till mig. Hade jag fått mina lister redan den 21/7 så kunde jag monterat skivor under hela helgen i lugn och ro.

Det hela blir inte bättre av att min beställning inte hittas på deras lager. Listerna är 3 meter långa, så det borde vara lätt att hitta dom. I tjugo minuter går jag och killen på lagret runt och letar. Till slut ger han upp och frågar om jag kan komma tillbaks imorgon. Jag blir lite smått irriterad igen och häver ur mig en lång harang om Bauhaus oerhörda ignorans mot sina kunder högt så att alla inne på lagret hör. Det hela slutar med att det är jag som till slut hittar mina lister. Äntligen! Men glädjen blir inte långvarig. Jag har beställt 30 stycken men har bara fått 25. Så det blir till att gå och köa på servicecentret och dra hela ärendet igen. Nästan 45 minuter går åt bara för att få tag i mina beställda lister. Och då ska man komma ihåg att det tog en hel timme att bara göra beställningen.

Väl hemma något senare än vanligt så kan jag fortsätta med monteringen av skivorna under huset. Listerna fungerar precis som det var tänkt.

2016-07-26 17.56.22

Här sett på undersidan av huset. De små skillnaderna i jämnhet i kanterna ska justeras innan isoleringen ska dit.

2016-07-27 18.31.40

På onsdagen tar jag tag i vår trasiga tvättmaskin. Den har vägrat att pumpa ut vattnet och orsaken var en 10-krona som satt fast i slangen innan pumpen. Den har nog suttit där ett bra tag. På bilden nedan bredvid en otvättad 10-krona.

2016-07-31 21.07.35

När jag har fått loss den gamla slangen så hittar jag även en 5-krona bakom backventilen.Den har nog legat där lite kortare tid då den bara är lite missfärgad.

2016-07-27 19.33.05

Den resterande leveransen med skivor som skulle ha skickats till oss från Vimmerby på tisdagen förra veckan lyser fortfarande med sin frånvaro. Jag försöker varje dag få någon klarhet i vad som har hänt men får inte ett enda vettigt svar. Irritationen stiger då jag nu har mina lister men inga skivor att montera. Och att behöva jaga folk varje dag och inte få någon information gör mig tokig. Ibland har jag lust att avsluta samarbetet med den här firman och be någon annan komma hit och göra jobbet.

Men som tur är så finns det alltid något annat att syssla med på bygget. Jag fortsätter att slipa nederkanten av balkarna. Totalt är det nästan 24 meter att slipa och putsa så det tar sin lilla tid. Och det går åt en hel del slipskivor.

2016-07-30 16.00.46

När allting är färdigslipat så rostskyddsmålas det ordentligt.

2016-07-30 16.33.05

Under lördagen så kommer det några rejäla åskskurar med ganska mycket regn. Det kommer fortfarande in vatten på några enstaka ställen. Inte mycket, men tillräckligt för att det ska leta sig ner genom huset där vi snart ska fixa med isoleringen och sedan gjuta golvet. Jag åker iväg och köper två stora burkar med takmassa. Sedan är det bara att ge sig upp på taket (min favoritsyssla) och stryka på ett rejält lager. Massan stelnar och blir till en gummiliknande fog som borde hålla allt vatten borta.

2016-07-31 11.52.58

När jag ändå håller på så fixar jag även skarven mellan 20-fotaren som är takterassen och 40-fotaren bredvid.

2016-07-31 16.25.31

Lagom till jag är klar med detta på eftermiddagen kommer Linda & Signe hem. Stackars Signe förstod inte när dom åkte förra söndagen att dom skulle vara borta i en vecka. Hon trodde först att det endast var en natt och har längtat ihjäl sig efter sin pappa. Det har varit väldigt tomt och tyst att bo ensam i boden i en vecka och det är skönt att få ha dom hemma igen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s