November 2019.

Del 1.

Nu i månadsskiftet oktober-november kommer kylan smygande på nätterna. Vi har runt 4-5 grader kallt på morgnarna och isen ligger kvar på sjön under hela veckan.

IMG_20191102_072427

Vår arkitekt Måns Tham åker under veckan ut för att ta lite fler bilder på projektet. Han har med sig sin pappa Staffan Andersson som är fotograf och som tar helt fantastiska bilder av vårt hus.

Foto: Staffan Andersson

Exteriör 2_containerhuset Insta

 

De har verkligen tur med vädret den här dagen. Här syns det mycket bättre hur huset är konstruerat och hur mycket av övervåningen som hänger i luften.

 

Foto: Staffan Andersson

Exteriör 1_containerhuset_Insta

 

Nedre badrummet i strålande höstsol.

Foto: Staffan Andersson

Interiör 3_containerhuset insta

 

Isaks rum.

Foto: Staffan Andersson

Interiör 3_containerhuset

 

På fredagen är Linda hemma. Det är höstlov och hon har komptid att ta ut. Hon har Sami hemma och tillsammans åker de tidigt iväg till Siggesta gård. Först får Sami springa av sig ordentligt i rastgården innan de tar en mysig skogspromenad i det frostbitna landskapet.

Jag och Linda gör sedan om utflykten med Sami både lördag och söndag morgon. Vi åker iväg tidigt och njuter av tystnaden och den höga höstluften. Sami upptäcker efter en stund att det bor Alpackor i hagen bredvid och stirrar nyfiket på dom en stund. Det är tur att han inte förstår att det här staketet inte är en match för honom att hoppa över.

IMG_20191102_084229

Han njuter av att få utforska skogen med alla dess dofter och pinnar att tugga på.

IMG_20191102_085611

När vi kommer hem fortsätter Linda med sorteringen inne på nedervåningen. Det är kartonger ända upp till taket som behöver gås igenom och sorteras. Under tiden så fortsätter jag med att ta fram avlopp och vattenanslutningen. Med hjälp av en vattenslang går det mycket lättare att ta sig igenom jordlagret ner till rätt djup.

IMG_20191102_140739

Vattnet gör nytta även vid anslutningspunkterna så det blir lättare att gräva sig ner. Vi ska ner en bra bit till för att det ska hamna frostsäkert.

IMG_20191102_140755

Hela söndagen ägnar vi oss åt sorteringen på nedervåningen. Vi fyller åter igen bilarna med kläder och saker som ska skänkas samt fyller säck efter säck med sånt som ska slängas. Resten packar vi antingen upp eller packar om för senare installation någonstans i huset. Nu kan man äntligen ta sig fram på nedervåningen  och rummet är mycket större och luftigare, även om det kanske inte framgår på bilden.

IMG_20191103_163555

Del 2.

På torsdag eftermiddag är det prisutdelning i Göteborg för årets stålbyggnation 2019. Vår arkitekt Måns Tham åkte ner med tåg på morgonen för att närvara och genomföra en presentation av Containervillan. Alla bidrag hade sex minuter på sig att framföra sina presentationer innan juryn fattade beslut om en vinnare. Tyvärr så vann Nationalmuseum med sin stora takkupa i glas och metall. Gert Wingårdh som är arkitekten bakom det vinnande bidraget tyckte däremot att Containervillan borda ha vunnit och räckte över prisstatyetten till Måns vid prisutdelningen. Gert älskade Containervillan och det var även publikens favorit. Kul! Kan även tillägga att juryn inte var överens om vem som skulle vinna.

Nedan ytterligare ett fantastiskt foto från sessionen förra veckan. Vårt vardagsrum samt utkiksplatsen/myshörnan uppe i örnnästet.

Foto: Staffan Andersson

Interi+Âr_containerhuset_Insta

Den här veckan avslutade jag min anställning hos Destroy. Jag har jobbat där i 6.5 år, men det var nu dags att gå vidare. Jag börjar på en ny arbetsplats imorgon måndag. Pga detta hade jag två klämdagar i slutet på veckan. Detta passade utmärkt eftersom Uffe planerade att svetsa klart räckena till takterrassen. Jag stannade till vid Årstafältet på vägen ut till Lidingö på morgonen så att Sami skulle få springa av sig. Det finns en ruskigt stor hundrastgård som vi inte har provat tidigare.

