Februari 2020.

Del 1.

Efter att jag slutade på Destroy RC AB i höstas så har jag kört åt en åkare från Norrtälje. Han har haft en bil ansluten till Turebergs Åkeri som jag körde i November. I slutet på månaden blev en av deras chaufförer långtidssjukskriven, varvid jag blev tillsatt att köra hans bil. Denna körning bestod av att hämta in ris & grenar från olika trädfällningsfirmor runtom Stockholm. Det var ett helt OK jobb och Turebergs är ett bra ställe att köra åt, men jag fick ett annat erbjudande som jag inte kunde tacka nej till. Så i fredags gjorde jag min sista dag på Turebergs och börjar på mitt nya arbete imorgon. Jag avslöjar lite längre fram vad jag ska syssla med hädanefter.

20200131_092809

Under veckan får vi veta av Uffe att arbetet med monteringen av bron har påbörjats ute på Lidingö. Uffe tillverkar även de egenkonstruerade låsningarna som ska fästas i containerhålen på baksidan samt det stora L-stålet som bron ska vila på.

På lördag förmiddag åker Linda och jag iväg med Sami till Siggesta. Han hittar en vattenfylld grop i gräsmattan som bara måste grävas ut. Ett tag har han hela huvudet nere i gropen och är mer lera än hund. När vi kommer hem blir det dusch och schampo.

20200201_202059

Efter allt spring i hundgården och duschning efteråt så är det vila som gäller resten av dagen. Sami lägger sig i soffan och sover snart tungt och länge.

20200201_170333

På söndagen skiner solen som omväxling, så vi beslutar oss för att ta en långpromenad runt sjön mitt på dagen. Sami älskar att släpa på stora pinnar, ju större desto bättre. Ibland kan han inte ens få upp dom från marken, men han kämpar på ändå. På bilden nedan är det en pinne i den mindre klassen som ska släpas med en bit.

20200202_120815

Innan promenaden runt sjön så målades ett sista lager färg i hallen. Den torkade under tiden vi var ute och gick, så när vi kommer hem monteras Stringhyllan som ska fungera som skoställ och förvaringsplats. Det ska inhandlas fler hyllplan framöver, men skohyllorna hade vi liggande hemma redan.

20200202_145459

När vi dricker kaffe och löser melodikrysset under eftermiddagen kommer det plötsligt en liten ö flytande ute på sjön. Den seglar sakta förbi vår brygga och försvinner längre in i viken. De brukar ibland komma små bitar bortifrån träsket, men aldrig några så här stora.

20200202_152621

Det blev medvetet en ganska lugn helg. Jag ska ju börja på nytt jobb imorgon och vill känna mig pigg och utvilad.

Del 2.

Ny vecka och nytt jobb för mig. Jag har nu börjat jobba på ABTOT mark och anläggning. Jag känner till företaget sedan tidigare då de var kund hos min tidigare arbetsgivare Destroy RC AB. Vi är två chaufförer som ska serva våra egna arbetslag med material och olika transporter. ABTOT renoverar innergårdar, bygger om parker och rustar upp lekparker och skolgårdar, bland annat. Läs mer här: ABTOT

20200208_091051

De två första dagarna fick Sami stanna hemma. Måndagen tillbringar han tillsammans med Isak medan tisdagen är inbokad på Värmdö Hunddagis. Han blir jätteglad när han upptäcker att han ska få vara med andra hundar hela dagen, men minst lika glad när jag hämtar på eftermiddagen. På onsdagen åker han med mig i lastbilen. När jag öppnar dörren till lastbilen ställer han sig på bakbenen och nästan hoppar in själv i hytten. Han lägger sig direkt bak på sängen som jag har bäddat i ordning och sover sedan i två timmar.

20200205_062257

När vi kör lite längre sträckor kommer han ofta och lägger sig mot mitt ben och sover. Det är jättemysigt och avstressande att ha en sovande hund som man kan klia bakom öronen medans man jobbar.

20200205_073347

På fredag eftermiddag har vi fått post från Aftonbladet. Reportaget som gjordes i höstas har äntligen publicerats. Vi är med på hela tio sidor! Och en sida till efter reportaget där man får tips om hur man härmar stilen hemma hos oss. Jätteroligt! Finns i butik till på torsdag 13/2. Ut och köp!

20200207_143805

Helgen ägnas mest åt återhämtning efter den lite omvälvande första veckan på nya jobbet. Vid lunchtid tar jag och Linda en lång promenad i närområdet. Vi går ner till Kolviks brygga och Sami ser sugen ut på ett bad i havet. Men hela hamnen är fylld med isskärvor som har blåst in från Torsbyfjärden, så vi går vidare längs med vattnet. Längre bort finns en sandstrand som vi badade vid i somras. Här rusar han ut direkt i det kalla vattnet.

20200208_125701

Efter en stunds badande i vattnet och lek i sanden är det dags att gå hem. Det blir direkt in i duschen när vi kommer hem.

IMG_4052

Söndagen använder vi till att städa huset. Det är många kvadratmeter att dammsuga och skura om man vill hålla det på en hyfsat städad nivå. Och mycket tvätt att ta hand om till alla barnen.

På eftermiddagen kommer stormen Ciara på besök. Regnet vräker ner och det blåser ordentligt ute. Vi tänder ljus och en brasa och lagar en god söndagsmiddag i inomhusmyset. Vi njuter av myset inomhus ända till det är dags för mig att klä på mig och gå ut på kvällens promenad med Sami.

Del 3.

 

Under veckan får vi rapporter från Uffe och bygget av bron ute på Lidingö. L-stålet med låsningar är i Bro för blästring och målning av grundfärg. På bilden nedan syns Uffes geniala infästning av L-stålet i containerhörnen. Den ovala stålbiten förs in i containerhålet för att sedan vridas 90 grader och därmed låsa fast sig i hålet.