IMG_20191107_075824

Efter ett tag fick vi sällskap av några andra hundar. Till slut var det fem hundar som lekte för fullt. Det var hundar i Sami´s storlek så de lekte jättebra. Resten av dagen låg han i bilen och sov medan vi svetsade staket bredvid. När jag tittade till honom lite då och då så lyfte han inte ens på huvudet utan sov bara vidare.

IMG_20191107_081654

Det som är kvar på räckena är att svetsa fast gallret i varje ram. Vi lägger upp delarna på ett arbetsbord och måttar in gallret precis i mitten på räcket.

IMG_20191107_091607

Sedan är det bara för Uffe att svetsa fast gallret pinne för pinne.

IMG_20191107_094610

Räcket i vinkel ska monteras utanför entrédäcket på nedervåningen.

2019-11-07 12.46.24

Till kl 14 är alla räcken färdiga. På fredagen hyr jag ett släp och kör över alla delar till Combi-Lack i Högdalen. De ska pulverlackeras i samma grå kulör som fönsterpartierna.

2019-11-07 14.02.41

På vägen hem stannar vi till utanför Mölnvik och tar en promenad i skogen. Sami älskar att gå runt i skogen och upptäcka pinnar och annat kul att tugga eller bära på.

2019-11-07 15.21.36

Resten av eftermiddagen går åt till förberedelser inför lördagens besök från Aftonbladet. De har velat komma förbi för länge sedan, men vi har haft fullt upp med annat hela tiden och har fått skjuta upp besöket flera gånger. På kvällen har Signe dessutom klassfest och jag följer med dit och håller henne sällskap. Hennes ADHD gör att hon har det jobbigt med mycket folk och höga ljud, så vi har aldrig varit med på klassfest tidigare. Förra året var vi med och pyntade före festen men åkte hem när den började. I år ville Signe för första gången vara med, men på sina egna villkor. Hon satt med Ipad och lurar i ett rum bredvid och hade ofta sällskap av en eller flera klasskompisar. Det här är ett stort steg framåt från att tidigare inte ha velat vara med över huvud taget. Nästa år kanske hon vill sitta med i samma rum som de andra.

På lördag morgon går vi upp tidigt och förbereder inför Aftonbladets besök. De ska komma redan kl tio och dyker upp nästan på minuten tio. Besöket varar nästan tre timmar och vi har jättetrevligt allihop. De gillar vårat hus och vi tycker att det är roligt att få berätta historien om det.

Efter lite lunch åker jag och Linda iväg med Sami till Siggesta gård för rastning och skogspromenad med Sami. När vi kommer hem tänder vi en brasa och myser i soffan resten av kvällen.

På söndag morgon får vi besök av räven igen. Den kommer ibland förbi flera gånger om dagen och bryr sig inte om att Sami skäller på honom genom fönstret.

IMG_20191110_103247

Räven svänger av vid vår ena bil och går sedan in under huset. Vi tror att den genar under huset för att ta sig upp i skogen bakom oss.

IMG_20191110_103256

Trots regnvädret så finns det arbete utomhus idag som vi måste ta tag i. Vattenledningen måste ner i backen innan det blir minusgrader och tjäle. Efter mycket handgrävande och fixande så ligger äntligen vattenledningen där den ska. Nu ska den bara täckas över så den hamnar på frostsäkert djup. Efter lunch åker jag och Signe iväg till Byggmax och köper ett 3 meters avloppsrör. Nu har vi allting hemma för att även få ner avloppet i backen innan vintern. Men det regniga och kalla vädret gör att man blir blöt och kall, min tennisarmbåge gör sig åter påmind och muskelknutarna i ryggen börjar kännas av igen så vi avslutar tidigt och tar en varmdusch istället. Det viktigaste är i alla fall färdigt.

2019-11-10 13.12.31

Måns har i veckan skickat över planritningar över huset. Lägger upp dom här under för er som inte har koll på hur huset är planerat eller var de olika rummen är.

Våning 1.

ENTREPLAN

Våning 2.

+ûVRE PLAN

Våning 3.

Ytan uppe i örnnästet blev mycket större än vad den är på ritningen.

TAKPLAN

Del 3.

På torsdag eftermiddag blir våra räcken färdiga på lackeringen. Uffe åker och hämtar dom på fredag och kör ut dom till oss. På lördag förmiddag sätter vi igång med monteringen. Uffe har som vanligt mätt noggrant och ordentligt, så allting passar som det ska på en gång. Vi börjar med räcket som ska vara nere vid entrédäcket.

IMG_20191116_125847

Räcket svetsas fast på två ställen i balken under samt i två punkter i containern bredvid dörren.

IMG_20191116_131447

Efter en stund är räcket monterat och vi rostskyddsmålar de ställen som vi har svetsat.

IMG_20191116_140300

 

IMG_20191116_140318

Vi hinner precis fästa det yttre räcket på takterrassen innan det blir för mörkt för att svetsa. Nu känns det genast säkrare att gå här uppe, även om räckena på sidorna inte sitter uppe ännu.

IMG_20191116_144911

På söndag morgon fortsätter vi med monteringen på takterrassen. Räcket på takterrassen är uppdelat i tre delar.

IMG_20191117_104651

Nerifrån vägen syns knappt räcket, det blev väldigt luftig och genomskinligt.

IMG_20191117_142555

Här ser man att räckets rör ligger i linje med fönsterspröjsen.

IMG_20191117_163228_009

Även inifrån vardagsrummet ser räcket väldigt luftigt och lätt ut. Ännu ett mästerverk från Uffe, och den här gången ett som lyfter hela husets utseende.

IMG_20191117_144006

Del 4.

För två veckor sedan avslutade jag mitt arbete på Destroy efter 6,5 års anställning. På det nya jobbet var det lite dåligt med körningar så jag pratade med transportledarna på schaktsidan istället och lyckades få körningar via dom varje dag. På torsdag morgon kl 07 ska jag befinna mig vid Höganäs Brygga på Tynningö med ett lass skärv. Jag lastar på krossen ute på Värmdö och tar sedan färjan över till Tynningö. Sedan blir vi hämtade med nästa färja som tar oss upp till Stora Ekholmen vid Vaxholm.

IMG_20191121_113040

Framme vid Stora Ekholmen kör färjan upp mot kajkanten och vi backar ut på rampen för att tippa på kajen.

IMG_20191121_115112

Sami älskar att åka lastbil, och han älskar att hänga ut genom rutan och känna på havsluften.

2019-11-21 09.46.14

På fredag får jag en ny körning på jobbet. Jag får med kort varsel hoppa in och ta över en körning åt en som blivit sjuk. Det handlar om att med bil och släp åka och hämta upp ris och grenar efter t ex trädfällning.

IMG_20191122_083111

Efter en lång och utmattande vecka på nya jobbet är det skönt att komma hem till en mysig brasa och tända ljus. Lördagen går åt till återhämtning både för Linda och mig. Vi åker iväg med Sami till Siggesta gård så han får springa av sig och vi tar en skön höstpromenad i skogen. Efter det har vi några ärenden och lite handlande att ta tag i, så när vi åter kommer hem är det redan mörkt. Det är för sent att börja jobba på något i huset, så jag tar tag i matlagningen istället. Sedan sitter vi i soffan framför brasan resten av kvällen.

IMG_20191122_204858

På söndag däremot blir det arbete. Den här gången utomhus. Vatten och avlopp måste ner på skyddat djup innan kylan kommer. Prognosen lovar ner mot minus 5 kommande helg, så det är bara att sätta fart. Först får avloppsrören en ny dragning i diket.

IMG_20191124_124620

Sedan påbörjas arbetet med att återtäcka rör och vattenledning. Tyvärr har jag ingen tillgång till kran med skopa idag, så det blir till att jobba med spade. Det är ett väldigt tungt jobb, speciellt eftersom massorna är blöta och ganska leriga. Jag ska iväg på eftermiddagen på ett ärende, så den sista övertäckningen får göras under kommande vecka.

IMG_20191124_133145

Under tiden som jag har grävt utomhus har Linda sorterat och röjt på undervåningen. Hon har kommit på hur vi ska lösa förvaringen innanför ytterdörren på ett bra sätt.

IMG_20191124_133256

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s