937

Även arbetet med själva bron framskrider. Här syns den ena brohalvan. Senare under veckan kommer krysstag och galler på plats.

Resized_938(1)

Efter morgonpromenaden på lördag morgon är det skönt för Sami att få vila en stund i soffan tillsammans med husse.

20200215_104549

På söndagen besöker vi åter Siggesta gård. Vi hinner dit precis innan stormen Dennis brakar in med regn och blåst. Sami hittar sitt gamla lerhål i gräsmattan och blir om möjligt ännu lortigare än förra gången.

Efter dusch och schamponering är det sova som gäller för resten av eftermiddagen.

20200216_141551

När stormen Dennis börjar blåsa och regna tänder vi en brasa och myser lite. Kaffe efter maten och melodikrysset till det. Idag klarade vi alla frågor.

20200216_141606

Uffe kommer ut under helgen med L-stålet som han hämtade i Bro under fredagen. Vi planerar att montera det under nästa helg och det behöver målas innan monteringen sker. Vi bär upp det till en skyddad plats under huset för senare målning. Det väger mellan 90-100 kg, så det är tur att vi är två som bär. Efter ansträngningen med att bära blir det fika inne i värmen. Nedan syns funktionen på låsningen.

Tack vare det skyddade läget under huset kan jag måla L-stålet redan under söndagen. Det blåser och regnar lite, men jag står skyddad och nästan helt i lä.

20200216_143944

Det är nästan 10 grader varmt ute så färgen torkar, även om det tar lite tid. Det är samma färg som huset har målats i , Nordsjö Professional Metal Facade.

20200216_145147

Jag hinner även med att ta mig upp på taket för ett jobb jag har skjutit på länge. Men det är för tråkigt att redovisa här, så det hoppar vi över.

Nästa fredag eftermiddag får vi besök av vår vän Christel Nordberg som driver företaget Gardenary AB. Hon är trädgårdsarkitekt och ska hjälpa oss med idéer om hur vi kan få ordning på vår tomt med planteringar och växter. Det ser vi mycket framåt åt. Se mer på Gardenary

Del 4.

Den här veckan har jag kört in träflis till en lekpark på Södermalm som ABTOT renoverar. Det kommer gå åt ungefär 130m3 träflis och jag får med mig 12m3 åt gången, så det blir några vändor.

2020-02-20 14.43.16

I mitten på veckan blir bron färdig. Den körs sedan vidare till Bro där den ska blästras och lackeras. 8,5 meter lång och med en vikt på runt ett ton.

IMG_1061

Fredagens planerade besök från Christel Nordberg på Gardenary blev tyvärr framflyttat en vecka, så vi får ge oss till tåls några dagar till med trädgårdsplaneringen.

På lördagen har vi egentligen planerat att jobba inomhus då väderprognosen lovar regn och blåst. Men det är ganska hyfsat väder när Uffe kommer, så vi tar istället tag i L-stålet som ska monteras på en av containrarna. Det väger som tidigare nämnts mellan 90-100 kg och är en aning otympligt att hantera. Vi funderar ett tag på hur vi ska lyckas få upp det, för att lyfta på bara två man är uteslutet. Vi bestämmer oss för att vinscha upp det med hjälp av några spännband. Dessa fästs i containerhörnen på 20-fotaren uppe på taket, då hamnar banden i precis rätt läge för lyftet. Vi tar bort arbetsplattformen som för tillfället är i vägen och börjar vinscha. Innan lunch har vi kommit upp en bra bit.

2020-02-22 11.55.58

Efter lunch och kaffe fortsätter arbetet. Vi säkrar oss i våra fallskyddsselar och klättrar upp på stege respektive plattform. Fästena i L-stålet sitter med millimeterpassning och vi får använda en slägga för att knacka in fästena. När de väl är inne i containerhörnen vrids de 90 grader varvid de blir låsta inne i hålen. Sedan är det bara att dra åt muttrarna ordentligt. Vattenpasset visar en bubbla som ligger precis rakt i fönstret. Som ni ser på bilden är nog Uffe en av världens smidigaste 75-åringar. (Han fyller 75 i sommar). Imponerande!

2020-02-22 14.56.24

Äntligen sitter L-stålet på plats. Arbetet med monteringen tog hela dagen i anspråk. Nu är vi lite möra i kroppen efter allt klättrande och många tunga lyft.

2020-02-22 15.09.59

Nere vid sjön har vi rekordhögt vattenstånd. Ute i havet ligger nivån just nu på plus 58 centimeter. Diket är fyllt med sjövatten och en av båtarna vid vattenbrynet ligger nu en bit ner i vattnet.

Söndagen bjuder på soligt men blåsigt väder. Jag har lånat med en höjdlaser hem från jobbet över helgen, för nu när L-stålet är på plats kan vi mäta ut höjderna mycket noggrannare från det. Det visar sig att vi ligger helt fel med den tidigare byggda gjutformen. Den ska flyttas ner en bit och även lite mer åt höger. Vi kan använda en hel del av de tidigare borrade hålen för armeringen och borrar därefter nya så att formen hamnar på rätt plats.

20200223_120409

När dagens arbete är avslutat har vi fått en ny gjutform på plats. Den ska nu tätas mot berget nertill innan vi kan ta tag i gjutningen. Tyvärr verkar det dröja ett tag då väderprognosen framöver lovar kallare väder och en hel del snö. Typiskt att det verkar bli vinter till slut, speciellt när det blev meteorologisk vår på fredagen. Jag såg även årets första fjäril nere vid sjön på fredag eftermiddag, en aning tidigt kanske den 21 februari.

20200223_153954

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s